Anarhisticni portal

 
 
Slovenija NE NATO - Naslovna stran
Aktivno 2001 - 2004

   
 
  
 Igra:
 Diplomat Rupež 
 
 - Vaš prispevek
 - Vaše vprašanje
 - Vaše odprto pismo
Forum : Slovenija in NATO : Italijani in "njihove" fojbe
1. Bitenc
12.2.2005
Kaj mislite na italjanske fašistične politike-severno zavezništvo, ki spreminjajo skupno zgodovino ob koncu 2.sv vojne?
Mislim, da bi se morala slovenska javnost bolj odzvati!!!

Smrt fašizmu!!

2. neznanka
15.2.2005
kurc jih gleda. zdej bi se pa zrtve sli fasisti jedni

3. kontra
15.2.2005
ce koga znaima, je cez 5 minut ta film, o fojbah, 1.del, na programu Slo 1, lp

4. S_A_S
15.2.2005
jah italijani si hočejo z temi fojbami oprati roke z njihovim fašizmom! Hočejo narediti kot da fašizma sploh ni blo nikol, pa čeprav smo primorci bili pod fašisti 20 let!!! Naša politika bi se mogla bolj odzvat na to in tudi pomagati našim zamejskim slovencem ki postajajo čedalje bolj ogroženi (tako sem vsaj zasledil na TV) in naši zamejci prosijo podporo Slo. polite a do danes še ni odgovora :(

SMRT FAŠIZMU-SVOBODA NARODU!!!

5. S_A_S
15.2.2005
http://www.gorenjska.lds.si/prispevek-03.asp

6. S_A_S
15.2.2005
kot veste so Italijani izbrali 10. februar za dan spomina na žrtve fojb....in tle je članek ki se nanaša na ta dan...http://www.mclink.it/com/inform/art/05n033a7.htm

7. am
15.2.2005
kdor drugemu jamo kople sam vanjo pade bi moral biti naslov za film...italjani so si sami krivi za fojbe-se ne bi jebal s fasizmom in okupacijo balkana pa nebi nikol do tega prslo!tako so se partizani le mascevali...
film je pa itak le o eni osebi narjen!

8. DROPtheWORLD
15.2.2005
nevem zakaj bi glavni sovražnik t.i. partizan cel film govori italjansko? da o drugih stvareh sploh ne začnem..prikazani smo mi kot brutalni fašisti

9. S_A_S
16.2.2005
sej jst vam pravim folk da smo mi v tem vilmu prikazani kot ene navadne barabe ki posiljujejo in pobijajo!!! sej ne rečem da je blo to res, samo oni preveč to pretiravajo!!!
In še nekaj ne smemo pozabiti da smo Primorci bili 20 let pod italijini in potem še po ostali Sloveniji 2 leti pod njimi. In zagotavljam vam da so tudi ta čas italijani nam delali grozote!

10. S_A_S
16.2.2005
pomoje zanimiv in poučen članek: Marjan Starc-Koper
: 1. Nam Istranom že 2000 let podzavestno bobni v ušesih stara zmerljivka rimljanska "barbari sclavi"(slovanski barbari), zadnjih 1000 let italska-italijanska "barbari slavi", zadnjih 100 letih v času stopnjevanega italijanskega nacionalizma-iredentizma-fašizma pa že nadgrajena v "barbari sciavi"(barbari sužnji)
: 2. Kljub temu nam je Istranom in Primorcem v zadnjih 1000 letih v osnovi uspelo ohraniti slovensko etnično mejo na jugozahodni slovenski etnični meji skoraj nespremenjeno z manjšimi izjemami. Kanalske,beneške in doline Nadiže smo že močno zgubili že leta 1864 ob nastanku moderne države združene Italije, katere so danes etnično-slovensko močno okrnjene. V zadnjih 50 letih pa smo "zgodovinsko začasno"(po italijanskem pojmovanju) pridobili priobalna mesteca Koper-Izolo-(Strunjan)-Piran, katera so bila skozi vso zgodovino v osnovi romanska-italska-italijanska. Italijani se zgodovinsko NISO ODPOVEDALI ISTRI. Na naši severni etnični meji pa smo bili zadnjih 1000 let priča kako se je ta vsakih 100 let v povprečju premikala proti jugu od 50-100 km, in bi bila danes že pri Celju, če se ne bi pojavil samodejno general Majster pred 85 leti vzel sam osebno stvari v roke ob "ljubljanski gospodi", ki jo je bolj skrbelo kaj bo imela naslednje jutro za zajtrk, kot pa severna meja.
: 3. Seveda nam to ni všeč, tudi meni osebno ne.
: Žal pa se Slovenci daleč premalo ukvarjamo sami s seboj in z lastnimi zločini.
: O tem, da sta bila Fašizem in Nacizem zločinska režima danes ni dilem, saj sta bila kot taka zgodovinsko spoznana in obsojena. Žal se mi sami še ne moremo pogledati v lastno ogledalo in si reči, da je tudi KOMUNISTIČNI REŽIM BIL ZLOČINSKI. In ta komunistični režim ja naredil tudi iz nas Slovencev zločinski narod, in naši slovenski komunistični zločinci nas še vedno "vzdržujejo kot zločinski narod" zato, da bi do nadaljnega še nekaj časa prikrivali svoje komunistične zločine.
: 4. Pred kakimi 3-4 leti, ko je bil naš "tovariš" Kučan povabljen v Evropski Parlament v Strasburg je imel zelo ognjevit govor kot na kakšni domači partizanski fešti in bruhal svoj "antifašistični ogenj" s pozicij komunista, ob čemer je bil skoraj izžvižgan (samo iz vljudnosti ga niso resnično fizično izžvižgali), je pa naknadno dobil vljudno pismo predesednice EU Paralmenta Le Fontainove, da če bo še kdaj imel priliko govoriti v EU Parlamentu, da naj v isti sapi in z istim žarom kot govori proti nacifašizmu govori tudi o ANTIKOMUNIZMU. Doma po naš tovariš Kučan še vedno bruha svoj komunistični strup, ogenj in žveplo po "notranjem sovražniku" kar smo nazorno slišali par nedelj nazaj na partizanski fešti v Baški Grapi,kjer so naši partizani z velimi rdečimi petokrakimi zvezdami na titovkah z gromkimi aplavzi pozdravljali.
: 5. Kdo so Italijani, kakšni so Italijani in kako so se Italijani obnašali zadnjih 1000 let je nam Istranom dobro znano. Tudi kako se hočejo zgodovinsko izmuzniti na tipično italijanski način iz svojih lastnih fašističnih zločinov nam je jasno, in jim tako ali drugače na tipično italijnaki način tudi uspeva. Najnovejša finta ki jo tudi hočejo uporabiti v tem sklopu, je v tem, da "v rit lezejo" judom in Izraelcem, ob tem, ko so oni sprejeli kot fašistični režim leta 1938 "rasistične-antisemitske zakone". Sedaj pa Berlusconi v rit leze judom v Ameriki in Izraelcem, predsednik postfašistov Gianfranco Fini pa je šel pred kratkim v Izrael opravičiti se judom, kjer je tudi izjavil, da je bil fašizem "absolutno zlo". Si pa seveda ti isti Italijani dajejo duška nad svojimi sosedi Slovenci in da bi bila perverznost popolnejša, je režiser tega filma Alberto Negri jud(žid).
: Naši komunistični zločinci pa bodo še naprej "branili čast" nas Slovencev s pozicij "dobrega komunizma" nasproti "slabemu fašizmu", kar nam Istranom-Primorcem onemogoča, da bi v sodobni demokratični Evropi končno uveljavili svojo zgodovinsko resnico KOT PRVE ŽRTVE ITALIJANSKEGA FAŠIZMA V EVROPI v ondobju med obema vojnama. To nam onemogočajo slovenski komunistični zločinci, kateri še vedno manipulirajo tudi z nami Istrani-Primorci s pozicij "dobrega" komunizma in "slabega" fašizma.
: 6. V zadnjih 12 letih smo tako Slovenci v svoji novi državi, ki jo imamo prvič v svoji zgodovini, "prEdali" na tem izjemno občutljivem narodnostnem območju Italijanom v last:
: - najprej premoženje časopisa Primorski Dnevnik v Trstu, ki je bil eden od institucij slovenstva v zamejstvu
: - potem Tržaško Kreditno Banko, ki je bila ustanovljena na zahtevo Zaveznikov, ki so dali tudi nekaj ustanovnega kapital, da se ta Banka ustanovi kot sestavni del Londonskega Memoranduma in kot nekakšno nadomestilo za uničeno slovensko bančnišzvo na Primorskem in v Trstu v času fašizma.
: - istočasno so naši "prEdali" Italijanom tudi Kmečko Banko v Gorici.
: - pred slabimi tremi leti pa so "prEdali" Italijanom še zadnjo slovensko banko na primorskem, Banko KOper, potem ko je bila ta sanirana s 75 milijoni USA dolarjev na pleča slovenskih davkoplačecvalcev.
: - vmes so na naravnsot škandalozen naæim "prEdali" Italijanom tudi lastništvo Marine Izola v srcu same Izole, kjer se nam Italijani samo smejijo in nikomur ne plačujejo nikakršne koncesnine.
: - in sedaj naši pripravljajo da bodo "prEdali" lastnišvo Italijanom tudi nad podjetejem LUKA KOPER,d.d. v koprskem pristanišču tako, da bodo imeli Italijani pod kontrolo tudi koprsko pristanišče.
:
: Dragi "SLOVENSKI BUTALCI", povejte mi prosim, kaj se dogaja z nami Slovenci.
: Lani na Veliki Šmaren so slovenski komunistični zločinci v svojem patološkem sovraštvu do krščanstva organizirali diverzijo na koprski turn ob koprski stolnici,ki je največja stolnica na ozemlju današnje Slovenske države in kjer smo pred dvema letoma zabeležili 1400 obletnico koprske škofije. Pred dvema letoma so slovenski komunistični zločinci organizirali tudi javni, medijsko dobro pokriti, "zažig Strunjanskega Križa".
: Italijani nas že zelo dolgo prikazujejo kot "slovanske barbare" (barbari slavi). Mene je kot Istrana-Primorca-Slovenca, sram.
: Marjan Starc

Ta film je le strah in samoobramba Italijanov pred širitvijo vpliva Slovenije na svoje kulturne meje.

11. kontra
16.2.2005
>...italjani so si sami krivi za fojbe-se ne bi jebal s fasizmom in okupacijo balkana pa nebi nikol do tega prslo!tako so se partizani le mascevali...
ja, samo v filmu je zato prikazano, da niso nastradali fasisti, ampak civilisti, ki itak nimajo vloge v vojni, razen to da so zrtve.

12. kontra
16.2.2005
glede protestov glede tega, pa mislim, da bi morala biti glavnina pobude s strani partizanskih borcev. Pa ne zato, ker se nam ne da, ampak, ker oni vedo, kaj se je takrat dogajalo in lahko trdijo, da je film namenjen zgolj propagandi desnice. Ker ce pridemo mi, ki smo se rodili po vojni, nimamo argumentov, da lahko to trdimo. Lahko se pridruzimo v podpori in zelji, da se neha vrsiti pritisk nad manjsino, ne moremo pa politizirati o stvareh, ki jih ne spremljamo ze desetletja, kot to pocnejo nasi nonoti in ljudje, ki zivijo neposredno pod tem pritiskom.

13. S_A_S
16.2.2005
ti dam prov ja! sej jst bi rad vidu da bi se mi mladi pridužli kakemu partizanskemu protestu (možnost g. Stanovnik in ostali borci...)
Kontra pa a ti si slučajno iz primorskih koncev? Ker sem opazil da si uporabil besedo "nonoti" zato sprašujem...

14. kontra
16.2.2005
ja, po mamini strani, drugace pa sem rojena v Lj., Packo je pa iz Kopra, sam tud zivi v Lj.
moj nono je drugac bil partizan, sam je bil po rodu italijan in je prej zivel nekaj casa tam v reji, pa so dali tiralico za njim. ujeli ga za sreco niso, so pa skupaj z nemci pozgali vse okoliske vasi, kjer so takrat ziveli, in v poduk razobesili njegove frende, in take fore....

15. S_A_S
16.2.2005
hehe a ma si punca jst sm pa mislu da si tip :))) joj kok sm zabluzu.... pa dej mi piš kej na majl, k tle se ne moremo pogovarjat k je vse neki javno :(

16. am
16.2.2005
lahko vprasam glede nato da vas je veliko iz primorske ce je kdo iz obale?

17. S_A_S
16.2.2005
>lahko vprasam glede nato da vas je veliko iz primorske ce je kdo iz obale?

praviš da nas je veliko s primorske? aja zanimivo tega pa nism vedu, jah vrjetno pa zato k sm se komi včeraj včlanu.

18. kontra
16.2.2005
jaz vidim pomen tega foruma predvsem zato, da se nekaj pokrene, zato mi je ful cudno, da folk ne napise iz kje so, kaj delajo; ta internet je folk navadil anonimnosti in to nas nasplosno zelo odtujuje....
s.a.s.-poglej, ce si dobil mejl

19. kontra
16.2.2005
clanke sem poslala naprej, mogoce dobim nazaj se kaksne zanimive informacije na to temo....

20. S_A_S
16.2.2005
aha....ja sm ti že odpisal

21. kontra
16.2.2005
zdej pa se moram malo odlepit iz racunalnika, da mi ne bo glava v kvadrat zrasla, se "cujemo" kasneje

22. am
16.2.2005
zanemal me je samo zato ker se bom verjetno dol preselu pa me zanima ce tm sploh je kej podobnega metelkovi?ce je dost anarhistov za druzt...

23. packo
16.2.2005
zivio am
Poznam neki ljudi iz obale, scena je bolj mrtva.
Prevladuje vikendasko pijancevanje in klubi se zelo podrejajo obcinam za dnar. Ti povem iz lastnih izkusenj.
V primeru, da gres na obalo ti lahko dam kaksen kontakt...

24. am
16.2.2005
ce je mrtvo se ne poemni da ga ne moremo ozivet!
:)

25. kontra
16.2.2005
to bi bilo super, da bi se kaj premaknilo. sej do neke mere se je, ampak je ljudi na sceni malo, stari so obupali, mladim se ne da. drugace pa bova jaz in "packo" na obali to poletje (verjetno med pocitnicami pa potem cel september), tko da se lahko kej spoznamo, ce ne drugega, lahko spoznas nekaj ljudi dol. imajo tudi en bend, ki pa ni ravno politicni, ampak bi se reklo drunk-punk, je pa super folk, samo malo prevec alkola vcasih. Edini plac je na zalost MKC, ki je v rokah Breclja, s katerim ni pametno sklepati "posle", CD-teka, ki je super za muziko. Nekaj casa je obstajal tudi skvot, ki so ga na naso pobudo zasedli lokalni punkerji, ampak je tudi to propadlo. Dalo bi se pa narediti kaksen skvot izven mest, v kaksni opusceni vasi, ampak tam je potrebno tudi trdo delo in se tja preseliti. Za tiste, ki se solamo ali hodimo v sluzbo, je zaenkrat ta moznost se nedostopna. Je se en klub v Izoli, ampak je na zalost tudi v k..., baje da je zelo komercialen in vodi ga folk, ki gleda samo na korist. Ampak mislim, da ce tam zivis, slej ko prej spoznas prazno bajto, v kateri zih dolgo ne bo nic, se dogovoris s sosedi in se zacne . . .

26. am
16.2.2005
slis se odlicno in mamljivo za oziveti!sicer ne govorim o kaksni metelkovi ziher pa bi se kakor ti pravs naslo kaksno hiso!zacnimo z majhnim...

27. S_A_S
16.2.2005
FOLK!
sedaj ko ste si ogledali še drugi del filma, mi pa povejte vaše mnenje....

28. am
16.2.2005
si ga nisem...sem raje porabil cas za ucnje!ze prvi film mi je bila enostrankarsko sranje torej...

29. kontra
18.2.2005
>sedaj ko ste si ogledali še drugi del filma, mi pa povejte vaše mnenje....
pogovarjala sem se s ta starimi doma, ki so se strinjal, da je film navadno sranje in cisto neprofesionalno narejen. Ne samo, da je politicno motiviran, ampak ze take malenkosti, ki film naredijo neprofesionalnega: 3 dni bluzijo po gorah, pa niso zejni; jugoslovani govorijo italijansko; Ettore je heroj, ki strelja samo v samoobrambi in vedno najde resitve; konec je prav filmski, heroj prezivi, Bruno naredi se eno neumnost vec (ki je prikazana kot herojsko dejanje); Ettore in Anja se porocita, kljub temu, da se jim grozno mudi..... in take neumnosti. Baje da so celo po radiju delal ankete in spraseval folk, kaj si mislijo o filmu. Vec kot tok sploh ne bi mogel pretiravat.
Nono je pravil, da se take stvari kot so posilstva, v takrasnji vojni skoraj da niso dogajale. Ce bi se, bi bilo tako kot v Bosni, kjer je zdaj vsak drugi otrok nezazelen. Pa ce je res, da so partizani pobili toliko Italijanov na primorskem, od kje potem logika, da so jih priznali kot manjsino in so ze takrat imeli dvojezicne napise, kljub temu da so fasiti bili porazenci v vojni. Zdej se politiki ful neki pregovarjajo glede tega, ker so Italijani zahtevali vecje priznavanje svoje manjsine v Sloveniji in potem so slovenski politiki zahtevali dvojezicne napise in priznavanje slovenske manjsine v Italiji. Razmere v Italiji sicer spet tako dobro ne poznam, vem pa da je npr.v Spaniji ista situacija - fasiti na oblasti, ki zatirajo vse, ki niso njihovega porekla (da ne omenjam tretjega sveta, kjer je fasizem ze stalna praksa). Pa recimo Portugalska, kjer vlada skrajna desnica in so baje vsak dan protesti na ulicah, ker folk ne zdrzi vec. Tam moras imeti posebno dovoljenje in placat davek ce hoces zicat na ulici in taksne neumnosti. Ceprav je vsaka drzava zapor, je se vedno bistvena razlika, ce ti vladajo levi ali desni in to bomo tudi v Sloveniji kmalu obcutili - delno smo ze.

30. spackista
18.2.2005
Italijani oziroma njihova veljavna neofašistična stranka z Finijem načelu odpirajo vrata preteklih grozot tako na Balkanu kot v Etiopiji, Libiji in Eritreji. Za njih iredentizem predstavlja vsakdan, nič negativnega, zato lahko Fini v Dalmaciji razglaša, da je to del Italije v oddaljenem Izraelu pa se poklanja žrtvam fašizma. Vsekakor je to dejansko sedanja notranja in zunanja politika Italije, naši pa se pokorno priklanjajo z tako imenovanim strokovnjakom za zgodovino g. Dežmanom na čelu.
Smrt fašizmu svoboda narodu!!!


Slovenija NE Nato -- anti-copyright -- 2001