Anarhisticni portal

 
 
Slovenija NE NATO - Naslovna stran
Aktivno 2001 - 2004

   
 
  
 Igra:
 Diplomat Rupež 
 
 - Vaš prispevek
 - Vaše vprašanje
 - Vaše odprto pismo

Vprašanja o Natu

Kaj je Nato?

Nato je vojaško krilo mednarodne organizacije mogočnikov, ki odločajo o usodi sveta.  Prizadeva si za vzdrževanje napetosti in ozračja strahu, ter tako ohranja pogoje za svoj obstoj.

Kaj bo slovenija pridobila s članstvom v Natu?

Naši izvoljeni predstavniki bodo lahko sedeli za isto mizo z bogovi, pred katerimi se klanja ves svet. Članstvo v Natu jih bo osvobodilo dela odgovornosti, ki jo je osamosvojitev Slovenije naložila na njihova prešibka ramena. Zraven tega bomo dobili najdražje orožje, ki nam ga bodo barbarski sosedje močno zavidali.

Kaj lahko Slovenija ponudi Natu?

Velikodušno mu lahko ponudimo sicer ne prevelik trg za vojaško opremo, ter prispevamo nekaj dvornih norčkov, ki bodo na Natovih banketih skrbeli za dobro voljo in na konferencah z ubogljivim dviganjem rok potrjevali odločitve svojih novih šefov. 

Bi imela zavrnitev članstva za Slovenijo škodljive posledice?

To bi bil hud udarec slovenski politični srenji, ki bi se ji izmuznilo nekaj dobro plačanih funkcij v Natu. 

Oškodovana bi bila tudi ameriška vojaška industrija, ki bi izgubila dober posel. Kljub temu nas usoda izdelovalcev pokalic ne bi smela pretirano skrbeti, saj jim Busheve obljube o dolgotrajni vojni obetajo zelo svetlo prihodnost.

Katera načela vodijo Nato?

Zveza Nato se zavzema za tradicionalne vrednote, od katerih je na prvem mestu žlahtna in vzvišena dvoličnost. Pri reševanju sporov se opira na preiskušeni zakon močnejšega, v političniem dialogu pa prisega na dosledno upoštevanje dvojnih meril. 

Ali je Nato dolžan vojaško braniti napadeno članico zveze?

Ne. Washingtonski sporazum zagotavlja napadeni članici pomoč, ki pa ni nujno vojaška. V primeru Hrvaške invazije na Piranski zaliv bi se zveza Nato lahko odločila za odmetavanje hrane nad Ljubljano.

V primeru medsebojnega spopada dveh članic, bi Nato po nepisanem dogovoru nepristransko pomagal obema.

Ali bo Nato namestil v Sloveniji vojaške baze ali jedrsko orožje?

Zahtevo po namestitvi lahko država članica formalno zavrne, zato je vsak strah odveč. Neuklonljivi slovenski politiki, ki danes ponosno klečeplazijo po Bruslju, bodo tovrstne zahteve Nata zagotovo gladko zavrnili. 

Tudi strahovi o skrivni namestitvi jedrskega orožja so popolnoma neutemeljeni - če za atomsko orožje na svojem dvorišču ne veš, se ga namreč tudi bal ne boš.

Zakaj večina strank podpira vključitev v Nato?

Državni uradniki se hranijo s proračunskim denarjem. Večja ko je torta, večji kos dobijo. Zveza Nato jim ponuja recept za torto velikanko, s katero se bodo sladkali oboji, vlada in opozicija. Račun bodo seveda plačali davkoplačevalci.

Ali je iz Nata mogoče izstopiti?

Seveda. Tudi iz bivše Jugoslavije je bilo mogoče izstopiti, celo v ustavi je pisalo.

Zakaj še ni nobena država izstopila iz Nata?

Ker politični razred ni neumen, da bi se odpovedal koristim, ki jih Nato nudi svojim vazalom. Fino je biti član elitnega kluba, še posebej če ti ljudstvo plačuje članarino. Nečimrnost je tisti magnet, ki samovšečne hlapce zadržuje v družbi gospodarjev. 

Ali bo potrebno razpisati referendum?

Ne. Ljudstvo je preveč neumno, da bi poznalo svoje interese. Zato imamo izvoljeno oblast, najbolj pametne in poštene med nami, ki so edini sposobni modro, strokovno in nepristransko odločati o usodi države in o življenju preprostih bebčkov.


Slovenija NE Nato -- anti-copyright -- 2001