Anarhisticni portal

 
 
Slovenija NE NATO - Naslovna stran
Aktivno 2001 - 2004

   
 
  
 Igra:
 Diplomat Rupež 
 
 - Vaš prispevek
 - Vaše vprašanje
 - Vaše odprto pismo
Forum : Slovenija in NATO : REFERENDUM
1. Lucio
8.3.2003
3. marec 2003

JOSIP RASTKO MOČNIK

Sedemnajstega februarja je Civilna iniciativa proti vstopu Slovenije v Nato opozorila, da na referendumu o pristopu Republike Slovenije k Organizaciji Severnoatlantske pogodbe (Nato) utegne priti do hudih kršitev (www.geocities.com/nevnato):


1. Zaradi pristranskosti volilnih organov, saj v njih volijo zastopniki in zaupniki političnih strank, vse stranke (z izjemo SMS) pa se aktivno zavzemajo za vstop Slovenije v Nato.

2. Ker je bil v ta namen spremenjen člen ustave, ki obravnava referendum, na način, da se bodo neveljavne glasovnice izključile iz štetja in ne bodo štele kot glas proti, kot doslej.

3. Ker naj bi na referendumu glasovali tudi Slovenci po svetu, v državnih evidencah pa ni zanesljivega podatka ne o tem, koliko Slovencev živi po svetu, kot tudi ne o tem, koliko je tam slovenskih državljanov.

Zato smo Republiški volilni komisiji (RVK) posredovali naslednjo pobudo:

1. Da so predstavniki organizacij, ki se zavzemajo proti vstopu Slovenije v Nato, navzči pri delu volilnih komisij.

2. Da so predsedniki in člani volilnih odborov ter njihovi namestniki imenovani tudi po predlogih organizacij, ki se zavzemajo proti vstopu Slovenije v Nato.

3. Da so predstavniki organizacij, ki so proti vstopu Slovenije v Nato, navzoči pri štetju glasovnic iz tujine.

4. Da imajo predstavniki organizacij, ki se zavzemajo proti vstopu Slovenije v Nato, po opravljenem referendumu dostop do referendumskih gradiv zaradi morebitne kontrole.


Na pobudo se je RVK odzvala v navodilu okrajnim volilnim komisijam in volilnim komisijam volilnih enot za izvedbo posvetovalnih referendumov (http://www.cvi.si/rvk/referendum200302/navodilo_1_ve_in_ovk.html). V njem je vprašanje zaupnikov opredelila takole:

»pri izvedbi referenduma lahko zaupnika, ki je navzoč pri delu volilnega odbora oz. pri delu okrajne volilne komisije določi vsak predstavnik potrjene liste kandidatov, ki je sodelovala na rednih volitvah v državni zbor, ki so bile 15.10.2000, skladno z doloèbami 30. in 31. člena ZVDZ;

zaupnike lahko določi tudi predstavnik skupine volivcev z območja volilne enote, ki ga je kot predstavnika določila skupina najmanj 100 volivcev iz območja volilne enote, in sicer s podpisovanjem na način kot ga določa tretji odstavek 13. člena ZRLI glede podpore pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma. Obvestilo o predstavniku skupine volivcev s priloženim seznamom se predloži volilni komisiji volilne enote najpozneje v ponedeljek 17. marca 2003;


zaupnike lahko predlagatelji iz prve in druge točke sporočijo okrajnim volilnim komisijam najpozneje do torka, 18. marca 2003;

glede položaja in pristojnosti zaupnikov se smiselno uporabljajo ustrezne doloèbe 30., 31., 77., 78., 80. in 85. člena ZVDZ.«

Vnovič opozarjamo vse, ki so proti vstopu Slovenije v Nato, da na referendumu utegne priti do izkrivljanja volje volivcev. Aktivisti ste z dosedanjim zavzetim delom dosegli ogromno, vendar bo vaš trud zaman, če izvedba referenduma ne bo nadzorovana bodisi z vaše strani bodisi z neodvisnimi opazovalci bodisi z vzporednimi volitvami.

Najpreprosteje bo, da nadzor izvedete v sodelovanju s katero od političnih strank, ki so sodelovale na rednih volitvah v državni zbor, 15. oktobra 2000 in so se obenem opredelile proti vstopu Slovenije v Nato. Vsak predstavnik njihove potrjene liste kandidatov lahko predlaga zaupnike. Nadzor je smiselen samo takrat, ko imate predstavnike in zaupnike v vseh volilnih organih (še posebej v volilnih odborih, se pravi na volišču samem, ker se največ nepravilnosti zgodi prav tam).

Naša skupina nadzora referenduma zaradi omejenih virov ne more izvesti. Opozorili smo na problem, RVK pa se je na pobudo odzvala. Pravico imate sodelovati in biti navzoči pri delu volilnih organov izkoristite jo! Brez vas referendum ne bo zakonit.

2. McHrozni
8.3.2003
>Brez vas referendum ne bo zakonit.

E-e-e, to pa ne drži. Brez njih so kršitve možne, nikakor pa ne gotove.
Saj lahko tudi jaz rečem, da hočejo oni potvarjati javno mnenje na referendumu. Kot vidimo v njihovih kampanijah jim ni nič pod častjo.
Ampak to še ne pomeni, da je to res.

McHrozni

3. Lucio
9.3.2003
>E-e-e, to pa ne drži. Brez njih so kršitve možne, nikakor pa ne gotove.
>Saj lahko tudi jaz rečem, da hočejo oni potvarjati javno mnenje na referendumu. Kot vidimo v njihovih kampanijah jim ni nič pod častjo.
>Ampak to še ne pomeni, da je to res.
>
>McHrozni

A je to edina replika ki jo imaš na članek dolg skoraj polovico strani ?

4. McHrozni
9.3.2003
>A je to edina replika ki jo imaš na članek dolg skoraj polovico strani ?

Ostalo so obtožbe in zahteve vladi. Ker nisem vlada, niti njen član, niti predstavnik (v nasprotju s splošnim prepričanjem :)), nimam na njih kaj odgovarjati.
Tudi zakona ne poznam, tako da ne vem, če so zahteve utemeljene ali ne.

McHrozni

5. ataturk
9.3.2003
>>Brez vas referendum ne bo zakonit.
Predvsem gre z avprašanje legitimnosti in ne legalnosti.
>E-e-e, to pa ne drži. Brez njih so kršitve možne, nikakor pa ne gotove.
Problem je, ker so možne, zato je potrebno zagotoviti uravnotežen nadzor na referendumu. drugače je to tako kot da ti prvič organiziraš večstrankarske volitve, edina stranka, ki nadzira volišča in štetje glasov pa je KP.
>Saj lahko tudi jaz rečem, da hočejo oni potvarjati javno mnenje na referendumu. Kot vidimo v njihovih kampanijah jim ni nič pod častjo.
>Ampak to še ne pomeni, da je to res.
To je tvoj pogled. In je glede na vprašanje nadzora nepomemben.

6. McHrozni
9.3.2003
>Problem je, ker so možne, zato je potrebno zagotoviti uravnotežen nadzor na referendumu. drugače je to tako kot da ti prvič organiziraš večstrankarske volitve, edina stranka, ki nadzira volišča in štetje glasov pa je KP.

No, prepričan sem, da bodo pustili zraven tudi kakim nevtralnim opazovalcem, ni pa nujno, da raznim "mirovnim inštitutom" in podobnim kozlarijam.

McHrozni


Slovenija NE Nato -- anti-copyright -- 2001