Anarhisticni portal

 
 
Slovenija NE NATO - Naslovna stran
Aktivno 2001 - 2004

   
 
  
 Igra:
 Diplomat Rupež 
 
 - Vaš prispevek
 - Vaše vprašanje
 - Vaše odprto pismo
Forum : Slovenija in NATO : Ameriške investicije
1. Roberto
12.2.2003
AMERISKA POLITIKA... POGREBI NAFTO IN / ALI DRUGE NARAVNE VIRE...

Tu je nekaj ta hujsih grehov ZDA.
POKRADLI NAFTO SAUDOVI ARABIJI: V 50 letih so podprli teroristicno druzino Saudi, ki je takrat predstavljala opozicijo v Arabiji. ZDA so postavile Saudovo druzino na oblast, preimonvali ime drzave v Saudi Arabija, in potem preko t.i. investicij (eg. rafinerije, naftna crpalisca) zaceli ropat nafto do danasnjih dni..... in jo se danes preko Esso, Caltex, Ampol, Philips Petrolium etc. Hkrati pa perejo mozgane javnosti preko medijev, ces da je "SAUDI ARABIJA NEODVISNA". Kraljeva druzina Saudi je popolnoma podrejena Ameriski politiki. Amerika placuje letno milione dolarejv (nekaj sto) pomoci Saudovi Arabiji. Vsa pomoc pa konca v zepih sheikov drzuine Saudi. Navadni clovek na cesti ne dobi niti centa. Vsa nadta in zemljski plin iz Saudove Arabije je razdeljen med kraljevo druzino in Ameriskimi naftnimi druzbami. Osama Bin Laden, drzavljan Saudove Arabije tege ni maral in je zato postal to kar je.

V 70-ih letih ZDA niso mogle do nafte v Kuwaitu, ker Kuwait je bil neodvisna - suverena drzava. So pa ZDA zalagale z orozjem Irak in Iran. Se pomnemo tovarisi - afero Watergate ? Leta 1990 so ZDA dale zeleno luc Iraku, da napade Kuwait. Sadam jim je verjel. Drugi dan pa so ZDA obrnile hrbet Sadamu ter napadli Irak in Kuwait "osvobodili". Potem pa (zopet ista pesem) preko investicij (rafinerije, baftne druzbe) zaceli ropat nafto Kuwaitu, enako kot Saudovi Arabiji. Danes je Kuwait poplnoma podrejen Ameriski politiki.

Afganistan... Skoraj 10 let so ZDA iskale resitev kako izvazat nafto in pa zemljski plin (ena najvecjih najdbisc na svetu) iz Uzbekistana. Na sever - Rusi niso pustili izvoza. Na levo do Crnega morja je Cecenija in ostala vojna stanja... Prav tako ni slo. Desno pridejo samo do Kirgistana, ki je sicer podrejen Ameriki ampak potem je tibet in Kitajska... Opa Kitajska. Ja res ne gre. Do morja na jug ne morejo, ker je tam Afganistan. OPA OPA... Jih je pa srbela ideja ce bi premostili nekako Afganistan, potem bi povezali Uzbekistan z Pakistanom. Pakistan in glavne mesto Karacci pa imajo pod kontrolo zadnjih 20 let, takoj zatem ko so Rusi okupirali Afganistan so ZDA se vrinile na desno stran - Pakistan. No, potem so koncno docakali odresitev... (oziroma DOVOLILI) napad na twin tower 11-SEPT in izgovor za udar na Osamo Bin Ladna v Afganistanu, ki pa je drzavjan Saudi Arabije in ne Afganistana. Edina povezava z Afganistanom je ta, da Alkaida ima svoje centre za usposabljanje. Ampak ce je ze zato, jih ima tudi v Bosni. No nas "glumac" George Bush tega ni povedal, jasno da. Ko je pol sveta zavohalo resnico o naftovodu so vrgli v javnost izjavo, da nafotovod ni dobickonosen. In da bo nafotvod KAO speljan preko Turcije. No prej bi morali se Cecenijo pobit in pocistit. Sedaj cakajo, da nam malo spomin zbledi... potem pa bodo priceli orat z buldozerji preko Afganistana in napeljevat naftovod. Mimogrede brat od Osame bin laden-a je celo bil na fakulteti z George W. Bushom malim. Obe druzini Osama in Bush so sedolavali zadnjih 20 let na podrocju "nafte"... kao, ce verujes. In to nas "glumac" George W. Bush niti omenit noce.

Vzhodni Timor. Ameriska in Avstralska izjava "DEJMO JIM NEODVISNOST". Vzhodni Timor je edini otok, ki je poln nafte (juzno 150 km naftna crpalisca imenovana Bayu Undan). In spet so frajerji iz bele hise z znanim kolegom Philips Petrolium preko investicij (naften ploscadi, rafinerije ipd) pobrali nafto Vzhodnemu Timorju in ubogega predsednika podkupli, odkupli, pokupli, preselili v Avstralijo (no ja leti gor vsake tolko se pokazat), mu dali vse kar hoce, celo porocili z Avstralko... in mu zaprli usta. Nafto pa si delijo Amerika in Avstralija 50:50. Aja folk... sem pozabu povedat magicno besedo iz bele hise; TO SO INVESTICIJE V GOSPODARSTVO VZHODNEGA TIMORJA.

Brunei v Maleziji ?? Ista zgodba. Danes imajo Tony Blair-a "zaposlenega na tem podrocju", ki predstavlja dobesedno naftno druzbo SHELL. Britanci (v casu kolonizacije) so podprli neodvisnost tistega koscka Malezije in ga preimonvali v neklo novo drzavo - "BRUNEI". Postavili gor svojo MARIONETO - Sultana. Zivela neodvisnost ! Podpisali pogodno o delitvi nafte in zaceli bogatet. Danes, Tony Blair nadaljuje tradicjo britanske kolonizacije sveta in tisci SHELL v lonec perzijskega zaliva z Bushom. Enkrat ko bo Irak sesut, bodo prisili "SHELL-ovci iz Anglije INVESTIRAT"... valjda, kaj pa drugo. INVESTICIJA !!

Podpora Jordaniji ? Ista fora. ZDA so podkuple celo kraljevo familjo, meddrugim so solali sina kralja v Ameriki na fakultetah ipd. ZDA so napeljale naftovod iz Saudove arabije, preko Jordanije, izigrali palestince v Izraelu s tem da so podprli Zide in koncno speljali naftovod preko Izraela do mediteranskega morja, kjer se polnijo tankerji po 600 tisoc galon na rundo. In zakaj ne po morju na okoli ? Sej lahko... ampak Egipt ima se danes sinajski prekop pod kontrolo. Da se povrnem - Amerika je "INVESTIRALA" v Izrael, kot se temu uradno rece. Vprasajte koliko denarja posilja Amerika v Izrael letno ? Stotine milionov dolarjev.

IMF (International Monetary Found). PAZTE FORO FOLK !! Kao International. INSTITUCIJA JE 100% AMERISKA. Notri delajo na vodilnih mestih samo Amerikanci. Institucija je vodena s strani Ameriske vlade. In kaj dela koristnega IMF ?? Vrze neznasko vsoto denarja (posojilo) v drzave ki se ne morejo in sen ikoli nebodo izkopale iz takega dolga. In ko dolga ne morejo odplacat jim poberejo vse naravne vire - preko, pazi foro, INVESTITCIJ. Tako so izigrali Argentino (se pomenimo tovarisi lansko leto izgrede) pa do Indonezije, ko so podrpli Megawati Sukano Putri, ki je prodala duso Indonezije Ameriki. Se pomnimo tovarisi kaki so bili zgredi v Indoneziji ko so se klali po ulicah. REZULTAT: Indonezija je zadolzena 300 milarjd dolarjev. Preko, INVESTICIJ !!! Prej pa so bili zadolzeni NULA dolarjev.

PANAMA ? Kontrola prekopa... ? Se pomnimo tovarisi ?

Neuspeli poizkus rabitje Opeca ? Napad na Libijo in Gadafija v 80 letih ? Se pomenimo tovarisi ?

DANES - JE IDEJA UDRI PO IRAKU in postavi gor svojo marioneto - neko opozicijo, nekega liderja, ali pa kar vojasko oblast, da se niti ne hecamo z volitvami. Tako lahko delamo kar hocemo znotraj drzave. TAKO SMO NAREDILI NA PANAMI, V IZRARELU, AFGANISTANU, SAUDI ARABIJI, KUWAITU, BRUNEI, INDONEZIJI... No ja... sem pozabu povedat: PREKO INVESTICIJ, bodo prisli postavit svoje rafinerije.

In kako povezat NATO vstop s temle ?

NATO - SMO ZA ali PROTI ?

1. Amerika je sirila NATO, ker je hotela strateski polozaj v zameno s storitivijo. Kao, mi tebe scitimo, ampak dej nam ozemlje, da se razsirimo tam kamor nam pase.

2. Po koncu hladne vojne pa je ta finta malo zgubila smisel. Sedaj, sirijo NATO ce jih placas.

3. In ker folk (v principu) noce placat (ker bo raje jedel kosilo, kot dajal denar za arzenal), je njihova finta ta, da pac podkupijo in operejo mozgane par vodilnim politkom v novih drzavah in ti potem perejo mozgane naprej folku. Ce se izide vse skupaj pozitivno, ugani kdo zasluzi tukaj ?

ODGOVOR: Zasluzi Slovenija, (income) denar pa notri prinese Amerika z odpritimi rokami in nasmeskom na obrazu... haha... JA ! Da ne bi slucajno res....

Amerika ima. Ti Slovenec nimas. In prosim te lepo, podpri Ameriko zato da bo v skupno dobro. Ce mi ne verjames vprasaj "glumca" :-))

Srecno z referendumom !!

AA/NeNATO novice

2. McHrozni
12.2.2003
Daj no daj, saj nisi resen.

>Tu je nekaj ta hujsih grehov ZDA.
>POKRADLI NAFTO SAUDOVI ARABIJI: V 50 letih so podprli teroristicno druzino Saudi, ki je takrat predstavljala opozicijo v Arabiji. ZDA so postavile Saudovo druzino na oblast, preimonvali ime drzave v Saudi Arabija, in potem preko t.i. investicij (eg. rafinerije, naftna crpalisca) zaceli ropat nafto do danasnjih dni..... in jo se danes preko Esso, Caltex, Ampol, Philips Petrolium etc. Hkrati pa perejo mozgane javnosti preko medijev, ces da je "SAUDI ARABIJA NEODVISNA". Kraljeva druzina Saudi je popolnoma podrejena Ameriski politiki. Amerika placuje letno milione dolarejv (nekaj sto) pomoci Saudovi Arabiji. Vsa pomoc pa konca v zepih sheikov drzuine Saudi. Navadni clovek na cesti ne dobi niti centa. Vsa nadta in zemljski plin iz Saudove Arabije je razdeljen med kraljevo druzino in Ameriskimi naftnimi druzbami. Osama Bin Laden, drzavljan Saudove Arabije tege ni maral in je zato postal to kar je.

Pravzaprav Savdske kraljeve družine niso postavili na oblast Američani, temveč Osamin oče. Notranja politika Savdske vlade je kakršna je - če te ne moti Saddamova politika, in verjameš v to, da lahko znotraj svojih meja počne kar hoče, potem se nad Savdijci nimaš pravice pritoževati.
Isto velja še za marsikatero drugo državo.

>V 70-ih letih ZDA niso mogle do nafte v Kuwaitu, ker Kuwait je bil neodvisna - suverena drzava. So pa ZDA zalagale z orozjem Irak in Iran. Se pomnemo tovarisi - afero Watergate ?

Jap, Nixon je organizirav vlom, rop in vandalizem štaba demokratov in naredil še nekaj drugih notranjih sranj. Kako je to povezano s Kuvajtom?

>Leta 1990 so ZDA dale zeleno luc Iraku, da napade Kuwait.

Ne, dale so mu vedeti, da se ne bodo mešale v obmejni spor s Kuvajtom. Saddam je to narobe razumel.

>Sadam jim je verjel. Drugi dan pa so ZDA obrnile hrbet Sadamu ter napadli Irak in Kuwait "osvobodili". Potem pa (zopet ista pesem) preko investicij (rafinerije, baftne druzbe) zaceli ropat nafto Kuwaitu, enako kot Saudovi Arabiji. Danes je Kuwait poplnoma podrejen Ameriski politiki.

Seveda bi bilo v Kuvajtu veliko bolje, če bi tista nafta ostala doma in je nebi prodali nikamor niti litra. Ne budali.

>Afganistan... Skoraj 10 let so ZDA iskale resitev kako izvazat nafto in pa zemljski plin (ena najvecjih najdbisc na svetu) iz Uzbekistana. Na sever - Rusi niso pustili izvoza. Na levo do Crnega morja je Cecenija in ostala vojna stanja... Prav tako ni slo. Desno pridejo samo do Kirgistana, ki je sicer podrejen Ameriki ampak potem je tibet in Kitajska... Opa Kitajska. Ja res ne gre. Do morja na jug ne morejo, ker je tam Afganistan. OPA OPA... Jih je pa srbela ideja ce bi premostili nekako Afganistan, potem bi povezali Uzbekistan z Pakistanom. Pakistan in glavne mesto Karacci pa imajo pod kontrolo zadnjih 20 let, takoj zatem ko so Rusi okupirali Afganistan so ZDA se vrinile na desno stran - Pakistan. No, potem so koncno docakali odresitev... (oziroma DOVOLILI) napad na twin tower 11-SEPT in izgovor za udar na Osamo Bin Ladna v Afganistanu, ki pa je drzavjan Saudi Arabije in ne Afganistana. Edina povezava z Afganistanom je ta, da Alkaida ima svoje centre za usposabljanje. Ampak ce je ze zato, jih ima tudi v Bosni. No nas "glumac" George Bush tega ni povedal, jasno da. Ko je pol sveta zavohalo resnico o naftovodu so vrgli v javnost izjavo, da nafotovod ni dobickonosen. In da bo nafotvod KAO speljan preko Turcije. No prej bi morali se Cecenijo pobit in pocistit. Sedaj cakajo, da nam malo spomin zbledi... potem pa bodo priceli orat z buldozerji preko Afganistana in napeljevat naftovod. Mimogrede brat od Osame bin laden-a je celo bil na fakulteti z George W. Bushom malim. Obe druzini Osama in Bush so sedolavali zadnjih 20 let na podrocju "nafte"... kao, ce verujes. In to nas "glumac" George W. Bush niti omenit noce.

Saj ne rečem, da ne nameravajo postaviti naftovoda. Da je pa to bilo povezano z 11. Septembrom pa ti, sorry, ne verjamem. Si eden tistih, ki trdijo, da holokavst ni nikoli obstajal in da je vse zarota?

>Vzhodni Timor. Ameriska in Avstralska izjava "DEJMO JIM NEODVISNOST". Vzhodni Timor je edini otok, ki je poln nafte (juzno 150 km naftna crpalisca imenovana Bayu Undan). In spet so frajerji iz bele hise z znanim kolegom Philips Petrolium preko investicij (naften ploscadi, rafinerije ipd) pobrali nafto Vzhodnemu Timorju in ubogega predsednika podkupli, odkupli, pokupli, preselili v Avstralijo (no ja leti gor vsake tolko se pokazat), mu dali vse kar hoce, celo porocili z Avstralko... in mu zaprli usta. Nafto pa si delijo Amerika in Avstralija 50:50. Aja folk... sem pozabu povedat magicno besedo iz bele hise; TO SO INVESTICIJE V GOSPODARSTVO VZHODNEGA TIMORJA.

V Vzhodnem Timorju ni več kaj dosti nafte. Nekaj je je v okoliških morjih, ampak ne toliko.
Moti pa me, da trdiš, da se Timor ni hotel odcepiti še kakih 20 let prej - ker se je.

>Brunei v Maleziji ?? Ista zgodba. Danes imajo Tony Blair-a "zaposlenega na tem podrocju", ki predstavlja dobesedno naftno druzbo SHELL. Britanci (v casu kolonizacije) so podprli neodvisnost tistega koscka Malezije in ga preimonvali v neklo novo drzavo - "BRUNEI". Postavili gor svojo MARIONETO - Sultana. Zivela neodvisnost ! Podpisali pogodno o delitvi nafte in zaceli bogatet. Danes, Tony Blair nadaljuje tradicjo britanske kolonizacije sveta in tisci SHELL v lonec perzijskega zaliva z Bushom. Enkrat ko bo Irak sesut, bodo prisili "SHELL-ovci iz Anglije INVESTIRAT"... valjda, kaj pa drugo. INVESTICIJA !!

Hmm, naslov so "grehi Amerike", tu zdaj govoriš o Veliki Britaniji.
Drugih nekonsistentnosti niti ne bom omenjal.

>Podpora Jordaniji ? Ista fora. ZDA so podkuple celo kraljevo familjo, meddrugim so solali sina kralja v Ameriki na fakultetah ipd. ZDA so napeljale naftovod iz Saudove arabije, preko Jordanije, izigrali palestince v Izraelu s tem da so podprli Zide in koncno speljali naftovod preko Izraela do mediteranskega morja, kjer se polnijo tankerji po 600 tisoc galon na rundo. In zakaj ne po morju na okoli ? Sej lahko... ampak Egipt ima se danes sinajski prekop pod kontrolo. Da se povrnem - Amerika je "INVESTIRALA" v Izrael, kot se temu uradno rece. Vprasajte koliko denarja posilja Amerika v Izrael letno ? Stotine milionov dolarjev.

Egipt je, čisto tako, mimogrede, večkrat izkoristil monopol nad Sueškim prekopom za gospodarsko izsiljevanje.
Aja, pa naftovodi grejo čez Sirijo, ne Jordanijo.

>Neuspeli poizkus rabitje Opeca ? Napad na Libijo in Gadafija v 80 letih ? Se pomenimo tovarisi ?

Em, Lockerby.. podpiranje terorizma.. to je nepomembno ali kaj?

>DANES - JE IDEJA UDRI PO IRAKU in postavi gor svojo marioneto - neko opozicijo, nekega liderja, ali pa kar vojasko oblast, da se niti ne hecamo z volitvami. Tako lahko delamo kar hocemo znotraj drzave. TAKO SMO NAREDILI NA PANAMI, V IZRARELU, AFGANISTANU, SAUDI ARABIJI, KUWAITU, BRUNEI, INDONEZIJI... No ja... sem pozabu povedat: PREKO INVESTICIJ, bodo prisli postavit svoje rafinerije.

Niti v eni od teh, pravzaprav :) Ali pa boš slučajno trdil, da v Izraelu ni volitev, da ima Indonezija vojaško vlado in da se Kuvajtski kralj po Iraški okupaciji ni vrnil?

>1. Amerika je sirila NATO, ker je hotela strateski polozaj v zameno s storitivijo. Kao, mi tebe scitimo, ampak dej nam ozemlje, da se razsirimo tam kamor nam pase.

Ne. Mi se širimo, da bo Evropa sposobna poskrbeti za svojo rit.

>2. Po koncu hladne vojne pa je ta finta malo zgubila smisel. Sedaj, sirijo NATO ce jih placas.

Glej zgoraj.

McHrozni

3. DonkeyHot
12.2.2003
>če te ne moti Saddamova politika, in verjameš v to, da lahko znotraj svojih meja počne kar hoče, potem se nad Savdijci nimaš pravice pritoževati.

McHrozni dej ne bod no tak trap.

4. McHrozni
12.2.2003
>McHrozni dej ne bod no tak trap.

No, no, bi pa prej rekel, da imamo tu popolnoma nekritične ljudi precej prej, kot trapaste. Nekaterim je pač dano oboje, to je res.

McHrozni

5. Infidel
12.2.2003
Kaj je gonilna sila gospodarstva ? Danes uranove tabletke in nafta skratka energija. ZDA ima močno gospodarstvo močno gospodarstvo rabi veliko energije. Najmočnejše gospodarstvo pomeni da si močnejši od drugih, gosp. rabi energijo veliko energije. Torej gremo po nakupih po nafto, kje bi jo pa dobli????? Doma bi se ljudi preveč pizdli če bi z buldožerji celo Aljasko razrili, gremo rašji mi na Bližnji Vzhod. Pač moramo par vojn dobit to ni problem saj mamo tabolšo vojsko na svetu. Par vodliteljev moramo odstranit to bojo naredle obveščevalne agencije denarja za te stvari mamo več kot dovolj torej kje je ta preklet American Express? Tako torej zgleda država v službi velikih korporacij. :(

6. McHrozni
13.2.2003
>Kaj je gonilna sila gospodarstva ? Danes uranove tabletke in nafta skratka energija. ZDA ima močno gospodarstvo močno gospodarstvo rabi veliko energije. Najmočnejše gospodarstvo pomeni da si močnejši od drugih, gosp. rabi energijo veliko energije. Torej gremo po nakupih po nafto, kje bi jo pa dobli????? Doma bi se ljudi preveč pizdli če bi z buldožerji celo Aljasko razrili, gremo rašji mi na Bližnji Vzhod. Pač moramo par vojn dobit to ni problem saj mamo tabolšo vojsko na svetu. Par vodliteljev moramo odstranit to bojo naredle obveščevalne agencije denarja za te stvari mamo več kot dovolj torej kje je ta preklet American Express? Tako torej zgleda država v službi velikih korporacij. :(

Noja, pa če ti povem, da Amerika večino svoje nafte bodisi načrpa sama, bodisi uvozi iz Venezuele?

McHrozni

7. marko
13.2.2003
>Kaj je gonilna sila gospodarstva ? Danes uranove tabletke in nafta skratka energija. ZDA ima močno gospodarstvo močno gospodarstvo rabi veliko energije. Najmočnejše gospodarstvo pomeni da si močnejši od drugih, gosp. rabi energijo veliko energije. Torej gremo po nakupih po nafto, kje bi jo pa dobli????? Doma bi se ljudi preveč pizdli če bi z buldožerji celo Aljasko razrili, gremo rašji mi na Bližnji Vzhod.

Ja, to je hecno, taka kruta velesila pa se boji tam enih zelenih.

Pač moramo par vojn dobit to ni problem saj mamo tabolšo vojsko na svetu. Par vodliteljev moramo odstranit to bojo naredle obveščevalne agencije denarja za te stvari mamo več kot dovolj torej kje je ta preklet American Express? Tako torej zgleda država v službi velikih korporacij. :(

Torej trdiš, da se ZDA gredo vojne za energijo? Ne, ne bom ti zdaj metal Bosne ( ups! ), ampak bi te raj pobaral, zakaj pa potem ne vdrejo denimo v Venezuelo, ki jim je takorekoč le lučaj čez mehiški zaliv? Zakaj ne zasedejo rudnike premoga v denimo Indoneziji? Ali najdišča urana v Južnoafriški Republiki? Daj no.
Ne moreš pa očitat vodstvu ZDA, da pomaga svojemu gospodarstvu. Men se zdi, da to počne vodstvo vsake kolikor tolko pametne države, tudi naše.
Navsezadnje to pomeni rast ekonomskih kazalcev, kar pomeni več gnarja v proračun, pa tudi nove službe. Zato pa volimo one modele v parlament, kajne?

8. Roberto
13.2.2003
>Noja, pa če ti povem, da Amerika večino svoje nafte bodisi načrpa sama, bodisi uvozi iz Venezuele?
>
>McHrozni

Pa dej ne bodi no tak tepec.A ti vsakemu verjameš, a kaj? A če ti bo rekel Bush da živiš v Bratislavi na Slovaškem a mu boš verjel samo zato ker je rekel to američan?
Kaj pa ti veš od kod njim nafta.Samo ne mi spet iskat enih web page-ov in mi nekja dokazovat z raznimi statistikami.So pač take kot jih potrebuješ in jih tudi narediš.
Zdaj te pa že tako poznam, da vem kaj boš rekel....no pa da se ne mučuim....amerika je the best pa naj počne kar hoče...

9. McHrozni
13.2.2003
>Pa dej ne bodi no tak tepec.A ti vsakemu verjameš, a kaj? A če ti bo rekel Bush da živiš v Bratislavi na Slovaškem a mu boš verjel samo zato ker je rekel to američan?
>Kaj pa ti veš od kod njim nafta.

Tjah.. kaj naj rečem. Ti že veš, ki si tako pameten da imaš vedno prav, čeprav so vsi dokazi proti tebi. Moral bi iti za politika.

p.s. To, od kje jim nafta, se lahko preveri po zelo enostavni računici, ki ne potrebuje večjih dokazov:
Tanker iz Venezuele to Floride porabi 6-7 dni.
Tanker iz Bližnjega vzhoda do Zahodne obale rabi 45 dni.

Katera je verjetno bolj ekonomična in katero bodo Američani raje izbrali?

Saj dobijo nekaj nafte tudi iz Bližnjega Vzhoda, a daleč od tega, da bi dobili vso. Precej je dobijo tudi iz Mehike.

McHrozni


Slovenija NE Nato -- anti-copyright -- 2001