Anarhisticni portal

 
 
Slovenija NE NATO - Naslovna stran
Aktivno 2001 - 2004

   
 
  
 Igra:
 Diplomat Rupež 
 
 - Vaš prispevek
 - Vaše vprašanje
 - Vaše odprto pismo
Forum : Slovenija in NATO : Cena varnosti
1. D_H
22.5.2002
Nato je povsem pod nadzorom ZDA, tako rekoč rep ameriške imperialne politike !

Agresivnost Busheve administracije povzroča vse več težav zagovornikom slovenskega vključevanja v Nato. Nato je namreč povsem pod nadzorom ZDA, tako rekoč repek ameriške imperialne politike - in rep nikoli ne maha s psom, le pes maha z repom. Kdo pri zdravi pameti pa bi zaradi svoje varnosti sklenil vojaško in politično zavezništvo z državo, ki je napovedala vojno večini sveta? Zato lahko pričakujemo, da nas bodo slovenski natostrastneži poskušali prepričati o nemogočem: o Natu brez ZDA.
Ne, zagovorniki slovenskega vključevanja v Nato nas bodo skušali prepričati, da se vključujemo v Nato, tak kot je, samo da naj bi bil ta Nato nekako brez ZDA, pa čeprav ga vodijo ZDA. Da ima Nato nekakšno neodvisno varnostno politiko, ki ni podrejena imperialnim interesom ZDA. Da lahko ZDA napadejo kogarkoli, pa to ne pomeni, da je Nato pri tem kakorkoli soodgovoren ali razumljen kot sovražnik napadenih držav. In seveda, v Nato se moramo vključiti zaradi svoje varnosti, saj je ta po 11. septembru 2001 še toliko bolj ogrožena.

Varnost Slovenije res postane vprašljiva, če se hočemo vključiti v politično-vojaški klub držav, ki si jemljejo pravico, da si prisvajajo tuje naravne vire; se vmešavajo v notranjo politiko neodvisnih držav in v svojem interesu postavljajo surove diktatorske režime; ter z vojaško silo napadejo kogarkoli, ki se drzne upirati njihovi viziji globalne družbe. Če o varnosti razmišljamo s podmeno, da smemo drugim prizadeti, karkoli hočemo (ali tako početje podpiramo), da jih lahko okrademo ali zasužnjimo, a hkrati pričakujemo odpornost proti maščevanju - take varnosti ni mogoče kupiti za nobeno ceno. Napadi na Svetovni trgovinski center in Pentagon so dokazali, da si z orožjem in nasiljem danes ni več mogoče kupiti varnosti.
V svetu po 11. septembru (pa tudi prej) je cena varnosti najprej nevmešavanje v tuje zadeve; spoštovanje tuje suverenosti in lastnine; strpnost do drugačnih prepričanj. Cena varnosti je, da si ne ustvarjamo sovražnikov. In torej, da se ne povezujemo v vojaške klube in ne podpiramo politike države, ki je napovedala vojno vsem, ki se ji nočejo podrediti. Cena varnosti je, da ne nasedamo politični propagandi, ki nas skuša v interesu nomenklature prepričati, kako strašno nevarno naj bi bilo življenje zunaj Nata.


Slovenija NE Nato -- anti-copyright -- 2001