Ukom prepovedal medijske nastope vladnim predstavnikom in svetovalcem, DNS opozarja na cenzuro

4.2.2021

Potem ko je Ukom v sredo več predstavnikom vlade in strokovnim svetovalcem prepovedal nastope v informativnih oddajah medijev, se iz novinarskih vrst pojavljajo opozorila o nesprejemljivosti takšnega ravnanja. Društvo novinarjev zahteva odgovore.

Rušitvena dela v Rogu. PEN: nasilje nad umetniki nevredno demokratične Slovenije

22.1.2021

Na dogajanje na območju nekdanje tovarne Rog, kjer so več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti, dokler ni območja v torek v posest prevzela Mestna občina Ljubljana, so se odzvali tudi v Slovenskem centru PEN.

Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal svojemu zavodu

18.1.2021

Kako je zavodu, ki ga je ustanovil Janez Cigler Kralj, na razpisu njegovega ministrstva za delo uspelo premagati 127 konkurentov?

Inšpektorji nad hitre teste fantov iz rajskih otokov

6.1.2021

Kaj vse je narobe s hitrimi testi, od katerih bo odvisno odprtje javnega življenja?

Zapis v reviji Demokracija o večvrednosti bele rase in 'odstranitvi plevela'

3.12.2020

Tednik vladajoče stranke je pred dnevi objavil zapis, ki ga podpisuje Aleksander Škorc, njihov stalni kolumnist. Brez pretiravanja lahko rečemo, da gre za izdelek, v katerem avtor zagovarja klasični rasizem, tudi pri nas vedno bolj popularen beli supremacizem, ki tipologizira rase skozi biološki determinizem in pri tem sledi hierarhiji skozi sklicevanje na fenomen čistosti in etničnosti; tokrat avtor temu dodaja še nianse verskega rasizma.

Janševa vlada "po tiho" prenehala financirati Slovensko tiskovno agencijo

1.12.2020

Gre za nov napad vlade Janeza Janše na javne medije. Tokrat se je na tnalu znašla Slovenska tiskovna agencija. Po zakonu o Slovenski tiskovni agenciji je vlada v imenu ustanovitelja, Republike Slovenije, dolžna zagotoviti "primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA".

Ministrstvo raperja Zlatka izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi

30.11.2020

Raperja Zlatka Ćordića, ki je eden vidnejših protestnikov proti ukrepom vlade, je ministrstvo za kulturo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Čeprav ima odločbo o veljavnosti statusa do sredine leta 2022, je ministrstvo ocenilo, da ne izpolnjuje več pogojev, saj naj bi preveč svojega časa namenjal aktivnostim, ki niso povezane z opravljanjem kulturne dejavnosti. Zlatko razloge za odločitev ministrstva vidi v svojem aktivizmu in glasnem nasprotovanju vladni politiki.

Državni zbor podprl večmilijonske naložbe v Slovensko vojsko

20.11.2020

Državni zbor je podprl zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki v prihodnjih šestih letih predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe. V Levici že napovedali začetek postopkov za naknadni referendum.

Koalicijske partnerice zavračajo vsebino pisma, iz opozicije pozivi k Janševemu odstopu

18.11.2020

Slovenski premier je s pismom posredno podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, tj. sklep o lastnih virih in potrditev uredbe o večletnem proračunu. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice v ponedeljek potrdile s kvalificirano večino.

Madžarska in Poljska blokirali pomoč EU-ja med pandemijo – moti ju nov pogoj vladavine prava

16.11.2020

Madžarska in Poljska sta blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, saj ju moti, da je nov pogoj za pridobivanje evropskih sredstev spoštovanje vladavine prava.

Vlada razrešila direktorico Javne agencije za knjigo

12.11.2020

Vlada je na današnji seji s položaja direktorice Javne agencije za knjigo RS (Jak) razrešila Renato Zamida. Renta Zamida je vodenje Jaka prevzela 1. januarja 2018, imenovana je bila za obdobje petih let. Zgodba z njenim razreševanjem z mesta direktorice sicer sega že v začetek letošnjega leta.

Seznam prepovedanih tem: novinarji madžarske javne radiotelevizije morajo upoštevati zahteve vlade

12.11.2020

Novinarji madžarske javne radiotelevizije so prisiljeni izpolnjevati zahteve vlade premierja Viktorja Orbana, kažejo posnetki in navedbe prič, ki jih je danes razkril Radio Free Europe oziroma Radio Liberty, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kadrovanje: Žagarja podpira stroka, ministrstvo pa ne

13.10.2020

Dosedanji direktor Pedagoškega inštituta Igor Ž. Žagar, ki je tudi ponovni kandidat za to mesto, kljub podpori upravnega odbora in znanstvenega sveta ni dobil soglasja vlade za ponovno imenovanje. Od vlade pričakujejo, da pojasni razloge ali pa si premisli.

Petra Grah Lazar na čelu Nacionalnega preiskovalnega urada

12.10.2020

Kot se je pričakovalo, je vodenje NPU prevzela favoritka vladajoče stranke SDS.

Poročali smo že, da si vodstvo policije na vsak način želi skoz stranska vrata za vodjo NPU pripeljati Petro Grah Lazar, menda tudi prvo izbiro vladajoče SDS. To jim je danes tudi uspelo, ko je prejšnji teden Lepoša prosil za razrešitev z mesta vršilca dolžnosti direktorja. Uradno iz osebnih razlogov, a sodu je menda izbilo dno prav vsakodnevno vmešavanje vodstva policije v vodenje postopkov. Tistih, za katere je politika še posebej zainteresirana.

Ivan Gale ostal brez službe

9.10.2020

Uslužbenec zavoda za blagovne rezerve se je aprila javno izpostavil ter razkril sporno vmešavanje politikov in njihovih sodelavcev v posle z zaščitno opremo.

Vlada razrešila direktorja Fursa

31.8.2020

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji s položaja generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) razrešila Petra Jenka. Na to mesto je za vršilko dolžnosti imenovala dosedanjo državno sekretarko v Ministrstvu za finance Ireno Nunčič.

Vlada razrešila predsednika in članico sveta Jaka

11.6.2020

Vlada je na današnji seji razrešila predsednika sveta Javne agencije za knjigo RS Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen. Za nadomestna člana je kot predstavnika ustanovitelja imenovala komparativista Matejo Komel Snoj in Mitjo Čandra, in sicer za preostanek mandata, ki traja do 17. oktobra 2023.

Nenadna zamenjava direktorja Sursa - kateri zakon je ustreznejši?

26.5.2020

Še ena v vrsti vladnih zamenjav odmeva v javnosti. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije so predčasno zamenjali direktorja statističnega urada. Vlada Bojana Nastava o zamenjavi ni obvestila, statističnemu svetu pa ni sporočila razlogov za razrešitev.

Zamenjava direktorja NPU: Prvi policaj Travner pleše po notah SDS

6.5.2020

Po razrešitvi generalne direktorice policije Tatjane Bobnar in imenovanju začasnega direktorja policije Antona Travnerja na dan imenovanja nove vlade je prišla na vrsto še zamenjava direktorja NPU Darka Muženiča. Po slabih dveh mesecih ga je razrešil Travner. NPU bo do razpisa vodil Igor Lamberger.

Vlada zamenjala tri člane v nadzornem svetu RTV Slovenija

16.4.2020

Vlada je predčasno razrešila tri člane nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija in imenovala tri nove. Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer bodo zamenjali Borut Rončević, Anton Tomažič in Drago Zadergal.

Nova vlada nemudoma zamenjala vodilne na policiji, v vojski in pri obveščevalcih

14.3.2020

Vlada premierja Janeza Janše je na ustanovni seji razrešila direktorico policije Tatjano Bobnar, načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc in direktorja obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Dejana Matijeviča. Policijo bo začasno prevzel Anton Travner, vojsko Robert Glavaš, OVS bo v prihodnje vodil Andrej Osolnik.

aljosa © 2000 - 2020