Anarhisticni portal

 
 
Slovenija NE NATO - Naslovna stran
   
 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 


May Days 2002 Ljubljana - Poročilo dogajanja na dan 29. aprila 2002

HRANA NE BOMBE, KRITIČNA MASA in KRIMINALIZACIJA

Danes smo v sklopu projekta MAY DAYS 2002 pripravili ulično manifestacijo. Vse skupaj se je začelo ob 14. uri na Kongresnem trgu z ustaljenim vsakotedenskim projektom HRANA NE BOMBE. Tokrat so se nam pri pripravi hrane pridružili tudi dijaki Gimnazije Šentvid, ki so pripravili ogromno peciva. Namen njihovega sodelovanja pri projektu je bil osveščanje javnosti o romski problematiki - diskriminacija Romov in nevzdržni pogoji v osnovnih šolah. Hkrati so zbirali prostovoljne prispevke za nakup prepotrebnih šolskih učbenikov za romske otroke. Njihovo sodelovanje smo sprejeli z velikih veseljem in željo po nadaljnem druženju.

Mimoidoče smo vabili na brezplačen topel vegetarjanjski obrok, hkrati pa smo razdeljevali letake z informacijami o manifestacijah pripravljenih za majske dni pod geslom ustvarjanje alternativ globalnemu kapitalizmu. Delili smo tudi informativne letake o nasprotovanju delovanja in obstoja organizacije NATO in drugih nepravičnostih, ki smo jim vsakodnevno priča širom našega planeta (kratenje pravic palestinskemu narobu, bogatenje bogatih na račun revnih, ...). Mnogi mimoidoči so se ustavili za trenutek ali dva in z
navdušenjem in energičnostjo izkazovali strinjanje z našimi mnenji in načinom posredovanja.

Lačni s(m)o se najedli, večina je kramljala in opazovala veliko policijsko silo, ki je celoten potek spremljala, opazovala, zapisovala, snemala in fotografirala.

Ob 16h smo se na kolesih in ostalih nemotoriziranih prevoznih sredstvih podali v akcijo KRITIČNA MASA. Akcija je potekala Od Kongreskega trga po Slovenski cesti, Dalmatinovi, do Bavarskega dvora, do Tivolske, mimo parlamenta, Vlade in nazaj na Kongresni trg. Med Sprevodom skozi mesto smo vzklikali CESTE KOLESARJEM, NE AVTOMOBILOM, nekateri pa so med tem imeli prave ulične govore na temo varovanja okolja in strpnosti do narave.  Ves čas so nas spremljali policisti, nekateri v civilu, drugi v uniformah, nekateri na kolesih, drugi peš in tretji z avtomobili (tudi civilnimi). Ves potek so snemali z vsaj dvema kamerama. Po prihodu na Kongresni trg se je stvar zaključila.

Ko smo pospravljali mize in posodo, pribor in ostali material, ter ko so prijatelji in prijateljice, ki so današnje manifestacije fotografirali in snemali s svojimi kamerami odpravili proti domu so so se proti nam napotili številni policisti, ki so nas začeli legitimirati, enega za drugim, nekaterim s prijaznejšim glasom, drugim z manj prijaznim tonom in posmehovanjem. Nekateri izmed legitimiranih naj bi bili predlagani sodniku za prekrške zaradi domnevnega kršenje javnega reda in miru, domnevnega neupoštevanja navodil policista, domnevnega vzpodbujanja neupoštevanja "ukazov" policistov  in domnevnega žaljenja uradne osebe. Očitno se politično dejanje izražanja mnenj zopet poiskuša predstaviti kot ulični vandalizem golo kršenje javnega reda in miru, čemur ostro naprotujemo. Politična dejanja ne sodijo v črno kroniko!!!

S celotnim potekom smo zadovoljni, a smo zelo zaskrbljeni nad ravnanjem policije. Za popolnoma mirno akcijo razdeljevanja hrane in vožnje s kolesi po mestu so angažirali močno policijsko silo. Za dobrih 50 udeležencev akcije so pripravili video nadzor in vsaj deset policistov v civilu. Do nas so se obnašali, kot do največjih kriminalcov. Bili smo nadzorovani in zastraženi, kot najhujši lopovi in zločinci. Pred samo akcijo so nas čakali
pred zgradbo, v kateri kuhamo hrano za projekt HRANA NE BOMBE. Bili so pripravljeni, kot da smo bili namenjeni zažigati mesto, uničevati javno lastnino in nasploh ustvarjati nemir v Ljubljani. Mi smo delovali legitimno. Pripravili smo akcije pod geslom majskih dni "ustvarjanje alternativ globalnemu kapitalizmu" in želeli izreči svoj glas. To bi se moralo v
demokratičnih družbah ceniti in ne kriminalizirati. Menimo, da je posredovanje policije del širšega procesa kriminalizacije gibanja, ki ima drugačne mnenje, kot vladajoče elite. Ta proces je usmerjen predvsem na aktiviste, ki naj bi se jih povezovalo s protiglobalizmom. S svojim postopanjem nas policija, kot podaljšana roka kapitala in vladajočih struktur, ustrahuje in nas kriminalizira. Ljudje, ki so se sprehajali mimo, so bili sigurno prestrašeni ob pogledu na veliko policijsko silo, ki je akcijo spremljala. To sigurno odvrača pozornost in iz nas dela kriminalce. Ne želimo, da nas snemajo, ustrahujejo, zaslišujejo in nadzirajo. Kar počnemo, počnemo v skladu s pravili in ustaljenimi normami demokratične družbe. Hočemo zaustavitev kriminalizacije alternativnega mnenja. Zahtevamo svoje pravice do javnih shodov in izražanja svojega glasu, na kakršen koli način že. Nismo nasilneži ali huligani, kot kar nas želijo predstaviti. Smo združba posameznikov in posameznic, ki nam ni vseeno za naš svet, in ki smo za ta svet pripravljeni tudi kaj narediti. Proti ravnanju policije v primeru današnjega shoda najostreje protestiramo in preko medijev pozivamo javnost, da nas pri tem podpre!!!
 


Slovenija NE Nato -- anti-copyright --  ruleless.com/nato