Domov Forum NATO Igre Povezave

Lev Tolstoj

Kaj mora narediti vsak človek
Komentiraj

Umor je zlo - to vem bolj kakor ne vem kakšno razglabljanje. Ko pa zahtevate od mene, naj stopim v vojaško službo ali dam denar za nakup topov in oborožitev oklepnic, me hočete napraviti za soudeleženca pri umoru, jaz pa tega ne samo nočem, temveč tudi ne morem. Ravno tako tudi ne maram in ne morem uporabljati denarja, ki ste ga s smrtnimi grožnjami pobrali lačnim, ravno tako tudi ne maram uporabljati ne zemlje ne glavnice, ki ju branite vi, ker vem, da branite samo z umorom.

Vse to sem lahko delal, dokler nisem doumel vse zločinskosti teh stvari, kakor hitro so se mi pa odprle oči, ne morem biti več slep za to in ne morem več sodelovati pri teh rečeh.

Vem, da smo vsi skupaj tako povezani z nasiljem, da se mu človek težko v celoti izogne, pa bom kljub temu naredil vse, kar bom mogel, da ne bom sodeloval pri njem in da ne bom pri njem soudeležen, in prizadeval si bom, da ne bom uporabljal stvari, ki so pridobljene in branjene z umorom.

Imam samo eno življenje. Zakaj pa naj bi v tem kratkem življenju ravnal proti glasu vesti in postal sokrivec pri vaših gnusnih delih? 

Ne maram in ne mislim biti.

 

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com