Domov Forum NATO Igre Povezave

ZAKAJ ŽIVALI NISO SVOBODNE IN KJE JE MEJA HUMANOSTI?!

Namen tega članka je opozoriti na dejstva, da je človek ža davno prekoračil mejo humanosti v odnosu do živali in da z vsakodnevnim konzumiranjem živalskih proizvodov podpiramo takšno krutost.

Človek je žival?

Prenekateri ljudje svojo ali tujo agresijo opravičujejo z dejstvom, da je človek del narave in da je nenazadnje žival, zato ima v sebi nagon po ubijanju in mučenju. Sprašujem se, kaj nas razen ubijanja sploh še povezuje z živaljo? To, da se vozimo v avtomobilih, živimo v sterilnem okolju, jemo umetno hrano, živimo v nenaravnem okolju in uživamo v trpljenju drugim? Poznate žival, ki je obsedena s čistočo, ki priznava reproduciranje zgolj lastne vrste, ki skoraj da ne zna več sama hoditi, kaj šele loviti? Poznate žival, ki uživa v krutem mučenju svoje in tuje vrste? In ki dela poskuse na drugih vrstah?

Če še vedno potrebujete dokaze, da ste takšni in da vas nič več ne povezuje z drugimi bitji narave in da smo vsi podporniki takšnega ravnanja, si preberite naslednja dejstva:

VIVISEKCIJA (POSKUSI NA ŽIVALIH):

-Vivisekcija (latinsko: »secirati na živo«) pomeni delati poskuse na živalih za človeške potrebe. Začela se je izvajati po tem, ko je katoliška Cerkev prepovedala seciranje človeškega telesa.

- Vsak dan se uporabi več kot milijon živali v namene vivisekcije: gre predvsem za testiranje kemikalij, kozmetike in v medicinske namene. V štetje pa se vključi samo uspešna testiranja.

...Uporablja se predvsem zajce, miši, mačke, pse, podgane, opice, ptice...

...Vsako leto umre okoli 35.000 živali v Evropi zaradi testov kozmetičnih proizvodov.

...Živali so najpogosteje izpostavljene mučenjem kot so: polivanje s kislinami, rezanje kože, vdihavanje strupenih plinov, vgradnja električnih naprav, elektrošoki, psihološka mučenja.

... Znano je, da poskusi na živali ne dajo pravilnih informacij , saj različne vrste različno reagirajo na ista kemijska sredstva. S poskusi na človeških prostovoljcih bi medicina ne le hitreje napredovala, prihranila bi tudi marsikatero življenje in mučenje živih bitij.V nekaterih državah (Danska, Švedska)je prepovedano prodajati izdelke, ki so bili testirani na živalih. Po mnogih državah je pravtako označeno, kateri izdelki ne testirajo na živalih. V Veliki Britaniji je tako močno narasla prodaja teh izdelkov. Dejstvo pa je, da si to lahko privoščijo le bogate in ekološko ozaveščene države, saj je bistvo kapitalističnega sistema še vedno kapital in poceni delovna sila. In žival tukaj nastopa kot brezplačni prisilni delavec, v nasprotju s človekom, ki mora biti za takšno delo pošteno plačan.

(* seznam podjetij, ki (ne) testirajo na živalih najdete na naslednji spletni strani: www.prijatelji-zivotinja.hr ).

VEGETARIJANSKA IN VEGANSKA PREHRANA:

-V prehrani človeka je tradicionalna uporaba mesnih in mlečnih izdelkov. Znano je, da ta hrana ni škodljiva le človeku, temveč celotnem okolju:

...Tretjina površine Zemlje se spreminja v puščavo zaradi proizvodnje mesa (v Veliki Britaniji je ostalo le še 2% gozda ter 10%jezer in ribnikov). Za pašo živali namreč uporabljajo ogromne površine rodovitne zemlje, ki se hitro osuši v puščavo. Vsako leto za interese ameriških multinacionalk s hitro hrano posekajo deževni gozd velikosti Nemčije (od l.1950 je posekana že polovica vseh deževnih gozdov, čez 30 let pa deževnega gozda ne bo več). Gre za območja Centralne in Južne Amerike, od koder izhaja kisik, s katerim diha naš planet. Domačini so prisiljeno odgnani (večkrat tudi ubiti) s svoje zemlje, ki služi interesu multinacionalk.

...Živalski iztrebki povzročajo nastajanje škodljivih plinov, pogosto je to poglavitni vzrok za nastajanje kislega dežja ter močno onesnaževanje rek in jezer. Plin metan, ki se nahaja v iztebkih goveda, je poglavitni plin za nastajanje ozonske luknje in s tem segrevanja ozračja.

... V ZDA pašnja goveda dvakrat več onesnažuje Zemljo kot industrija. Ker je količina teh živali ogromna in ker je njihova prehrana nenaravna, se njihovi iztrebki ne uporabljajo več za gnojilo, temveč se primerno razgradijo ali pa končajo v rekah in jezerih. Neprimerno kopičenje teh odpadkov povzroča povečanje amoniaka in nitrata, ki močno onesnažuje vode.

...Pri krmi živali gre tudi za ogromno porabo vode : za 1 kilogram pšenice je potrebno 200 litrov vode, za kilogram mesa pa 20.000.

...Za prehrano živali v mesni industriji se porabi stotine milijone ton žitaric, medtem ko je samo 5 milijonov ton žitaric dovolj, da se prehrani 15 milijonov otrok po svetu.

- Mlečna in mesna industrija nenehno propagira svoje izdelke in prepričuje ljudi, da je njihova prehrana zdrava. Pri tem zakrivajo dejstva, da je mlečna in mesna prehrana daleč od zdrave in da zgolj rastlinska hrana lahko prinese zdravo življenje :

... Človeška čreva so 4-krat daljša kot čreva mesojede živali, kar dokazuje, da je človeško telo zgrajeno za vegetarijansko prehrano.

... Meso, mleko in mlečni izdelki vsebujejo maščobe, beljakovine in strupene kemikalije kot so pesticidi, antibiotiki in druga zdravila (z njimi hranijo živali)-kar povzroča rakava in srčna obolenja.

... Meso živali, ki živijo v tovarnah vsebuje 30-krat več maščobe kot meso živali, ki živijo na prostem, se gibljejo in jejo naravno hrano.

... Meso vsebuje 14-krat več pesticidov kot zelenjava, mlečni izdelki pa 5-krat več.

... Meso, mleko in jajca vsebujejo veliko preveč beljakovin kot jih človeško telo potrebuje, zato so pogost vzrok za nastajanje bolezni: hranjenje s preveč beljakovinsko hrano zmanjša količino kalcija v kosteh in s tem krha kosti. Količina odvečnega kalcija se namreč umakne v ledvice in se pretvori v t.i.ledvične kamne. To dokazuje tudi dejstvo, da ljudje, ki se hranijo pretežno z zelenjavno prehrano, skoraj nikoli ne dobijo ledvičnih kamnov, ta bolezen pa je pogosta tudi pri mesojedih živalih (psi npr.). Prekomerno hranjenje z beljakovinami pravtako povzroča rakava obolenja na črevesju, prsih in prostati.

... Zelenjava vsebuje veliko ogljikovih hidratov, ki so pomembna snov, saj služi kot energetski vir človekovega telesa. Hidrate, ki jih telo ne potrebuje, pošlje v mišice in jetra in jih shrani kot glikogen. Ta potem služi kot zaloga energije. Če je glikogena v mišicah in jetrih že dovolj, se le-ta pretvori v maščobno tkivo, kar spet dokazuje, da izdelki živalskega izvora nimajo pozitivnega pomena pri ohranjanju zdravega telesa.

... Vlaknine ali balast se nahajajo v zelenjavi, oreščkih in suhem sadju. Vlaknine niso prebavljive in se ne transformirajo v kri, nase pa vežejo strupene snovi (s tem zmanjšajo njihovo vsrkavanje) ter pospešujejo prebavo.

... Ko potujejo skozi telo živali, žitarice izgubijo 99% kalorij, 99% ogljikovih hidratov in 100% vlaknin, kar pomeni, da je zelenjavna prehrana ne le bolj zdrava, ampak tudi bolj ekonomična .

... Noben drug sesalec ne pije mleko, ko odraste, ali celo pije mleko drugega sesalca, kot to počne človek. Krava proizvaja svoje mleko za telička in ne za človeka.

 

ČE BI KLAVNICE IMELE STEKLENE ZIDOVE:

-Krave za mleko in meso ne živijo na prostranih livadah, temveč v klavnicah, v majhnih boksih, ne morejo se obrniti, hranijo pa jih z umetno hrano, da meso postane mehkejše.

...Da bi krava proizvedla več mleka je skoraj celo leto breja, proizvede pa 10 krat več mleka kot bi naravno. Oplojena je umetno.

... Da bi živali v tako majnem prostoru lahko preživele, jih hranijo z antibiotiki, ki preprečujejo nastanek bolezni. Ti nato ostanejo v mesu in mlečnih izdelkih, končajo pa v človeškem telesu. Zato je ogrožano tudi človekovo zdravje, saj telo razvije odpornost na antibiotike in s tem povečano možnost zdravstvenih težav.

...Teliček je od krave takoj odstranjen, hranjen je z umetno hrano, živi v temi, priklenjen na verigo. Po 3-5-ih mesecih konča v klavnici, njegovo telo je namreč zaradi slabe prehrane in stalnega mirovanja tako oslabljeno, da ne bi mogel preživeti.

... Krava nikoli ne dočaka življenjske dobe (20 let), v klavnici konča s 5-imi leti.

... Živali trpijo tudi med transportom. Veliko jih zaradi zlomov kosti in različnih oboljenj obleži na tleh. Ker je živa žival denarno več vredna kot mrtva, se poškodovane krave ohranja žive, dokler zaradi izčrpanosti ne umrejo.

... En delavec navadno skrbi za približno 800 krav, kljub temu, da so krave zelo občutljiva in nežna bitja in potrebujejo veliko pozornosti.

... Prehrana krave vsebuje hormone in ostanke kot so iztrebki drugih živali, industrijski odpadki, kostna moka, posmrtni ostanki piščancev itd.

- Od 4-7 kokoši živi v kletki 45 krat 50 centimetrov brez naravnega zraka in svetlobe. Posledica prenatrpanosti je kanibalizem in borba za prostor, ogromno kokoši umre pomendranih.

...Kokoši ležejo jajca okoli leto dni, nato so poslane na klanje, z genetskimi manipulacijami pa poskušajo povečati količino jajc.

...Kokoši, namenjene za razmnoževanje, oddvojijo v poseben prostor. Piščančke nato razdelijo na ženske in moške, ženske gredo v kletke, moške pa pobijejo, saj niso genetsko zmanipulirani za proizvodjo mesa in ne morejo nesti jajc. Njihov poboj izgleda tako, da več tisoč piščančkov leži vrženih na kup (v smeti), umrejo torej od pomanjkanja prostora in zraka, saj bi humana smrt bila cenovni strošek za mesno industrijo.

... Da ne bi bilo preveč smrtnih žrtev zaradi kanibalizma (vzrok=pomanjkanje prostora), kokošim odrežejo kljune z vročim nožem.

... Tudi kokoši so hranjene z antibiotiki in hormoni. Zrastejo 2-krat hitreje in potrebujejo tretjino manj hrane kot pred 50-imi leti.

... V ZDA premišljujejo o tem, da bi v prehrano kokoši dodali cement, saj so ugotovili, da bi s tem dosegli 30% hitrejšo rast.

... Kokoši stradajo 30 ur pred zakolom, ker se hrana v tem času ne bi pretvorila v meso.

INDUSTRIJA KRZNA:

- Od 1-4 lisice živijo v kletki 40 krat 40 centimetrov. Pojavlja se kanibalizem in samo- destruktivnost (npr.glodanje svoje noge, repa ipd.).

... Živali so ubite z elektrošokom , en del je porinjen v usta, drugi v zadnjično odprtino, z močjo 240-ih voltov. Po večkratni ponovitvi, žival po dveh minutah agonije umre, saj se njeno telo dobesedno skuha, zobje popokajo...

... Lahko bi za uporabili injekcije, ki bi brez bolečine usmrtile žival, vendar bi cena teh znašala 30 centov na žival, kar predstavlja strošek in zato je možnost izključena.

... Druge metode vključujejo lomljenje vratov in zadušitev.

... Lisice v farmah krzna so hranjene s piščanci iz mesne industrije.

... Drug način je lov, izvajajo ga predvsem na severnih predlih sveta, lovijo tjulne, lisice, zajce, tudi medvede. Tjulne pobijajo z udarci palice po glavi, lisicam in zajcem pa nastavljajo pasti, v katerih po več dni umirajo.

... Krzneni plašč pravtako vsebuje veliko kemikalij, ki preprečujejo njegov razpad.

... Razpredelnica prikazuje, koliko živali je potrebno ubiti za EN KRZNEN PLAŠČ:

VRSTA ŽIVALI     ŠTEVILO ŽIVLJENJ
lisica 10 - 24
bober 16 - 20
rakun 20 - 30
nutrija 26 - 34
kuna zlatica 40 - 60
muškatna miš 60 - 120
veverica 100 - 400
činčila 130 - 200
hermelin 180 - 240

 

ZAKAJ ŽIVALI NE SPADAJO V CIRKUS:

-Živali v cirkusu so roboti v rokah ljudi, katere zanima zgolj profit. Prisiljene so se učiti stvari, ki so za njih povsem nenaravne (akrobacije, igre z ognjem ipd.).

... Cirkuške živali celo življenje potujejo, zaprte v majhnih kletkah, brez naravnega okolja in niti malo svobode.

... Metode treninga vsebujejo električne palice, drogiranje, kirurško odstranjevanje zob, pretepanje in podhranjenost.

... Cirkus z živalmi služi k zabavi ljudi in profitu njihovih lastnikov in ne njihovi sreči.

-Nobena žival si ne zasluži življenja v kletki, akvariju, laboratoriju, na verigi, v klavnici, v boksu ali na cirkuškem odru. Vsako živo bitje ima pravico do svobodnega življenja in spoštovanja so-bitij.

KAJ LAHKO NAREDIMO?

-S širjenjem teh informacij in spreminjanju svojih navad, lahko veliko pripomoreš k manjšem trpljenju živali.

... Lahko spremeniš svoje prehranjevalne navade in se izogibaš uživanju mesa, mleka in jajc.

... Lahko pomagaš zavrženim živalim in prepričaš svoje bližnje, naj ne kupujejo izdelke, ki so bili testirani na živalih, naj ne kupujejo krzna ter hrane živalskega porekla.

... Lahko oblikuješ letake ali plakate in jih polepiš po svoji soseski ali pa se pridružiš tistim, ki to že počnejo.

... Pomagaš lahko skupinam in organizacijam, ki se borijo za pravice živali, lahko pa sam/a oblikuješ svojo skupino.

... Četudi je tvoj prispevek le kapljica v morje, je morje sestavljeno iz kapljic... in tudi če teh kapljic nikoli ne bo dovolj, da bi lahko napolnile morje, lahko živiš z mirno vestjo, da nisi prispeval/a k mučenju in da ti ni vseeno. In da bo morda človeštvo enkrat dojelo, da ne živi samo na tem svetu in da nima pravice odločati o življenju in smrti drugih živih bitij.

ZA HAMBURGER JE POTREBNO MESO
ZA MESO JE POTREBNA KRAVA
ZA KRAVE SE DELAJO PAŠNIKI
ZA PAŠNIKE SE ZAŽIGA GOZD
S TEM SE SEGREVA ZEMLJA
IN OSTAJAMO BREZ KISIKA
ŽIVALI POTREBUJEJO HRANO
REVNI OSTANEJO BREZ HRANE
OSTALI DOBIVAJO HITRO HRANO
KI JIH HITRO POŠILJA V GROB

DOBER TEK!


Več informacij na naslednjih spletnih straneh:

•  www.prijatelji-zivotinja.hr
•  www.animal-liberation.tk
•  www.animalsvoice.com
•  www.animalliberationfront.com
•  www.veganoutreach.org
•  www.vivisectors.net
•  www.peta.org

Maja, kontakt: barricada13@yahoo.com

 

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com