Domov Forum NATO Igre Povezave

Knjiga je orožje - nekaj priporočil

Resno branje
Somrak demokracije - Noam Chomsky
Analiza in kritika ameriške politike, delovanja medijev, prikaz nasprotij med kapitalizmom in demokracijo, za kaj je šlo v hladni vojni,...  in cel kup pod pod preprogo pometenih podatkov in informacij.
(kako sistem ZARES deluje)

Antologija anarhizma - Rudi Rizman
Odličen pregled razvoja anarhistične misli, od velikanov 19. stoletja do danes.

Obdience to Authority - Stanley Milgram
(slovenskega prevoda ni, naše knjižnice imajo hrvaškega)
Psiholog S. Milgram je avtor enega najbolj razvpitih  psiholoških ekperimentov v zgodovini. Majhen prostor na univerzi Yale, lažni električni stol, igralec kot žrtev, vodja eksperimenta v vlogi ukazujoče avtoritete in prostovoljec, ki se nehote znajde v vlogi mučitelja. Rezultat je bil šokanten: večina povprečnih in povsem normalnih ljudi raje muči in ubija, kot da bi odklonila poslušnost avtoriteti. Psihologija, ki se bere kot triler. 
(saj ni res, pa je)

Razprava o izvoru in temeljih neenakosti med ljudmi - J. J. Rousseau
Eno najbolj provokativnih in vplivnih del 18. stoletja, v katerem Rousseau odreka legitimnost skoraj vsem družbenim institucijam in individualnemu nadzoru nad lastnino in bogastvom.

On fire - the beattle of Genoa and the anticapitalist movement - več avtorjev
(založba AK PRESS & ACTIVE DISTRIBUTION)
Razmišljanja in reporti iz odmevne protiglobalizacijske akcije v Genovi.

Anarhizam i nasilje - več avtorjev
(založba "Što čitaš" Zagreb)
Razprava o anarhističnem stališču do nasilja in uporabe le tega.

Snaga utopije - Dražen Šimleša 
Knjiga je poročilo anarhističnih akcij in njim podobnih iz druge polovice 20.stoletja. Vsebuje ogromno podatkov, ki vas bodo spodbudili v akcijo.

TAZ, ontological anarchy, poetic terrorism - Hakim Bey
Koncept Začasne Avtonomne Cone (TAZ), komunikeji, letaki, brilijantni slog pisanja, izvirne ideje, vse to na borih 140 straneh.
(Chaos never died)

Fikcija

1984 - George Orwel
Mračna vizija totalitarne prihodnosti in "večne" države, ki ji je dokončno uspelo izkoreniniti teroriste, oporečnike, anarhiste, opozicijo in druge sovrage. Za glavnega junaka, uradnika Smitha, se nedolžni poskus upora konča v sobi 101, kjer spozna, da je 4=5. Kultna knjiga.
(psihologija totalitarizmov)

Živalska farma - George Orwel
Genialna cinično - tragična satira, ki na 150 straneh pove vse, kar so Marx in avtoritarni komunisti spregledali.
Živali na farmi se uprejo, napodijo tiranskega kmeta in razglasijo enakost vseh živali. Junaki revolucije prevzamejo oblast in se počasi, iz dovčerajšnjih borcev za svobodo, prelevijo v nove tirane.
(neverending story)

Peklenska pomaranča - Anthony Burgess
Mladi Alex je vodja najstniške tolpe, ki samo v Beethovnovi glasbi uživa bolj kot v nasilju, ropih, posilstvih in sadističnem izživljanju. 
Potapljanje v izvore zla v človeški naravi, brez kančka moraliziranja. Knjiga odpira vprašanja, odgovore in sklepe pa prepušča bralcu.
(brutalnost na kvadrat)

Krasni Novi Svet - Adous Huxley
Idealna družba prihodnosti, ki najde srečo v popolni prevladi kolektivizma nad individualizmom. Vsi so srečni, ker so vsi enaki. Svet, ki se na zunaj tako zelo razlikuje od Orwelovega iz 1984, v bistvu pa mu je močno podoben.
(pekel konformizma)

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com