Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Aktualne teme : Poziv k pregonu administracije Georgea W. Busha za zločine p Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Neznanec/ka
27.7.2009
Javni poziv Zofijinih ljubimcev

Edini pogoj za triumf zla je, da pošteni človek ne stori ničesar.
Edmond Burke

Po 11. septembru 2001 je svet mednarodne politike in prava neprikrito vstopil v obdobje številnih nepravilnosti in pravnega relativizma, kar je dodobra ogrozilo legitimnost političnih sistemov v zahodnih demokratičnih družbah. Neposredno odgovornost za tovrstno omajanje zaupanja, s pravno spornimi dejanji in postopki, nosi predvsem takratna administracija ZDA oziroma njen uradni zastopnik, George W. Bush. Za povrnitev zaupanja v pravo in človeško dostojanstvo, bi odgovorna administracija za svoja dejanja morala odgovarjati pred ustreznimi mednarodnimi sodišči. Ob tem bi bilo potrebno raziskati tudi vlogo, ki jo je pri domnevnih zločinih proti človeštvu igrala takratna administracija Velike Britanije in njen zastopnik Tony Blair, ki je ZDA pri njenem početju podpirala in ji stala ob strani, nemalokrat pa tudi sama delovala v nasprotju z mednarodnim pravom.

Vpričo rastočega števila obremenjujočih dokazov, v svetu iz dneva v dan raste pritisk, da se obtožbe razišče in, v kolikor se izkažejo za utemeljene, administraciji tudi obtoži. Ker brez širše svetovne podpore in pritiska kaj takega ne bo mogoče, pozivamo slovensko vlado, in vse druge pristojne institucije, da se glede omenjenega primera uradno izrečejo in v skladu z črko zakona tudi ukrepajo. Pozivamo, da proti odgovornim sprožijo pravne postopke pred ustreznimi mednarodnimi sodišči.

George W. Bush in njegova administracija je med drugim prekršila naslednje točke mednarodnega prava, za katere jo lahko preganja tudi Slovenija:

- Dejanje agresije na tujo državo,
- avtorizacija in uporaba mučenja,
- nelegalno pridržanje oseb.

Organizacija Združenih narodov (ZN) je bila vzpostavljena po drugi svetovni vojni z namenom, da bi preprečila nadaljnje vojne. Z tem je mednarodna skupnost vzpostavila telo, ki bi naj bilo sposobno mirnega reševanja konfliktov. ZDA so Irak napadle popolnoma v nasprotju s temi načeli in zakoni. Razlogi za vojno, predstavljeni zaveznicam in svetu, so se izkazali za lažne. V procesu je umrlo sto tisoče ljudi, v glavnem civilistov. Kot ilegalno je zavezniško invazijo na Irak, ob številnih drugih pravnih strokovnjakih, označil tudi takrat predsedujoči Združenim narodom, Kofi Annan. Pomembno je, da sledimo priporočilu ZN in njen poziv prenesemo v splošno debato ter administracijo, ki je primarno odgovorna za kršitve mednarodnega prava, pripeljemo pred sodišče. Če George W. Bush in njegovi sodelavci ne bodo predani roki pravice, se bomo kmalu znašli v politični nočni mori, ki nas bo verjetno spomnila na marsikatero domnevno že naučeno lekcijo iz zgodovine.

George W. Bush in njegova administracija je neposredno odgovorna tudi za sistematično mučenje in zlorabe zapornikov, ki so se dogajale pod njenim vodstvom. Mučenje je vojni zločin. Ženevska konvencija v skupnem tretjem členu specifično prepoveduje vsako nasilje nad življenjem ali osebo, nihče ne sme biti podvržen mučenju, nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju. Ob tej in podobnih kršitvah, ki mnoge med njimi zadevajo tudi notranje vprašanje ZDA in jih morajo na ustrezne institucije nasloviti njihovi državljani, je potrebno slediti in izpolniti tudi obljubo ZN po varnejšem in bolj pravičnem svetu. To lahko uresničimo samo z vestnim in nediskriminatornim preganjanjem vseh, ki prekršijo skupno sprejete standarde človečnosti. To je zaveza, h kateri je v procesu osamosvajanja pristopila tudi Slovenija.

Nikoli ne dvomite ali lahko majhna skupina resnih in predanih ljudi spremeni svet.
Margaret Mead


Zofijini ljubimci

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com