Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : vpliv anarhima na klasično politiko Slovenije Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. ataturk
21.5.2008
zanimivo je, da so liberatrna gibanja odigrala ključno vlogo v prebijanju ledu in v rušenju komunističnega enopartijstva. brez borcev za ČP, brez feministk, gejev, tudi brez prve generacije (neo?)anarhistov ne bi bilo nobenega procesa proti četverici in kasneje nobene parlamentarne republike.

no, kasneje so anarhisti skupaj z avtonomisti in z nekaterimi,ki smo delovali na obrobju teh gibanj, uspeli uspešno zminirati politiko LDS. dejstvo je, da so zasluge za poraz tudi na strani LDS res velike (divja privatizacija, popuščanje cerkvi), po drugi strani so ravno ta gibanja uspela vzpostaviti javni diskurz o NATU. Nepopuščanje liberalcev in pahorjevcev je zlomilo prebojno moč slovenske levice. prav jim je.

toda po drugi strani so ta gibanja uspela na dnevni red solansirati akcijo o emancipaciji izbrisanih. o tem se danes v uradni politiki sicer ne govori. toda učinki te akcije so bili takšni, da je bil odziv levih volilcev mlačen, desničarji pa so zagnali vik in krik in sklenili svoje vrste.

akcije solidarnostno-libertarnih sil v sloveniji so torej pomembno spodkopale politično moč levega bloka, po drugi strani pa soustvarile nenameravano politično okrepitev desnega pomladnega bloka.

tako in tudi tako je na oblast prišel janšizem kot posebna oblika neoliberalnega fenomena (o fašistoidnih elementih tukaj ne upam razmišljati, ker bi moral potem iskati zanesljive argumente). zanimivo je, da že zgodnji anarhisti razločujejo med tipi vladavine, čeprav so vsi slabi. v sodobnem žargonu to pomeni, da so vse vladavine slabe, avtoritarni socializem, fašizem in neoliberalizem pa sta še slabša.

dejstvo, čeprav v javnosti spregledano, je to, da imajo avtonomisti in anarhisti na politično dogajanje v sloveniji občasno bistveno večji vpliv, kakor bi si kdo mislil. trenutni učinki teh gibanj na avtoritarnejše politike so z vidika libertarizma sicer zelo čudne.

ker pa solidarnostni libertarci zgolj kažejo ogledalo svoji družbi, trenuten trend nemara ni napačen. reakcija je vedno notranji boj in tista res potrebna lustracija, očiščenje. in to je pomembno sporočilo. čeprav vas je malo, vseeno nekaj dosegate.

kakorkoli- uspavani častilci hlapčevstva in našosti ne morejo tako mirno spati kot pred leti. noben zunanji blišč in leporečje ne more prikriti notranjega razkrajanja in gnilobe, stoletne zatohlosti avtoritarcev. lepo sanjajte v poprečju predmestnih izložbenih družinskih hiš, v sterilnih uradih neoliberalnega cesarstva, vi , ki se notranje borite.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com