Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Aktualne teme : Izdelki iz KONOPLJE sedaj tudi v Sloveniji Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Lili
11.5.2006
Če to ni ZAKON. Sedaj lahko tudi v Sloveniji kupimo izdelke iz jedilne (industrijske) konoplje. Drugje po svetu je ljudem bolj kot pri nas, znana kot IDEALNI prehrambeni element. Hladno stiskano olje konopljinih semen vsebuje kar 75% večkat nenasičenih maščobnih kislin (Omega 3 in omega 6) v idealnem razmerju 1/3, 15% Omega 9 in 4% zelo redke GLA(odlično za imunski sistem, kožo, obnovo celic ...).
Kozmetika je unikatna zaradi GLA (efekta), po vrhu pa je tudi tekstil 3x obstojnejši od bombaža.Če ne verjamete lahko pogledate na www.harmonija-narave.com

2. MattheusS
12.5.2006
Naj dodam še in opozorim, da ni tako zelo lepo in brez problemov. Nadzor nad takimi izdelki se krepi, oblast pa jih ne mara.
Kot primer naj navedem čaj C ICE. Kopiram članek iz Mladine, z 15.aprila 2006(torej pred kratkim časom).

----------------------------------------------------------------------------------------

Odnos državnih organov do industrijske rastline konoplje se v zadnjem času zaostruje. Najnovejši primer je zadel gospodarsko družbo Hannah Biz, ki je nedavno želela odpreti trgovino z živilskimi in tekstilnimi izdelki iz konoplje. Izdelke, ki jih želi ponuditi slovenskemu trgu, lahko kupci že nabavijo v večini evropskih držav. Trenutno jih je ustavil Zdravstveni inšpektorat RS, ki jim je konec marca izdal odločbo, s katero je prepovedal ledeni čaj C ICE, ki je medtem že osvojil nekatere popularne ljubljanske nočne lokale in ki so ga že začeli oglaševati v Leclercu. Glede na to, da so družbi prepovedali že prvi izdelek, ki ga je poslala na tržišče, se slabo piše ostalim. Kaj moti pristojne na soku, obleki ali kozmetiki iz konoplje, je razvidno iz obrazložitve odločbe, ki jo je spodbudila prijava inšpekciji. Kljub temu da bi inšpektor lahko pobrskal po internetu in ugotovil, da je ledeni čaj razširjen po vsej Evropi in se lahko recimo kupi v sosednji Avstriji na vsaki bencinski črpalki, se je odločil vzeti vzorec soka na terenu in ga poslati na analizo, kjer so ugotavljali analizo za prepovedane substance.

Čeprav so v laboratoriju ugotovili, da ni vsebnosti kanaboidnih spojin oziroma je koncentracija nižja od meje detekcije uporabljene metode, se je inšpektor odločil za prepoved izdelka. Glavni razlog? "Na živilih C ICE švicarski ledeni čaj so na osrednjem delu kaširane embalaže upodobljeni listi konoplje, živilo pa v svojem izvornem imenu vsebuje besedo cannabis. Tovrstna označevanja napeljujejo potrošnika tako na prisotnost konoplje kot tudi na sklepanje, da je konoplja dovoljena droga."

Obrazložitev pomeni velik korak nazaj v razumevanju problematike drog. Je vsaj malce nenavadna, če primerjamo, da nihče ne ukrepa pri hujših dejanjih, kot so recimo homofobija, rasizem in sovražni govor, ki napeljujejo "potrošnika" k hujšim dejanjem, kot je samodestrukcija. Podobno ugotavlja tudi odvetnik družbe, ki v pritožbi meni, da je odločba nezakonita, saj tudi sam inšpektor priznava, da ni našel nič THC-ja, zaradi česar ni dovolj pogojev, da bi rastlino imeli za drogo kaj bolj kot volčjo češnjo, ki ima močnejše psihotropne učinke kot marihuana.

Sebastijan Ozmec

---------------------------------------------------------------------------------
Vir: http://www.mladina.si/tednik/200616/clanek/uvo-manipulator--sebastijan_ozmec/

Dobro bi bilo vedeti, koliko problemov je imela ta trgovina iz prvega posta pri prodaji in registraciji.

MattheusS
MattheusS

3. Lili
13.5.2006
Uf ta članek sem že prebrala, grooooza! Škoda da se gre Slovenija po eni strani neko EU, po drugi pa smo še kilometre daleč od njih. V celotni EU vem da prodajajo hrano iz jedilne konoplje, nobenih težav, še cenijo jo ker je zdrava. Pri nas pa? Listek? Ime cannabis? Ma veste kaj...sramota!

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com