Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Aktualne teme : EuroMayDay 06 Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. MattheusS
15.4.2006
http://www.euromayday.org/images/stencil.gif
http://www.euromayday.org/images/stencil.gif

Posredujem z NietWork :http://www.dostje.org/Prekla/article.php3?id_article=178
Mayday mayday! Živel 1. maj praznik nedela!

Poziv vsem delavnim in nedelavnim, vsem negotovim in začasnim, vsem revnim in ponižanim, vsem pripravljenim na klic in čakajočim na poziv, vsem prekernim in superfleksibilnim, vsem podplačanim in podcenjenim, vsem nevidnim in nepomembnim, vsem nemočnim in potlačenim, vsem izkoriščanim in jeznim, vsem ljudem!

ZAHTEVAMO PRAVICE ZA VSE!

Prišel je trenutek streznitve. Naše skupne pravice iz dneva v dan izginjajo. Naši življenjski in delovni pogoji se vedno bolj podrejajo izkoriščevalskim zahtevam elit. V svoji bitki za preživetje smo pripravljeni na kakršnokoli razpoložljivo službo, biti plačani minimalno za maksimalno vložene napore in se dobesedno prostituirati na trgu delovne sile.

ZA GLOBALIZACIJO PRAVIC

Večkrat so naše delovne pogodbe narejene tako, da se moramo močno truditi za obdržanje službe. Če nismo produktivni in ne izpolnjujemo pogosto nemogočih zahtev šefov se nam kar hitro zgodi, da nas nadomestijo z drugim delavcem, podobno kot pri mehanskem delcu na stroju.

DOHODEK ZA VSE

Kolikokrat se nam je samo zgodilo, da nas je delodajalec odpustil brez razloga? Kolikokrat nas je poklical ob najbolj nemogoči uri ter zahteval, da jutri kljub zasluženem počitku pridemo v službo? Kolikokrat smo ob koncu meseca bili brez denarja, da bi plačali račune? Kolikokrat smo bili zaskrbljeni nad našo prihodnostjo? Namesto, da bi uživali v svojem enkratnem življenju smo postali sužnji tekmovalne logike, kjer spoštljiv odnos do sočloveka ne pomeni nič.

ZA ČLOVEKOVO DOSTOJANSTVO

Danes več ne hodimo v službo in na sindikalne izlete. Danes opravljamo različna dela, začasna, prekinitvena dela, dela za določen čas, avtorska in pogodbena dela, tranzitna in projektna dela, sezonska in ekspertna dela. Danes ne najemamo kreditov za hiše in stanovanja, ker nimamo stalne službe in s tem stalnega, neprekinjenega vira dohodkov. Danes do tridesetega leta živimo pri starših, ker ne vemo, če bomo naslednji mesec lahko plačali najemnino. Danes si ne zastavljamo življenjskih projektov. Danes so negotovi časi.

ZA MOBILNOST MNOGOTERIH

Aktualno dogajanje je dokaz našega negotovega življenja. Zato je nujno, da vsi socialno izključeni in diskriminirani začnemo s samoobrambnimi aktivnostmi. V sebi imamo širok potencial povezovanja, mreženja, komunikacije in mobilnosti. Največji od teh je vsekakor sposobnost definiranja skupnih problemov in njihovega razreševanja.

ZA UNIVERZALNI TEMELJNI DOHODEK

Če se želimo izmakniti dosegu izkoriščanja in manipulacije, si moramo izplesti novo realnost. Realnost povezovanja in organiziranja naših življenj tudi izven dosega kapitala. To preprosto pomeni, da podpiramo dejavnosti izmenjevanja izkušenj in komunikacije med različnimi skupinami, mrežami in posamezniki, ki se zavzemajo za nenasilno komunikacijo, globalizacijo pravic, spoštovanje človekovega dostojanstva, raznolikost in pisanost družbe ter pravico do prostega časa.

ZA MREŽENJE NOVIH REALNOSTI

Zahtevamo socialno varnost za našo fleksiblinost, zahtevamo dohodek za vse, zahtevamo brezplačne javne storitve, zahtevamo prekanaliziranje sredstev, ki se namenjajo globalni vojni in manipulaciji s strahom v namene brezplačne uporabe javnega transporta, brezplačne komunikacije, brezplačnega izobraževanja, brezplačne zdravstvene in pravne pomoči, brezplačnega dostopa do pitne vode, pravice do stanovanja, pravice do zbiranja, pravice do svobodnega izražanja, pravice do poštenega plačila Jemljemo si legitimno pravico do reapropriacije skupnih, v divji privatizaciji odvzetih, naravnih in družbenih resursov.

ZA SVOBODO GIBANJA LJUDI

Euromayday bo tudi letos potekal v več kot 30 evropskih mestih. Maribor je le eno izmed njih. Glede na to, da je Maribor v zadnjem desetletju in pol utrpel ekonomsko-socialni tornado, je izbira mesta za obeležitev euromayday procesa v Sloveniji in njegovi okolici temu tudi primerna. Maribor se bo prvega maja rodil v pisani paradi dvignjenih glav in vedrih pogledov. Prvega maja si bomo ponovno prilastili že pred stoletjem priborjene pravice, hkrati pa na novo definirali zahteve za boljšo sedanjost.

ZA PRAVICO DO BIVANJA

Prvega maja bomo na ulicah Maribora vsi. Pridruži se nam tudi ti.

Vsi na ulice! Vsi Na Euromayday! Vsi v Maribor, 1. maja ob 14h (za novinarje ob 15h) na Trg Svobode

Širi dalje - povej naprej

Mayday mreža za Maribor v barvah

2. MattheusS
6.5.2006
Zapis o enem izmed shodov Euromayday iz Neaplja.

------------------------------------------------------------------------------------
Ob mednarodnem dnevu dela je več sto tisoč ljudi protestiralo za pravice izključenih in zapostavljenih. Manifestacije, imenovane Euromayday, ki so jih pripravili v dvajsetih evropskih mestih, so potekale tudi v italijanskem Neaplju.

V prestolnici dela na črno, kakor tudi pravijo Neaplju, se je zbralo več kot dvajset tisoč ljudi, ki so protestirali proti tako imenovani prekernosti - negotovemu delu, ki ne zagotavlja nobenih socialnih pravic.
Vir: 24ur.com
-------------------------------------------------------------------------------------

Več na: http://24ur.com/naslovnica/novice/svet/20060502_3073362.php

MattheusS

3. neznanka
14.5.2006
sm bla na EuroMayDay 06 na Dunaju. ampak ni bilo neki velik ljudi

4. TV
15.5.2006
Ou, dejmo še kakšen tak štrajk narest, saj ni važno zakaj, samo, da vidimo koliko nas (s podobnim mišljenjem) je. Ni nujno da je štrajk, samo da se zberemo.

5. am
15.5.2006
takih poskusov je bilo mnogo, skorajda vedno pa se niso koncali kot je bilo zazeljeno. enim se ne da, eni nimajo casa, eni se ne strinjajo s programov, po katerem naj bi deloval "strajk" itd. po drugi strani pa je problem koga mislis, da se zberemo. vsak ima svojo misljenje, zato se ta razlikujejo. ce bi rekel, da zberemo samo anarhisti, potem ti povem, da npr ne bi bilo mene, ker se nimam za anrhista. ce bi rekel da se zberemo ateisti bi imel podoben problem, pravtako s komunisti itd. sepravi koga steti, kako steti ljudi, kdo je pravi, kdo ni je nesmiselno razmisljati. na kakem protestu se znajdejo tudi starejsi, ki se npr ne strianjajo z necim, tako, da se kak dedek lih ne bo posvetil nekemu zboru, ki ga bo imela pubertetniska mladina, saj se mu bo zdelo nesmiselno. stevilka ni nikoli tocna, ce se pa bos sel z nekimi pravimi ljudmi, ki jih bos lahko stel za npr za anarhiste pa bos v sloveniji prisel na nekaj deset in ne vec-seveda odvsino od tega kako jih bos stel. znak za anarhijo na majici ne pove o cloveku skorajda NIC.

6. TV
16.5.2006
>takih poskusov je bilo mnogo, skorajda vedno pa se niso koncali kot je bilo zazeljeno. enim se ne da, eni nimajo casa, eni se ne strinjajo s programov, po katerem naj bi deloval "strajk" itd. po drugi strani pa je problem koga mislis, da se zberemo. vsak ima svojo misljenje, zato se ta razlikujejo. ce bi rekel, da zberemo samo anarhisti, potem ti povem, da npr ne bi bilo mene, ker se nimam za anrhista. ce bi rekel da se zberemo ateisti bi imel podoben problem, pravtako s komunisti itd. sepravi koga steti, kako steti ljudi, kdo je pravi, kdo ni je nesmiselno razmisljati. na kakem protestu se znajdejo tudi starejsi, ki se npr ne strianjajo z necim, tako, da se kak dedek lih ne bo posvetil nekemu zboru, ki ga bo imela pubertetniska mladina, saj se mu bo zdelo nesmiselno. stevilka ni nikoli tocna, ce se pa bos sel z nekimi pravimi ljudmi, ki jih bos lahko stel za npr za anarhiste pa bos v sloveniji prisel na nekaj deset in ne vec-seveda odvsino od tega kako jih bos stel. znak za anarhijo na majici ne pove o cloveku skorajda NIC.

Jaz se tudi nimam za anarhista, v slovarju je to "zanikalec reda". Imam tudi druga, ne samo anarhistična prepričanja.
Srečanje (štrajk) bi pa bilo za vse, ki hočejo boljši svet in enakost. Za anarhiste, komuniste, borce za pravice živali, pa še razne druge, tudi če se ne štejejo pod nobeno od teh skupnosti.
Če se vam pa ne da premaknit pa itak niste pravi za takšno srečanje.

7. Neznanec/ka
16.5.2006
V podporo čemu oziroma zoper čemu pa bi bil ta zbor?

8. am
16.5.2006
>>takih poskusov je bilo mnogo, skorajda vedno pa se niso koncali kot je bilo zazeljeno. enim se ne da, eni nimajo casa, eni se ne strinjajo s programov, po katerem naj bi deloval "strajk" itd. po drugi strani pa je problem koga mislis, da se zberemo. vsak ima svojo misljenje, zato se ta razlikujejo. ce bi rekel, da zberemo samo anarhisti, potem ti povem, da npr ne bi bilo mene, ker se nimam za anrhista. ce bi rekel da se zberemo ateisti bi imel podoben problem, pravtako s komunisti itd. sepravi koga steti, kako steti ljudi, kdo je pravi, kdo ni je nesmiselno razmisljati. na kakem protestu se znajdejo tudi starejsi, ki se npr ne strianjajo z necim, tako, da se kak dedek lih ne bo posvetil nekemu zboru, ki ga bo imela pubertetniska mladina, saj se mu bo zdelo nesmiselno. stevilka ni nikoli tocna, ce se pa bos sel z nekimi pravimi ljudmi, ki jih bos lahko stel za npr za anarhiste pa bos v sloveniji prisel na nekaj deset in ne vec-seveda odvsino od tega kako jih bos stel. znak za anarhijo na majici ne pove o cloveku skorajda NIC.
>
>Jaz se tudi nimam za anarhista, v slovarju je to "zanikalec reda". Imam tudi druga, ne samo anarhistična prepričanja.
>Srečanje (štrajk) bi pa bilo za vse, ki hočejo boljši svet in enakost. Za anarhiste, komuniste, borce za pravice živali, pa še razne druge, tudi če se ne štejejo pod nobeno od teh skupnosti.
>Če se vam pa ne da premaknit pa itak niste pravi za takšno srečanje.


vredu, jaz ti samo pravim kako je priblizno stanje v slo.
ce imas cas ga organiziraj

9. TV
17.5.2006
>V podporo čemu oziroma zoper čemu pa bi bil ta zbor?

V podporo nam, ki se nam zdi trenutno stanje krivično in samouničujoče, zoper hierarhistični ureditvi, laži, neenakosti, kakršnikoli avtoriteti...

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com