Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Aktualne teme : Rušenje Metelkove Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. MattheusS
11.4.2006
Posredujem z www.metelkova.org:

RUŠENJE AKC METELKOVA MESTO

11.4. 2006

Izjava za medije

Po skoraj trinajstih letih boja z mlini na veter - ne glede na to, katera politična opcija jih je poganjala - smo spet tam, kjer ni muh. Uradna informacija se glasi: v petek, 14. aprila 2006 se začne rušenje AKC Metelkove mesta.

Očitno gre zdaj zelo zares.

Od objektov, ki naj bi se v bližnji prihodnosti rušili, je prva na vrsti Mala šola, sledijo pa ji Jalla Jalla ter vsi nadstreški južnega dela AKC Metelkove.

Mala šola je pomožni objekt / umetnina / spomenik / urbana likovna skulptura leta 1997 zrušeni starejši stavbi z imenom Šola. Projekt, ki ga je poleti 2002 izvedla mednarodna rokodelska asociacija "Axt & Kelle" iz Nemčije, je nastal s pomočjo študentov Fakultete za arhitekturo, pod mentorstvom dr. Marte Gruev in vodstvom mag. arh. znan. Petra Gabrijelčiča, s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana, Oddlka za kulturo in raziskovalno dejavnost. Notranje stene urbane likovne skulpture Mala šola sta poslikala slikarja Tina Drčar in Bine Skrt kot diplomsko delo na Visoki šoli slikarstva v Ljubljani.

Prvo obvestilo o rušenju Male šole je prišlo maja 2005 z napovedanim datumom rušenja 1. junija 2005. Postopek je bil ustavljen in do rušenja nikoli ni prišlo. V tem času je Teater Gromki kot uporabnik objekta podal zahtevo Ministrstvu za okolje in prostor RS za udeležbo v postopku, na katero pa vse do danes ni prejel nikakršnega odgovora. Naj poudarimo, da sta stranki v postopku Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za okolje in prostor RS, Inšpektorat RS za okolje in prostor, medtem ko mi nimamo niti pravice prejeti uradnega obvestila o rušenju.

V ponedeljek, 10. aprila 2006, pa so nam z MOL neuradno sporočili, da je v petek, 14. aprila napovedano uradno rušenje Male šole po naročilu Inšpektorata RS za okolje in prostor na Ministrstvu za okolje in prostor RS.

Verjetno nam ni treba še enkrat poudarjati pomena, ki ga ima AKC Metelkova mesto za prepoznavnost Ljubljane in Slovenije.
Bi pa še enkrat poudarili, da tiči izvirni greh ilegalnosti, ki nam jo oblasti vsa ta leta očitajo, prav v njihovem ilegalnem rušilnem aktu septembra 1993. Z njim je bila AKC Metelkovi mestu de facto odvzeta možnost pridobitve dovoljenj, potrebnih za nemoteno delovanje.
Torej lahko govorimo o skoraj trinajstih letih izrednih razmer.

Kljub izrednim razmeram in skoraj popolni prepuščenosti svoji lastni iznajdljivosti in prostovoljnemu delu, se je v tem času AKC Metelkova mesto dobesedno dvignila iz ruševin.
Bogata lastna produkcija in enormno število gostovanj iz domovine in tujine so dobro dokumentirane in vsakomur na razpolago.

AKC Metelkova mesto je kulturno-socialni fenomen, ki je marsikje v svetu bolj znan od države, v kateri se nahaja.
Na Metelkovi vsak dan vidimo vodnike, ki skupinam tujih turistov razkazujejo epicenter ljubljanske kreativnosti in s tem polnijo mestni proračun.
Hostel Celica je prejel nagrado za najuspešnejši turistični projekt v Sloveniji.
Umetniška produkcija AKC Metelkova mesto zastopa Slovenijo na najeminentnejših svetovnih razstavah (npr. Bienale sodobne umetnosti v Sao Paulu, Brazilija).
Metelkovski umetniki postavljajo državotvorne spomenike (tako kip Edvarda Kocbeka akad. kipar Boštjan Drinovec).
Medijsko smo bili zlasti v zadnjih šestih letih navzoči tudi v nekaterih prezentacijah in dokumentarcih na tujem (Die Zeit, Falter, BBC World Services, BBC TV, Los Angeles Times, Seattle Times, Washington Post, Tageszeitung, ARD, ZDF, Arte, tako francoski kakor nemški ...)

AKC Metelkova mesto ima poglobljeno študijo svoje lastne zgodovine, umeščenosti in pomena (Bratko Bibič, Hrup z Metelkove. Tranzicije prostorov in kulture v Ljubljani. Mirovni institut, Ljubljana 2003).
Naštevali bi lahko v nedogled ...

Delovanje AKC Metelkova mesto je bilo tudi v najtežjih razmerah vedno javno in transparentno, kar za delovanje javne uprave nikakor ne moremo trditi. Taktika pogajanj s figo v žepu je bila vsa ta leta njihova stalnica. "Razlogi" za diskreditacijo AKC Metelkova mesto so se neprestano spreminjali, namen je ostajal ves čas isti rušenje in odprodaja golega zemljišča.

Pri tem bi radi demantirali izjavo ga. Eržen, ene od pobudnic/ov zbiranaj podpisov za zaprtje Roga, ki jo je podala danes, v torek, 11. aprila 2006 na Radiu Študent, ki se glasi, da na Metelkovi ne plačujemo elektrike in vode. To seveda ni res, saj na Metelkovi že več let redno plačujemo vse omenjene stroške, seveda pa se ga. Eržen lahko pozanima o tem pri pristojnih podjetjih. Nadalje je ga. Eržen izjavila, da si ne želijo Roga, ker ne želijo druge Metelkove. Naj poudarimo, da je temeljna razlika med Rogom in Metelkovo ta, da je Rog nastal kot posledica pomanjkanja produkcijskih prostorov, medtem ko na Metelkovi obstajajo tako produkcijski kot prireditveni prostori. Da, Metelkova podpira Rog.

<<<<<>>>>>

Za podrobnosti se lahko (mediji in zainteresirana javnost) obrnete na:

- Inšpektorat RS za okolje in prostor, vodja OE Ljubljana, Tomaz Miklavčič, tel: 01/ 420-4400, e-mail: irsop.oelj@gov.si

- MOL - Mestna uprava, direktor Marko Prijatelj, tel: 01/ 306-1333, e-mail: marko.prijatelj@ljubljana.si

- MOL - kabinet županje, tel: 01/ 306-1010, e-mail: danica.simsic@ljubljana.si

- AKC Metelkova mesto, Renata Vidič, gsm: 041/ 960-153, e-mail:
renata.vidic@email.si

- AKC Metelkova mesto, Jasna Babič, gsm: 040/ 994-809, e-mail:
jasna.babic@gmail.com

Vljudno vas vabimo k spremljanju dogodkov prvega v vrsti inkriminiranih objektov, ki so predvideni za rušenje v petek, 14. aprila 2006, in sicer Mala šola, AKC Metelkova mesto.

Metelkove ne damo!

Lep pozdrav,

kolektiv kluba Gromka in Forum AKC Metelkova mesto

2. Neznanec/ka
12.4.2006
Končno bodo porušili kar bi morali že zdavnaj.

3. MattheusS
12.4.2006
Posredujem z mailing liste DPU:

Delavsko-punkerska univerza vas vabi, da se v PETEK, 14.04.2006, v okviru
podporne in obrambne akcije Male sole, proti ponovni groznji pobesnelih
strojev, udelezite naslednjih jutranjih aktivnosti Delavsko-punkerske
univerze:

Klub Gromka/Mala sola Metelkova mesto

6.00: Jutranja kava/caj ob ogledu filma Oktober (ZSSR,1927, rez. S.M.
Eisenstein, G. Aleksandrov, glasba: D. Sostakovic, 102 min)in prisotnosti
152 kronstadskih mornarjev.
film bo komentiral Lev Centrih

8.00: Diskusija: "Kaj bi Lacan rekel o rusenju Male sole". Uvod v
diskusijo bo s svojim prispevkom napravil Aljosa Kolenc, svoj kriticni
komentar pa bo prispeval tudi dr. Peter Klepec.

4. Neznanec/ka
13.4.2006
Dej neh no to je pa prezgodi...........jst grem ponavad ob ene 5. 30 šele spat

5. Neznanec/ka
13.4.2006
Če bi metelkovo rušl, bi blo konc mojga lajfa tkorekoč..sicer se mi tegale ne da vsega brat, ampak nazadnje, ko je šlo za to kvazi rušenje (male šole, če smo natančni), in to le par mescev nazaj, sm tm dežurala od zgodnjega jutra, zgodil se ni pa nč..tokrat pa ne mislm tm viset za prazen nič, se mi je zdel za malo nakonc, čeprov sm bla vesela da se ni nč zgodil po drugi strani, ampak tokrat me tm naujo vidl.

6. am
13.4.2006
mogoce kdo ve kaj se bo jutri zares dogajalo, ker v delu pise, da je prestavljeno za nedolocen cas?

7. MattheusS
13.4.2006
>mogoce kdo ve kaj se bo jutri zares dogajalo, ker v delu pise, da je prestavljeno za nedolocen cas?

Metelkova.org ima objavljen ta spored:

Pozivamo vse posameznike in skupine, ki podpirajo AKC Metelkova mesto in ki nasprotujejo rušenju Male šole, da se udeležijo kulturne manifestacije in obrambe inkriminiranega objekta z začetkom v četrtek, 13. aprila, ob 18.00 uri v Mali šoli in Klubu Gromka, ki bo trajala vse do torka zjutraj. V čim večjem številu pa vas vabimo v petek, 14. aprila, ob 6.00 zjutraj!

PROGRAM:

ČETRTEK , 13. APRIL

18.00: Predavanje Delavsko-punkerske univerze; predava dr. Paola Cavalieri: "Vprašanje živali v historični perspektivi"; Klub Gromka

20.00: Zaključni žur DPU & ReŠetanje Radia Študent vse do jutranjih ur: "Vse kar ste hoteli vedeti o politični ekologiji, pa si med ciklusom predavanj niste upali vprašati", ki ga bo otvoril kratki animirani film Betty Boop "Be Human". Za razgreto plesišče bo poskrbela DJ Sladka; Klub Gromka

PETEK, 14. APRIL

06.00: Jutranje kramljanje ob kavi z DPU ob ogledu filma Oktober (ZSSR,1927, r: S.M. Eisenstein, G. Aleksandrov, glasba: D. Šostakovič, 102 min) in prisotnosti 152 kronstadskih mornarjev (film bo komentiral Lev Centrih); Klub Gromka

06.00: Kuharske mojstrovine Iztoka in Katjuše; Šengenska kuhinja

08.00: čistilna akcija dvorišč AKC Metelkove pod Perotovim budnim očesom; Metelkova

08.00: DPU - Diskusija: "Kaj bi Lacan rekel o rušenju Male šole". Uvod v
diskusijo bo s svojim prispevkom napravil Aljoša Kolenc, svoj kritični
komentar pa bo prispeval tudi dr. Peter Klepec; Klub Gromka/Mala šola

11.00: predstavitev knjige - Kultura, d.o.o.: Materialni pogoji kulturne produkcije (avtorji Aldo Milohniæ, Maja Breznik, Majda Hrženjak in Bratko Bibič, izdal Mirovni inštitut, 2005); Mala šola

12.00: šah in šport, čez dan čistilna akcija, urejanje prostora za letni kino; Jalla Jalla

13.00: predavanje - Jana Rošker: "Praznina avtonomije ali Kaj ima kitajska antika opraviti z Metelkovo"; Mala šola

14.00: Podpora z odprtim branjem revije Literatura; Klub Gromka/Mala šola

18.00: DJ Kemix, Sanskara records Japan (do 21.30); Jalla Jalla

19.00: Noise festival 2006, festival eksperimentalne glasbe in hrupa - bolšji trg, nastopi glasbenikov (21.00): Dave Phillips (Švica), Guignol Dangereux (Italija), Gruuthaagy (Hrvaška), Jean-Phillipe Gros (Francija), A.U.B. (Ljubljana), DJ Pero Fotar, razstava slik Rudolfa Baloha, video projekcija Occasional Detroit (exp. hip-hop/noise iz ZDA), Crank Sturgeon (ZDA); Klub SOT24,5, vstopnina: 1.000 Sit

21.00: Afriški večer - prezentacija Sekumady Conde: Podoba Afričana v slovenski literaturi in podoba Evropejca v afriški literaturi, jam session z bobnarji iz skupine Kesukozi (vabljeni k sodelovanju, prinesite svoje glasbene instrumente!), afriška etno glasba (reggae, soukouss, makossa, blues, salsa, itd), DJ Baba-K in DJ Inacio; Klub Gromka, vstopnina: 500 Sit

21.00: gledališka predstava - Dejmo stisnt teater: Nekega lepega popoldneva (NLP) - Kretenizmi vsakdanjega življenja (režija: Sašo Rajakovič in Miha Brajnik, igrajo: Miha Brajnik, Janez Kocman, Vito Košir, Damir Leventiæ in Sašo Rajakoviæ, scenografija: Damir Leventiæ); Menza pri koritu, vstopnina: 1.000 Sit

22.00: Trashiva - celonočna mesečna psy trance raspaljotka z legendarnim DJ Zvukom ob podpori gostov Skokni pa lokni in Eraser (Zvuk vs. Gianni Nociferia); Channel Zero, vstopnina: 1.000 Sit

22.00: etno večer - Ville La Pata, odkrivamo rokodelsko tradicijo svetovne dediščine; Jalla Jalla

23.00: Beatstreet Superbreaks - DJ Peers (vadafunk), Dado (Code.EP Superbreaks), D*Sun (Dubsystem) in Zhe (Code.EP Superbreaks); Gala hala, vstopnina: 1.000 Sit

SOBOTA, 15. APRIL

17.00: Tečaj intelektualne samoobrambe - Luka Hrovat: Spremeniti svet brez boja za oblast; Klub Gromka

18.00: Tečaj intelektualne samoobrambe - Tomaž Herga: Homo Sacer; Klub Gromka

21.30: Metla bluz koruza, v podporo "Metelkove ne damo"; Jalla Jalla

22.00: HellEktro - dark industrial/ebm/electro večer z ustaljenimi in neustaljenimi jezdeci akopalipse; Channel Zero, vstopnina: 800 Sit

22.00: koncert - Trilas (jazz trio, Miha Koretič - kitara, Sebastjan Podlesnik - bas, Enos Kugler - bobni); Klub Gromka

22.00: koncert - That Fucking Tank (romantična noise rock zasedba iz Leedsa, VB) + Blown Paper (ženski garažni rock, Italija); Menza pri koritu, vstopnina: 1.000 Sit

8. am
14.4.2006
govorim o rusenju...v delu pise da je prestavljeno

9. Neznanec/ka
14.4.2006
ma ja, se pravi da bo tko kot lani..velik pomp za prazen nič..škoda časa.

10. MattheusS
15.4.2006
>govorim o rusenju...v delu pise da je prestavljeno
>

Očitno oblasti izvajajo nenehen pritisk na Metelkovo; tudi z nenehnimi grožnjami z rušenjem in vstvarjanjem slabe predstave o Metelkovi.

Metelkovci se zaenkrat dobro držijo, saj vsaka napoved rušenja sproži val dogajanja.

MattheusS

11. zuko
18.3.2007
NA METELKOVO JE TREBA FUKNT BOMBO UBIJ METALCE SKINČUGEIN TE PANKSE......JEBALA VAS METELKOVA........BACI BOMBU UBI METELKOVU

12. zuko
18.3.2007
METELKOVA JE KR EN KURAC OD OVCE KR ENI KLOŠARJI SE TM ZBERAJO.....ZATO JE TREBA RAZFUKAT TO METELKOVO......RUŠI TO SRANJE TREBA JE ZGRADIT BLOKE DA LJUDI LAHKO ŽIVOJO NOTER NE PA TEM METAKLCEM PA TEM KURCEM DELAT TM ENGA BUNKERJA..

13. leelo
24.3.2007
>METELKOVA JE KR EN KURAC OD OVCE KR ENI KLOŠARJI SE TM ZBERAJO.....ZATO JE TREBA RAZFUKAT TO METELKOVO......RUŠI TO SRANJE TREBA JE ZGRADIT BLOKE DA LJUDI LAHKO ŽIVOJO NOTER NE PA TEM METAKLCEM PA TEM KURCEM DELAT TM ENGA BUNKERJA..
ma dej ne pametuj,nit enkrat v lajfu še nisi bil tm,tko da pššt!

14. TTT
25.4.2007
tipičn primir zabitga neciviliziranega usebka iz juga...kdo zdej izwaja nasilje če je folk nastrojen proti panksom ki nimajo nič proti njemu...faq...prou debil si

15. FUHRER
6.5.2007
JZ PRAVIM NAJ PODREJO METELKOVO PA SAM ZATO KER SE TAM ZBERAJO SAMI ÐANKSI IN PODOBNE ANARHISTIČNE GOLAZNI TER BOSANCI PA NIGGERJI

16. _nina_
7.5.2007
>METELKOVA JE KR EN KURAC OD OVCE KR ENI KLOŠARJI SE TM ZBERAJO.....ZATO JE TREBA RAZFUKAT TO METELKOVO......RUŠI TO SRANJE TREBA JE ZGRADIT BLOKE DA LJUDI LAHKO ŽIVOJO NOTER NE PA TEM METAKLCEM PA TEM KURCEM DELAT TM ENGA BUNKERJA..
ja kaj d bojo bloke zgradil ja valda kaj d bo pršlo še več čefurjev u slovenijo.....ma dej odjebite s čefurji...

17. Neznanec/ka
7.5.2007
Strinjam se, da Metelkova ostane. Je pa res, da zadnje čase opažam, da se tam dogaja veliko kriminila. Npr. pretep drugače mislečih samo zato, ker so pač na Metelkovi, saj je dovolj prostora za vse tam. Da ne omenim nestrpnosti prepotntnih varnostikov in nenazadnje, da ne pozabim na Metelkovi posebej ob petkih opažam veliko čefurjev, ki ljudem težijo za mobitel ali denar in jih v najslabšem primeru še celo zasledujejo do doma. Torej problem Metelkove niso nacisti ampak še 1x poudarjam ČEFURJI!!!

18. Neznanec/ka
7.5.2007
Seveda največji problem so ČEFURJI samo ljudje se tega ne zavedajo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

19. Neznanec/ka
7.5.2007
Metelkovo bi bilo potrebno urediti na nivo kot je goriška Mostovna, kjer imajo urejen center za mlade, ki so kreativni.

Namesto tega imamo na Metelkovi zbor vse nasnage od narkomanov, pedrov, ilegalcev,... na nekaj arih.

20. Neznanec/ka
14.5.2007
>Namesto tega imamo na Metelkovi zbor vse nasnage od narkomanov, pedrov, ilegalcev,... na nekaj arih.

In raznih naci skinov in drugih domoljubov, ki se pred svojimi kameradi tja zatecejo na kaksen joint trave.

21. Neznanec/ka
15.5.2007
>In raznih naci skinov in drugih domoljubov, ki se pred svojimi kameradi tja zatecejo na kaksen joint trave.

Ja, tko kot se ti isti naci skincki in "drzavni ljubimci" zatecejo na ta odprti forum, da klatijo neumnosti in sproscajo svoje frustracije, ker jim na "njihovih" forumih tega ne bi dovolili njihovi precastit vodje.

22. Neznanec/ka
15.5.2007
>>Namesto tega imamo na Metelkovi zbor vse nasnage od narkomanov, pedrov, ilegalcev,... na nekaj arih.
>
>In raznih naci skinov in drugih domoljubov, ki se pred svojimi kameradi tja zatecejo na kaksen joint trave.

Ne razumem zakaj taka nestrpnost. Saj je na Metelkovi dovolj prostora za vse. Ali ste le skrajni levičarji preveč nestrpni do drugačnih?

23. nacist
15.5.2007
men gre mal na smeh ampak bom reku tkole razbit metelkovo , čefurječ pa ðunkse lohk pa ostane ta sam sut vs ta folk pa še kasga črnca anarhisti se pa mal pobolšite pa bo tut drugač ker nekateri niste nč drgač k marsker klošar v LJ raj se spravte na čefurje in boste velko korist nardil za državo (SLOVENIJO) Lp Uroš

24. Neznanec/ka
30.5.2007
zrusiti metelkovo in zgraditi novi center za mlade ki bo primeren oz bolj slovenski in bolj domoljubno in mladini posvecen nepa...nepa da imamo ðankije pa fafajce pa tako podobno necivilezerano golazen tam ki je kao dobro za mladine...!!!

Naredimo Metelkovo spet slovensko!
14/88

25. Neznanec/ka
17.6.2007
>zrusiti metelkovo in zgraditi novi center za mlade ki bo primeren oz bolj slovenski in bolj domoljubno in mladini posvecen nepa...nepa da imamo ðankije pa fafajce pa tako podobno necivilezerano golazen tam ki je kao dobro za mladine...!!!
>
>Naredimo Metelkovo spet slovensko!
>14/88


Od kdaj so ble številke 14/88 slovenske? Od kdaj je biu 3 rajh slovenski? Od kdaj slovenci hejlajo hitlerja?

26. Neznanec/ka
18.6.2007
Ej kasni bebci ste eni ej neverjetno. Sam 2 metra pred sabo vidte, naprej pa tema. Metelkova je najbolj znana stvar, ki jo mamo v Sloveniji, vi bi jo pa zrusli. Sploh ste pa tut skini cist veseli tm tko da sam tih bodte. Sploh kaj je smisu te vase nestrpnosti? Ustrahovanje? Pumpanje ega? Jaz-mam-največjega kompleks? Grow up & get a life, fucking morons. Pa ne mi pametvat o dzanksih ker vem da vsak ki ma kej proti drogam spije 3 litre vina na vikend. In ce mislis da je alko kej boljsi od heroina, potem nimas pojma o pojmu.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com