Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : Šola Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. salty_carots
12.1.2006
Prebrala sem da se ljudje tudi brez vlade "učijo".

Kdo bi hodil v šolo in se "učil" če ne bi prisilili starši?

2. am
13.1.2006

imam obcutek da nekateri nikamor ne pridejo

3. MattheusS
13.1.2006
>Prebrala sem da se ljudje tudi brez vlade "učijo".
>
>Kdo bi hodil v šolo in se "učil" če ne bi prisilili starši?

Seveda se da učiti tudi brez. Že danes obstajajo skupine, ki se učijo in to brez uradnih šol.
Povdarek je na tem, da se učijo praktične stvari, katere bodo potem v življenju res potrebovali in verjetno ne izgubljajo časa s stvarmi, ki jih nebodo nikoli več videli. Tudi učenja na pamet oz. piflanja je veliko manj.
Vse to posledično naredi pouk veliko bolj zanimiv, pester, prijeten. In učenci z veseljem obiskujejo pouk.

Pouk obiskujejo tudi vsi, ki se želijo kaj naučiti in menijo, da bi bil pouk zanje dobrodošel. Vsi verjetno ne potrebujejo obvladanje polinomov, funkcij,...

MattheusS

4. Neznanec/ka
14.1.2006
Hja, pod prisilo staršev se učiš ko si še otrok..potem pa večinoma spoznaš, da je to dobro zate in se učiš iz lastne iniciative....pa sej, formalna izobrazba je samo za pridobitev "pildka", torej uradnega potrdila, da si končal šolo..diploma, matura ali karkoli pač že....itak je jasno, da si izobrazbo samo lahko pridobiš na neformalen način..obszajajo knjižnjice, predavanja so tudi javna..v šolo hodiš zaradi potrdil...pa nič drugega.

5. MattheusS
15.1.2006
>Hja, pod prisilo staršev se učiš ko si še otrok..potem pa večinoma spoznaš, da je to dobro zate in se učiš iz lastne iniciative....pa sej, formalna izobrazba je samo za pridobitev "pildka", torej uradnega potrdila, da si končal šolo..diploma, matura ali karkoli pač že....itak je jasno, da si izobrazbo samo lahko pridobiš na neformalen način..obszajajo knjižnjice, predavanja so tudi javna..v šolo hodiš zaradi potrdil...pa nič drugega.

Točno tako. Obstajajo neformalna predavanja, ... Kjer se naučiš lahko več kot v šoli.

MattheusS

6. am
18.1.2006
v realnem svetu te ta neformalnost ne prinese dalec

7. MattheusS
18.1.2006
>v realnem svetu te ta neformalnost ne prinese dalec

Znanja pa imas veliko vec kot s formalnim ucenjem, mar ne? V bolj cenjenih in "višjih" poklicih pa je znanje najpomembnejše. Lahko imaš vse doktorate, a brez znanja in praktičnih vedenj ne boš prišel daleč.
Pir zaposlovanju v tovarne, pa res gledajo le na doseženo izobrazbo.

MattheusS

8. Neznanec/ka
19.1.2006
Ej kok ste pa vi stari nc nc nc ta uporniska mladina

9. MattheusS
19.1.2006
>Ej kok ste pa vi stari nc nc nc ta uporniska mladina

Bolje upornik, kot z repom med nogami.

MattheusS

10. Neznanec/ka
20.1.2006
zakva pa z repom med nogami?

11. Neznanec/ka
20.1.2006
Pa sej nisem rekla nič proti formalni izobrazbi, tudi jaz študiram, ampak se ne slepim, da študiram zaradi česarkoli drugega kot zaradi "pildka"...pač...v trenutnem svetu se mi zdi to potrebno. Izobrazba rox:))formalna ali neformalna..

12. buba
20.1.2006
Kar se "pildkov" tice --- na zavodu je prijavljenih 80 Dr.znanosti...

13. MattheusS
20.1.2006
>Pa sej nisem rekla nič proti formalni izobrazbi, tudi jaz študiram, ampak se ne slepim, da študiram zaradi česarkoli drugega kot zaradi "pildka"...pač...v trenutnem svetu se mi zdi to potrebno. Izobrazba rox:))formalna ali neformalna..

Če misliš, da je to slepljenje potem v redu. Žal te samo "pildk" nebo naredil srečno in omogočil dostojne službe.

MattheusS

14. am
22.1.2006
se strinjam samo nekateri bomo sistem rusili od znotraj. ne pravim da ce ga od zunaj je kaj narobe. nasprotno!! iz obeh strani je edina resitev!!!

15. dreament
22.1.2006
>Kar se "pildkov" tice --- na zavodu je prijavljenih 80 Dr.znanosti...


doktorski naziv -> visoka plača.
zakaj bi meneger plačeval več za delo, ki ga lahko opravlja tehnik za pol manj denarja?

16. buba
23.1.2006
tocno -- in zakaj bi lastnik, preplaceval managerja, ce pa lahko, za isti denar dobi 3-4 bolj izobrazene, neskoncno bolj motivirane in sposobne Indijce...

17. MattheusS
23.1.2006
>tocno -- in zakaj bi lastnik, preplaceval managerja, ce pa lahko, za isti denar dobi 3-4 bolj izobrazene, neskoncno bolj motivirane in sposobne Indijce...

Ker je ta menedžer stric od brata sestre strica prijatelj, ki je sin od brata hčere vnuka lastnika.

MattheusS

18. buba
24.1.2006
he he -- temu se v antropologiji reče -- "krvna izbira" - ne samo , da vse ostane v familiji, tudi kontrola je tako najboljša --- vendar, če vzamemo, da je država v funkciji kapitala -- in je vrhovna mantra , dobiček -- potem bo kadriranja po sistemu VIP čedalje manj -- posledično -- globalizacija, je v tem smislu korakec proti anarhiji in ker postaja kapital čedalje bolj globalen - postaja funkcija države, čedalje bolj impotentna --- seveda pa je prepad od korporativizma , do individualizacije še vedno zeloooo velik...

19. Neznanec/ka
24.1.2006
Seveda vem, da je na zavodu tut lepo število doktorjev znanosti, samo težko bi me pa prepričal, da si npr s končano osemletko bolj siguren glede službe kot pa z doktoratom? Konec koncev lahko tudi nekdo z doktoratom opravlja delo nekvalificiranega delavca...pa pustimo zdaj, da je to komu "pod častjo" ipd. Skratka pildke je v vsakem primeru fino met...da o izkušnjah ne govorim, ampak tudi te morajo bit nekako overjene...

20. MattheusS
26.1.2006
>he he -- temu se v antropologiji reče -- "krvna izbira" - ne samo , da vse ostane v familiji, tudi kontrola je tako najboljša --- vendar, če vzamemo, da je država v funkciji kapitala -- in je vrhovna mantra , dobiček -- potem bo kadriranja po sistemu VIP čedalje manj -- posledično -- globalizacija, je v tem smislu korakec proti anarhiji in ker postaja kapital čedalje bolj globalen - postaja funkcija države, čedalje bolj impotentna --- seveda pa je prepad od korporativizma , do individualizacije še vedno zeloooo velik...

Nepotizem prinaša, poleg boljše kontrole, tudi več kapitala v družino. Po njihovi logiki, je najbolje spraviti čimmveč sorodnikov v podjetje, da potem čimmveč denarja ostane v družini, pri hiši.
Kadriranja po načelu VIP bo po moje vedno več. Iz zgoraj navedenega razloga. Oblastniki "izkoriščajo" državo za lastne interese. Čeprav so sami del države.

Ne strinjam se, da je globalizacija korakec proti anarhiji. Resda se t.i. bori za ločenost države in kapitala(kar naredi državo manj močno) vseeno avtoriteta obstaja. Kapital oz. kapitalizem, čigar posledica je globalizacija, je prav tako avtoriteta. Torej od tu je še daleč do anarhije.

MattheusS

21. buba
27.1.2006


>
>Ne strinjam se, da je globalizacija korakec proti anarhiji. Resda se t.i. bori za ločenost države in kapitala(kar naredi državo manj močno) vseeno avtoriteta obstaja. Kapital oz. kapitalizem, čigar posledica je globalizacija, je prav tako avtoriteta. Torej od tu je še daleč do anarhije.
>
>MattheusS
Interesno zdruzevanje, se seveda samo prerazdeli in kar se tice avtoritarnosti se ne spreminja kaj dosti. Seveda pa z razprsitvijo avtoritete, drzava izgublja svoje atribute moci. Kontrolne nebuloze, kot patriotizem, monokulturalnost in nacionalizem, pocasi izgubljajo svoj vpliv. Iz teh zakljuckov sem tudi ispeljal svoje mnenje o "korakcu"...

22. MattheusS
27.1.2006

>Interesno zdruzevanje, se seveda samo prerazdeli in kar se tice avtoritarnosti se ne spreminja kaj dosti. Seveda pa z razprsitvijo avtoritete, drzava izgublja svoje atribute moci. Kontrolne nebuloze, kot patriotizem, monokulturalnost in nacionalizem, pocasi izgubljajo svoj vpliv. Iz teh zakljuckov sem tudi ispeljal svoje mnenje o "korakcu"...

Država jih izgubi, da. V tem se strinjam. Dobi pa jih kapital in kapitalizem, ki tudi temelji na nadvladi, izkoriščanju, monokulturi, le nacionalizem ni tako prisoten. Čeprav se lahko nacionalizem lahko kaže v izkoruščanju v drugih državah.

Lahko bi temu rekli korakec, a to je le korak na mestu. Ne naprej, ne nazaj.

MattheusS

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com