Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : Konkretna alternativa gospodarskega sistema Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Neznanec/ka
23.4.2005
No. Recimo, da bi predpostavili možnost takšne politične ureditve kot jo postavljate. Kakšna pa je konkretna alternativa sedanjemu gospodarskemu sistemu. S posplošenim odgovorom o samoupravljanju in o komunah se ne bom zadovoljil.

2. Neznanec/ka
24.4.2005
Človek ne bo izkoriščal človeka.

3. Neznanec/ka
26.4.2005
V globalnem svetu, z denarjem kot univerzalnim plačilnim
sredstvom, to pomeni nepravično porazdelitev bogastva,
ko bogati zahod izkorišča poceni delovno silo in surovine nerazvitega sveta. Denarju pa se anarhisti ne boste
odpovedali, kajne ?

4. am
28.4.2005
in zakaj se mu nebi?

5. Neznanec/ka
4.5.2005
>in zakaj se mu nebi?

Kaj pa vam denar sploh pomeni? Pripomoček za menjavo ali kaj drugega?

6. Neznanec/ka
5.5.2005
>>in zakaj se mu nebi?
>
>Kaj pa vam denar sploh pomeni? Pripomoček za menjavo ali kaj drugega?
Saj brez denarja pa lahko anarhisti poskusijo
živeti kar takoj, če ga ne rabijo !

7. am
5.5.2005
>>>in zakaj se mu nebi?
>>
>>Kaj pa vam denar sploh pomeni? Pripomoček za menjavo ali kaj drugega?
>Saj brez denarja pa lahko anarhisti poskusijo
> živeti kar takoj, če ga ne rabijo !

ozri se okoli sebe

8. buba
11.5.2005
hja--alternativa gospodarskemu sistemu--dokler postavljas na piedestal gospodarski sistem ali kakersnikoli sistem pred individualno clovekovo izbiro je vsakrsno razpravljanje o alternativah v temelju zgreseno--osnovno vprasanje ki se poraja--ali je sistem sploh potreben za cloveka vredno zivljenje posameznika--ali pa mogoce spadas v prevladujoco ovcjo credo, ki mora imeti sistem da sploh funkcionira...

9. Neznanec/ka
17.5.2005
>hja--alternativa gospodarskemu sistemu--dokler postavljas na piedestal gospodarski sistem ali kakersnikoli sistem pred individualno clovekovo izbiro je vsakrsno razpravljanje o alternativah v temelju zgreseno--osnovno vprasanje ki se poraja--ali je sistem sploh potreben za cloveka vredno zivljenje posameznika--ali pa mogoce spadas v prevladujoco ovcjo credo, ki mora imeti sistem da sploh funkcionira...


Zaenkrat živimo v svetu, ki je materialno omejen. Omejenost naših čutil nam kaže naše telo kot nekaj omejenega (v resnici polje sega v neskončne daljave in smo samo variacija vesoljne ureditve). Naša omejena čutila nam kažejo, da vsaj zaenkrat moramo dihati, jesti, piti, spati... če hočemo preživeti. Večinoma to ne gre kar na 1 2 3, ampak potrebujemo organizacijo. Organizacija in namen preživetja- to je osnova za ekonomijo (uporaba strojev, kroženje dobrin in materialov ter storitev).
Še zdaleč ne želim reči, da je hranjenje in spanje edini smisel življenja. Ali da je ekonomija nad politiko. Ali da je menjava nad komunitarizmom.
Sicer pa je že Proudhon želel uničiti politiko in graditi anarhistično družbo na osnovi ekonomije. In to celo centralizirane. A brez avtoritarne oblasti. Ali pa se nemara motim?

10. buba
17.5.2005



>Zaenkrat živimo v svetu, ki je materialno omejen. Omejenost naših čutil nam kaže naše telo kot nekaj omejenega (v resnici polje sega v neskončne daljave in smo samo variacija vesoljne ureditve). Naša omejena čutila nam kažejo, da vsaj zaenkrat moramo dihati, jesti, piti, spati... če hočemo preživeti. Večinoma to ne gre kar na 1 2 3, ampak potrebujemo organizacijo. Organizacija in namen preživetja- to je osnova za ekonomijo (uporaba strojev, kroženje dobrin in materialov ter storitev).
>Še zdaleč ne želim reči, da je hranjenje in spanje edini smisel življenja. Ali da je ekonomija nad politiko. Ali da je menjava nad komunitarizmom.
>Sicer pa je že Proudhon želel uničiti politiko in graditi anarhistično družbo na osnovi ekonomije. In to celo centralizirane. A brez avtoritarne oblasti. Ali pa se nemara motim?
>
Hm--a ni zanimivo, da prakticno vse misli na katerih temelji danasnja etika in morala izhajajo izpred 20.stol.Kot, da so novejse generacije nekje izgubile UM - ali pa samo nimajo casa--he he.Drugace pa je bil moj poudarkek v tem, da lahko edino avtarkticni posamezni tvori neko anarhicno druzbo in ne obratno.Os delovanja modernih anarhistov bi se zato nijno morala obrniti na posameznika in njegovo spreminjanje (zavedanje) ne pa na zdavnaj preziveto pol-sindikalno druzbeno delovanje...

11. Neznanec/ka
19.5.2005
>Os delovanja modernih anarhistov bi se zato nijno morala obrniti na posameznika in njegovo spreminjanje (zavedanje) ne pa na zdavnaj preziveto pol-sindikalno druzbeno delovanje...<
no, tukaj se pa zelo strinjam ..samo tolko:)

12. Neznanec/ka
19.5.2005
>>Os delovanja modernih anarhistov bi se zato nijno morala obrniti na posameznika in njegovo spreminjanje (zavedanje) ne pa na zdavnaj preziveto pol-sindikalno druzbeno delovanje...<
>no, tukaj se pa zelo strinjam ..samo tolko:)

Zakrknjenost se lahko skrije v družbenih igrah ali v posamezniku. Sreæo lahko prinese tako posameznik kot družba... Nima smisla poudarjati ne posameznika in ne družbe- poudariti je potrebno svobodo.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com