Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : Naprednost in spontanost Slovencev v času druge svetovne voj Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Neznanec/ka
19.2.2005


Spričo fašističnega nasilja so slovenski protofašisti (ex-orjunaši) ustvarili nacionalno teroristično gibanje Tiger, ki pa je obenem dobivalo čedaljo bolj emancipativno podobo. Ob začetku vojne na jugoslovanskih tleh so ti teroristi oblikovali prvo partizansko četo, a so bili izrabljeni za vzpon komunisitčne partije. Zaradi organiziranosti partije, ki je dobivala podporo tudi od zunaj, so ostala politična gibanja v OF postajala vse bolj privesek. Potencialni spontani naprednjaki iz vrst OF so nasedli politiki partije in s tem zapečatili svojo stvar.

Četniško gibanje med Slovenci zaradi srbskega poudarka ni bilo priljubljeno. Zato Slovenci večinoma niso šli radi v četnike.

Zadnje spontano gibanje za časa druge svetovne vojne so bile Vaške straže, ki so se organizirale zaradi resničnih ali tudi umišljenih groženj boljševističnih partizanov. Toda Vaške straže so padle pod ideološki vpliv konzervativne Cerkve in italijanskih okupacijskih oblasti.

Tako je nek potencial naprednosti in spontanosti med tedanjimi Slovenci sicer obstajal, a je zaradi svoje šibkosti postal hrana raznim nazadnjaškim ideologijam in prenapetostim.

2. S_A_S
20.2.2005
samo nekaj bi te popravu ni TIGER ampak je TIGR kot Trst Istra Gorica Reka.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com