Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : The FINAL SCHOOL SOLUTION! Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Neznanec/ka
15.2.2005
USEKAJ, ALEKSANDER!
(kratka razprava o drzavi in monopolu)

Svobodno trzno gospodarstvo je lepa in koristna iznajdba. O tem nihce ne dvomi. Vendar ima to napako, da se v njem scasoma pojavijo zoprne maligne tvorbe kot so karteli, trusti in najbolj zlovesci od vseh monopoli. In monopol, dragi moji, to ni prijetna stvar. To je sinonim za umetno zvisane cene, nekvalitetne izdelke in storitve, namerno zmanjsevanje proizvodnje, vezano prodajo razlicnih artiklov, odiranje kupcev, zaposlenih in poslovnih partnerjev, in podobne lumparije. Zato mora na trg poseci drzava in s t.i. protimonopolnim zakonom stopiti lopovom na prste.

Ponazorimo si ta vzgojni prijem s prakticnim primerom.

Ce bi recimo Americani ugotovili, da Microsoft obvladuje sumljivo velik delez trga s programsko opremo in se ze navzema dolocenih napornih vedenjskih lastnosti znacilnih za monopoliste bi hitro reklo CAF! in rodili bi se dve novi podjetji Micro in Soft. Majhni, ljubki in okolju prijazni.
(Bi namignil se na moznost prisilnega poroda podjetij Slovensko Tele in Slovenski Kom, ampak bolje, da se ne razpisem o tej zadevi, kajti ce se prevec zagrejem, zacnem v tekst vnasati mnoge opisne ginekoloske in zivinorejske termine iz vseh svetovnih jezikov.)

Dosti uvoda, preidimo k bistvu.

Nobenega razloga ni, da ne bi te zdrave metode uporabili tudi na podrocju trgovine z znanjem (beri: solstva), kjer ima trzno neposteno obnasanje se posebej skodljive posledice za mlajse generacije in torej za samo prihodnost druzbe.

Torej: CAF!

Imejmo ministrstvo za solstvo 1 in ministrstvo za solstvo 2.
(Ce je lahko tako zlahka odletela univerzitetna glava in se spremenila v samostojno ministrstvo za visoko solstvo... potem bi bil, pri moji soloveri, mozen tudi podolzen rez skozi torzo sistema)

Obe ustanovi morata biti seveda strogo fizicno in organizacijsko loceni, vsakrsno preintimno navzkrizno obcevanje med zaposlenimi, se posebej ce so na visokih polozajih, pa smatrano za hudo nespodobno.

Ministrstvo 1 naj prevzame OS Izola, OS Radovljica, 1. gimnazijo Maribor etc.etc.
Ministrstvo 2 naj prevzame OS Piran, OS Zirovnica, 2. gimnazijo Maribor etc.etc.

Potem pa naj si oba sistema konkurirata s kvaliteto storitev, uporabniki in starsi uporabnikov pa naj odlocijo kateri je boljsi. Njihovo mnenje naj seveda v celodrzavnem statisticnem merilu demokraticno vpliva tudi na kolicino cekinov, ki jih iz davkoplacevalske vrece dobi eno ali drugo ministrstvo.

In pod vplivom zdrave medsebojne konkurence bodo nase sole kmalu postale najucinkovitejse in najprijaznejse sole na svetu!

Saj ze stara ljudska modrost pravi, da v vasi z dvema pekoma jedo najboljsi kruh.

Idejo prijavil:

JANEZ EK

Inspiracija:

WWW. JOHNTAYLORGATTO. COM
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com