Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : petauer Tomaž: človek- misleči robot Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. ataturk
29.9.2004
na strani http://users.volja.net/tpetauer/robot_povzetek.htm obstaja kratek esej oziroma povzetek knjige tomaža petauerja: človek - misleči robot (2004). čeprav avtor sicer trdi, da svobodna volja sploh ne obstaja, gre glede na vsebino še vedno za neko obliko spiritualnega libertarizma. zato sem izločil nekatere za anarhiste zanimive trditve, celotni esej pa lahko seveda preberete na spletni strani. verjetno bo za mnoge anarhiste branje neprietno tudi zaradi metafizičnega pristopa, pa upam da vseeno ne bo prehudo :). poudarki so dodani naknadno.

***************************************************************************
...človeški družbi vlada zlo, ki ni le stihijsko, ampak v veliki meri visoko organizirano. LJUDJE SO VSESTRANSKO VPLIVANI, NADZOROVANI, VLADANI, ZLORABLJANI, ZATIRANI...

Satan oz. psihomafija je torej nadčloveški zlorabljevalski dejavnik. »Zlorabljati« pomeni delovati ali kaj uporabljati v nasprotju z najvišjimi (= naravnimi, Božjimi, kozmičnimi) zakoni oz. naravnim pravom, ki narekujejo holizem (prednost celote pred posameznimi deli) in na psihosocialni razvojni stopnji (v človeški družbi) dosleden harmonizem.

Tako je mogoče dojeti naslednje prepovedane resnice, ki pomenijo »prepoznavanje gozda v množici dreves«:
1. Človeška družba je na splošno pokvarjena (uveljavljaška in prirejena za trajnostno zlorabljanje) ....
2. Dobro je harmonistično, zlo pa uveljavljaško...
3. Teorija zarote je upravičena in njeno kategorično, dogmatsko zavračanje je programirano prav v okviru te zarote.
...

Širjenje prepovedanih resnic velja za mentalni delikt, ki so ga včasih obravnavali kot krivoverstvo, dandanes pa kot duševno bolezen ali vsaj fantazmo, ki je ne jemljejo resno in nihče noče objaviti.

...Drugi element ovira prepoznavanje prave poti: harmonizma kot na naravnem pravu utemeljene življenjske paradigme in ne le kot družbene kozmetike. Taka razmišljanja so diskvalificirana kot »utopična«, ovirana je harmonistična razredna zavest z ekumensko usmeritvijo. Ker je ANARHIZEM edino sodobno harmonistično politično gibanje, ANARHIJA pa pravična ureditev, ga psihomafija za razliko od kapitalizma, komunizma, fašizma in »ljudomilega« liberalizma ne more trpeti in ga je bilo treba v naši zavesti temeljito očrniti in marginalizirati. Podobno je z egoizmom, ki v bistvu pomeni osvobodilne težnje podjarmljenega jaza in ne nujno njegovo asocialno uveljavljanje. Religiozna in ezoterična harmonistična gibanja in skupnosti do neke mere dopušča, po potrebi pa diskvalificira tudi te kot »ekstremistične sekte« ipd. Tretji element pa kot »družbeno nujnost« zapoveduje podrejanje avtoritetam uveljavljenega: oblasti, veljakom, ustanovam, idejam/naukom, trendom in v demokraciji večinski volji; te avtoritete prikazuje kot vrednote in prikriva svoje zlorabljevalsko bistvo. TUDI TU JE ANARHIZEM MOTEČ, SAJ ZAVRAČA TE AVTORITETE IN PRIZNAVA LE »AVTORITETO« SVOBODE, PRAVICE IN HARMONIJE.

... Tudi ni nujno, da skušajo povzročiti čimveč trpljenja, ampak nas čim bolj in trajneje zlorabljati; pretirano zlorabljanje pa bi lahko vsaj dolgoročno ogrozilo njihov dobiček. Iz tega sledi, da je ustreznejši izraz od »teorije zarote« teorija trajnostnega zlorabljanja človeštva.

Psihomafija lahko vlada le primerno »obdelanim« ljudem. V ta namen izvaja preko svojih človeških orodij prisilo, preprečevanje/oviranje, preslepljevanje, zaslepljevanje in razčlovečevanje (pohabljanje duš = zatiranje pozitivnih potencialov).

Zlo je vse tisto, kar je v nasprotju z najvišjimi zakoni oz. naravnim pravom. To med drugim zapoveduje holizem (dajanje prednosti celoti pred posameznimi deli), na človeški razvojni stopnji pa tudi harmonizem. ... Harmonizem je usmeritev v sožitje (harmonično sobivanje, harmonijo). ...V nasprotju s harmonizmom, pogosto pa tudi holizmom je tipično človeško početje: uveljavljaštvo. Uveljavljaštvo je nazor (pri človeku razumsko prepričanje, pri živalih nagon) in delovanje enega dela (posameznika ali skupine) proti drugim delom ali (pri človeku) tudi proti celoti. Je uveljavljanje (sebe, svoje skupine, ideje itd.) za pridobivanje koristi ali uničevanje oz. škodovanje drugemu/drugim ... Uveljavljaštvo nujno krši človekove pravice, zato bi moralo biti proglašeno za protiustavno. Vsak ima pravico do ustvarjanja, priznanja svojega prispevka, individualnosti, kritičnosti, dostojanstva, razvedrila itd, nima pa pravice do uveljavljaštva... Uveljavljaštvo se sicer omejuje, regulira, obenem pa legalizira z izkrivljanjem kozmičnih zakonov (religije), zanikanjem teh zakonov (ateizem) in z uzurpatorskimi »človeškimi« zakoni. Uveljavljaštvo na splošno ne zavrača harmonizma: nasprotno, dopušča ga v vseh oblikah, ki ne ogrožajo njegovih interesov in mu v vlogi kozmetike celo ustrezajo; ...


... Samo HARMONISTIČNA DRUŽBENA UREDITEV je zares pravična; nobena uveljavljaška ne more biti, ker nujno krši človekove pravice. Harmonizem ni nekaj, kar je treba šele ustvariti, ampak ga narekuje naravno pravo in je prisoten v vsej človeški zgodovini (pa čeprav zatiran, prikrivan in izprijan): ... Harmonizem je torej sinteza in nadgradnja religije, utopičnega, pa tudi znanstvenega socializma, anarhizma, pacifizma, ekologizma in spiritualizma oz. ezoterike, pa tudi nihilizma (kritična revizija veljavnega in izluščitev resničnih vrednot /= subnihilizem/) in starogrškega kinizma (podobno prejšnjemu, skupaj s poenostavitvijo bivanja). OD SODOBNIH POLITIČNIH GIBANJ SE NAJBOLJ UJEMA Z ANARHIZMOM, KI SKUPAJ Z RELIGIOZNIMI, EZOTERIČNIMI IN EKOLOŠKIMI GIBANJI SESTAVLJA HARMONISTIČNO EKUMENO. ...Harmonistična strategija je OHRANJANJE IN USTVARJANJE HARMONIJE in pestrosti (= dobrorabljanje), pri čemer ima prednost ohranjanje pred ustvarjanjem in harmonija pred pestrostjo, čeprav ne absolutno, ampak le v primeru kolizije. ... Harmonizem je usmerjen v ustvarjanje raja na Zemlji, v katerem bodo vsi ljudje bratje in sestre. V operativnem smislu to pomeni svetovno kontrarevolucijo, kajti uveljavljaška revolucija je bila odpad od kozmičnega reda, kontrarevolucija pa pomeni vrnitev k njemu (restavracija) in odpravo pridobitev uveljavljaške revolucije. Če pa ostanemo pri revoluciji kot koreniti pozitivni spremembi, potem mora to biti psihična revolucija (= zrušenje psihomafijske vladavine), saj brez nje ni mogoča uspešna družbena. Ustrezen izraz je tudi nova reformacija. V NASPROTJU Z DRUŽBENIMI RAZREDI PO MARXU, KI SO ZGODOVINSKO POGOJENI, V NJEGOVEM IN ŠE POZNEJŠEM ČASU PA NAJ BI BILA POGLAVITNA IZKORIŠČEVALSKA BURŽOAZIJA IN IZKORIŠČANI PROLETARIAT, STA PO PRIČUJOČI TEORIJI NASPROTNA RAZREDA UVELJAVLJAČI IN HARMONISTI, VMESNI PA SUBHARMONISTI (VISOKO MORALNI, VENDAR PODREJAJOČI SE UVELJAVLJAŠKEMU SISTEMU). RAZREDNI BOJ MED OBOJIMI JE NEIZBEŽEN.
Iz tega sledi 10 pravil o razmerju med harmonisti in uveljavljači:
....
4. HARMONISTI SE NISO DOLŽNI PODREJATI UVELJAVLJAČEM.
5. UVELJAVLJAČEM JE TREBA PREPREČEVATI ALI VSAJ OMEJEVATI ZLO DELOVANJE.
...

Harmonizem je širok, kolikor le more biti, seveda pa ne toliko, da bi se s popuščanjem uveljavljaštvu izničil. Širina pomeni, da je dostopen po več poteh, seveda tudi religioznih. »Seveda tudi« pomeni določene religije, medtem ko je temeljna religija zavest o obstoju višje volje od človeške in s tem višje zakonodaje, ki nalaga človeškim »zakonodajalcem«, da jo aplicirajo na raven človeške družbe, ne pa sprejemanje nekih »avtonomnih« človeških zakonov, ... Strogi ateizem pa zapira pot, saj ne priznava zakonov, ki bi bili nad človekom (holizem, harmonizem), ampak ima človeka za najvišjega in edinega zakonodajalca, kar pomeni zeleno luč za uveljavljaško zakonodajo, ki je rezultat moči in ne največje pravičnosti. Idealna bi bila harmonistična univerzalnost, če pa ta ni mogoča, je potrebno vzporedno, a usklajeno delovanje dveh kast: svetnikov in bojevnikov. Svetnik, v kolikor priznava obstoj zla, mu zoper stavlja le dobroto...Za razliko od svetnika bojevnik vsekakor verjame v obstoj zla (sicer se ne bi imel proti čemu bojevati) in se proti zlim dejanjem, osebam ali skupinam aktivno bojuje, čeprav uporablja tudi pasivne metode ... Je nekonformist; bobu reče bob, kar pomeni, da ima za grde stvari grde besede in načeloma se ne izogiba konfliktom, razen po pragmatični presoji. Za razliko od uveljavljaških bojevnikov je najprej harmonist in šele nato bojevnik (sicer bi bilo njegovo bojevništvo brez smisla), ...Uveljavljači (oz. psihomafija) celo bolj tolerirajo svetnike kot bojevnike, saj se zdi, da ti ne ogrožajo njihovih interesov, ampak jih imajo za paradne konje, kar smo že omenili. Bojevniška kasta je primerna destinacija tudi za tiste, ki jim zaradi slabih izkušenj z ljudmi manjka pozitivne energije, potrebne svetnikom.
HARMONIST JE LAHKO, TAKO KOT UVELJAVLJAČ, BODISI KOLEKTIVIST BODISI INDIVIDUALIST. Kolektivizem je operativno uspešnejši in stabilnejši (varnejši pred odkloni), a tudi bolj omejujoč, medtem ko je individualizem inventivnejši. Največ zla zagrešijo uveljavljaški kolektivisti (= konformisti), zlasti množičnih zločinov v imenu vere, države, naroda, rase ali ideologije. Če k temu prištejemo še moč vseprisotnega, kapilarnega konformizma, ki ohranja imperij uveljavljaštva in zlorab, potem lahko ugotovimo, navkljub uveljavljenemu prepričanju o zlu kot posledici »družbenih odklonov«, da JE KONFORMIZEM NAJVEČJE DRUŽBENO ZLO!

... Kljub privlačnosti zamisli o popolni svobodi/avtonomnosti osebnosti, je to račun brez krčmarja in razlog za neuspehe in stranpoti tistih, ki so jo skušali doseči. ... Tudi združevanje na harmonistični podlagi ima lahko za posledico blokado ali izprijenje take organizacije s psihomafijskimi manipulacijami. HARMONISTI LAHKO DELUJEJO V OBSTOJEČIH ORGANIZACIJAH S POZITIVNIMI CILJI, ČEPRAV SE ZARADI VPLIVNOSTI UVELJAVLJAČEV NE MOREJO NADEJATI KAKIH VEČJIH USPEHOV. NAJPRIMERNEJŠA OBLIKA DELOVANJA, KI JE PRETEŽNO VARNO PRED PSIHOMAFIJSKIMI MANIPULACIJAMI, JE NAMESTO ORGANIZACIJE KOHERENCIACIJA NEFORMALNEGA GIBANJA (avtonomno koherentno delovanje na podlagi skupnih načel in ciljev ob nezavezujočih medsebojnih stikih). Sicer pa naj ostane harmonist neomajen, ne glede na moč psihomafije, da ga uniči ali celo uniči ves svet, če bi izgubljala oblast nad njim, ali pa bi preko svojih človeških robotov prikazala harmoniste kot nevarno, fanatično ekstremistično sekto in sprožila proti njim ustrezne »družbene« represivne ukrepe;

2. potnik
26.10.2004

>...človeški družbi vlada zlo, ki ni le stihijsko, ampak v veliki meri visoko organizirano. LJUDJE SO VSESTRANSKO VPLIVANI, NADZOROVANI, VLADANI, ZLORABLJANI, ZATIRANI...
žal je to res.

>

>Ker je ANARHIZEM edino sodobno harmonistično politično gibanje, ANARHIJA pa pravična ureditev, ga psihomafija za razliko od kapitalizma, komunizma, fašizma in "ljudomilega" liberalizma ne more trpeti in ga je bilo treba v naši zavesti temeljito očrniti in marginalizirati. Podobno je z egoizmom, ki v bistvu pomeni osvobodilne težnje podjarmljenega jaza in ne nujno njegovo asocialno uveljavljanje.

Anarhizem je zgrešena pot k new age-u. Nič ne rečem- zgrešene so tudi marsikatere duhovne poti, o čemer pričajo obredni samomori, zlorabe vernikov itd... Vendar pa anarhizem zanika avtoriteto Boga. To seveda lahko počnejo ljudje, ki niso nikoli v življenju z lastnimi očmi (bolje rečeno s tretjim očesom) videli avre, se niso nikoli spominjali trenutkov iz prejšnjih življenj, niso nikoli začutili stika z regenerativno kozmično energijo...
Glede stališč o egoizmu- tukaj se avtor očitno stika s Stirnerjem... Obstajata dve vrsti tega čemur pravimo ego. Eno je naša sebičnost, vključevanje, čustvena lepljivost. Drugo je naša notranja bit, naša duša, temu pravijo v Indiji atma. Egoizem v klasičnem pomenu nikoli ne more biti vrlina.


>TUDI TU JE ANARHIZEM MOTEČ, SAJ ZAVRAČA TE AVTORITETE IN PRIZNAVA LE "AVTORITETO" SVOBODE, PRAVICE IN HARMONIJE.
Zakaj je ta avtoriteta v narekovajih?

>V NASPROTJU Z DRUŽBENIMI RAZREDI PO MARXU, KI SO ZGODOVINSKO POGOJENI, V NJEGOVEM IN ŠE POZNEJŠEM ČASU PA NAJ BI BILA POGLAVITNA IZKORIŠČEVALSKA BURŽOAZIJA IN IZKORIŠČANI PROLETARIAT, STA PO PRIČUJOČI TEORIJI NASPROTNA RAZREDA UVELJAVLJAČI IN HARMONISTI
Zanimivo.

Kar pa se tiče ideje, da je človek samo robot... Nikakor. Bistvo človeka ni njegov ego (nižji ego), ampak duša. Duša pa pripada Bogu. Duša je obraz Boga, Bog pa ni robot.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com