Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Knjige : Vladimir Bartol: Alamut Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. khalidraa
24.1.2002
Zanimiv insight v dušo fedainov, mudžahidov in ostalih muslimanskih bojevnikov, ki si ničesar ne želijo bolj, kot tega, da bi z nasmeško na ustnicah umrli za Alaha.

Fascinantna zadeva, napisana v tridesetih letih prejšnjega stoletja, pričara svet Perzije inu islama v 11.stoletju + Nietzschejeva volja do moči v praksi. Obvezno čtivo za razumevanje tako WTC "teroristov" kot Fataha, Hamasa. Plus odličen slog.

2. Neznanec/ka
18.7.2002
Zdi se mi, da Alamutu nisi posvetil dovolj pozornosti. Prav nič ne bo pomagala za "razumevanje teroristov", ki se borijo in izvajajo napade, ker jim gnili in propadli Zahod želi vzeti prostor pod soncem, ker se zaveda, da je s svojo moralno propadlostjo šibkejši.
Bistvo knjige je filozofija Ibn Sabe, ne pa dejanja fedaijev, ki so samo njegovo orodje pri "poskusu s človekom".

3. ataturk
26.7.2002
Se strinjam kar z obema. Kolikor se spomnim te knjige, gre za nekakšno utopično-nihilistično idejo Ibn Sabe...
Sicer pa je problem diktature tim. nadljudi v tem, da ne veš v kaj se spuščaš. Tako so kristjani govorili o ljubezni in odšli v križarske vojne, tako so boljševiki obljubili začasno obdobje diktature proletariata, stvar je pa postala kar stalno začasna... Tako je Ibn Saba imel svojo idejo, a vprašanje je, v kaj bi se to izcimilo..

Alamaut je pa drugače izvrstno delo (resnejši očitek leti predvsem na neko nelogično sankcioniranje učenca, ki pravzaprav misli podobno kot Saba, če se prav spomnim). Bi bil zanimiv film iz tega...

Spomnim se tudi, kako me je profesorica na srednji prepričevala, da je zgodba o Alamutu in alijevcih izmišljena... No, potem, ko sem se seznanil z nekaj zgodovine, lahko povem, da alijevci obstajajo (popularno se imenujejo šiiti in trenutno v Iranu zganjajo neko diktaturo), da je Alamut z vzgojenimi terotisti zgodovinska resničnost. Podrobnosti, zlasti pa filozofija Ibn sabe, so pa seveda plod pisateljeve domišljije

4. Neznanec/ka
11.8.2002
Prva knjiga za Maturo ki človeka kaj nauči in ga ne sili k samomoru.

Kaže pa tudi na preprostost mišljenja muslimanov. Bartol odlično in doživeto opiše Koranov raj, in lahko rečem da je malo krajev kamor bi šel na počitnice za 2 tedna, vendar bi šel v islamski raj tudi za 3 tedne.
Karkoli več pa nikakor.
Oni pa kar ne morejo pričakati večnosti tam.

5. mrhovinca
7.12.2003
>vendar bi šel v islamski raj tudi za 3 tedne.

hehe.Akoravno nisem prepričana v to, da bi zdržal tam kar cele tri tedne ( Lamarck se je namreč motil o tem, da raba organe krepi).

6. Neznanec/ka
11.12.2003
moj komentar je da je to ena super knjiga.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com