Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Aktualne teme : Palestina in Izrael Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. bomir
23.1.2002
Zakaj Izraelci ne končajo 50 letne vojne? Močni so, da še nikoli tako, pred sosedi jim realno več ne grozi resna nevarnost. V zameno za mir bi lahko ponudili palestincem sprejemljiv kompromis in naredili odličen posel. Enostavno ne razumem, po kakšni računici jim odgovarja nadaljevanje nasilja, ni logično...

2. Simon
23.1.2002
Morda pa ocenjujejo, da v sedanjih rezmerah še tako dober kompromis ne bi zadovoljil palestinskih skrajnežev. Arafat komajda še drži uzde (če sploh?) in dogovor z njim bi Izraelu zvezal roke, skrajnežev pa ne bi ustavil. Po moje Izrael ocenjuje sedanjo pozicijo kot ugodno in jo želi podaljšati za čas, ko bo dogovor mogoč.

3. Carlos
24.1.2002
Pozabi na politiko, državne interese in logiko. Igro vodita človeka, ki sta se v boljših časih gledala preko puškine cevi. Mir je osebni poraz, za oba.

4. Bing
4.2.2002
>Enostavno ne razumem, po kakšni računici jim odgovarja nadaljevanje nasilja, ni logično...

Racunica je jasna; izraelska javnost podpira povracilne napade, Sharon pa ravna po volji svojega ljudstva in na krilih protiteroristicne norosti izboljsuje pogajalsko pozicijo izraela. Pred letom se je Arafat se pogajal o Palestinski drzavi, danes se lahko pogaja kvecjemu za popoldanski izhod iz hisnega pripora.

5. kozak
14.3.2002
Američani so v VS presenetljivo podprli zamisel o Palestinki državi. Ob tem se porajata vsaj dve vprašanji:
-Zakaj tega niso storili že veliko prej?
-Ali to pomeni, da je odločitev o napadu na Irak dokončno sprejeta?

Sicer je povsem očitno, da Ameriška nenadna ljubezen do Palestincev predstavlja ceno za ohranitev ohlapne "protiteroristične koalicije", vseeno pa ni jasno, kako resno mislijo z najnovejšo mirovno pobudo.

Bi bil mir na bližnjem Vzhodu v interesu ZDA?

6. Mihael
15.3.2002
Mislim, da so Americani popolnoma hladno izracunali, da bodo s podporo Palestincem ( verjetno bo le verbalna ) obdrzali v svoji t.i. protiteroristicni vojni na svoji strani nezanesljive sekularne rezime. Americani vedo, da se bliza nova kriza z Irakom, vedo, da se bodo v doglednem casu zapletli v krizo z Iranom itd., itd. Vedo, da bodo po vsej verjetnosti teroristi spet udarili. In tako si krepijo pozicije in povezave z Egiptom, Saudsko arabijo, Pakistanom itd. Da je velika vecina prebivalcev teh drzav protiamerisko nastrojena jih nic ne briga - da so le kralji in predsedniki z njimi.

7. Kuki
16.3.2002
Bližnji Vzhod je američanom neprecenljivi vir prepotrebne teroristične grožnje, ki naj bi opravičevala njihovo vlogo svetovnega varuha pred fanatiki. Z mirom in stabilizacijo Bližnjega Vzhoda bi v veliki meri izginila potreba po čvrsti policajevi roki. Zraven tega predstavlja bližnjevzhodni lonec največjega porabnika orožja in vojaške opreme. Američani podarijo Izraelcem za milijardo USD orožja, na ta račun ga Arabcem potem neposredno ali posredno prodajo za 10 milijard. Na biznisu svet stoji. Dokler bo vojna dobra za biznis, ne bo miru.

8. Neznanec/ka
19.3.2002
>Bližnji Vzhod je američanom neprecenljivi vir prepotrebne teroristične grožnje,

Pa palestinske samomorilce tudi trenirajo Americani, kaj? Za potrese so ziher krivi njihovi jedrski poskusi, ha? Za slabo vreme pa Busheva slaba volja?!

paranojik!!!

9. kozak
19.3.2002
Izrael bo malo popustil in povlekel vojsko iz dela okupiranega ozemlja, potem se pa širokoustil, kako si prizadeva za mir. Takšno stanje bodo vlekli nekaj mesecev, da Američani naredijo z Irakom kar pač nameravajo. Potem bo Izrael naenkrat zagrmel, da ima dosti samomorilskih napadov, ki se bodo v tem času tu pa tam še dogajali in da se s Palestinci ni možno pogovarjati, ker da razumejo samo govorico terorizma. In se bo vse začelo znova.

10. Car_Boris
20.4.2002
Rad bi slišal vsaj en pameten razlog, zakaj bi mene moralo sekirati klanje med enimi Izraelci in Palestinci.
Kaj me briga, kaj imam jaz s tem!?

Vem da se enim in drugim godi krivica in da tako eni kot drugi pobijajo nedolžne, ampak TO NI MOJA STVAR! Poln kurac že imam jokanja po časopisih in TV, Arabca v živo menda niti videl še nisem in niti na kraj pameti me ne pride, da bi zapravljal čas s polaganjem vencev in demonstriranjem pred USA ambasado. Ha ha, res kdo misli, da bo s tem kaj spremenil?

Imam čisto dosti svojih problemov: končati faks, ujeti dobro bejbo, se zabavati, ...., pa še pa še....

11. arnulf
20.5.2002
Boris, važno da se ti zabavaš... Uživaj še naprej v svojem akvariju in upaj da ti ozn ne zajebe življenja kukr palestincem in izraelcem.

12. Neznanec/ka
14.8.2002
>Morda pa ocenjujejo, da v sedanjih rezmerah še tako dober kompromis ne bi zadovoljil palestinskih skrajnežev. Arafat komajda še drži uzde (če sploh?) in dogovor z njim bi Izraelu zvezal roke, skrajnežev pa ne bi ustavil. Po moje Izrael ocenjuje sedanjo pozicijo kot ugodno in jo želi podaljšati za čas, ko bo dogovor mogoč.

Veseli me da sva na tem forumu vsaj dve osebi sposobni razmišljanja z lastno glavo, pa čeprav 8 mesecev narazen.

13. Neznanec/ka
5.9.2002
>Zakaj Izraelci ne končajo 50 letne vojne? Močni so, da še nikoli tako, pred sosedi jim realno več ne grozi resna nevarnost. V zameno za mir bi lahko ponudili palestincem sprejemljiv kompromis in naredili odličen posel. Enostavno ne razumem, po kakšni računici jim odgovarja nadaljevanje nasilja, ni logično...

Edini 'kompromis' na katerega bi Palestinci pristali je uničenje Izraela in uvedba Arabske države, kjer bi lahko mirno živeli kot dhimmiji, kar pomeni drugorazredni državljan.

Muslimani imajo uzakonjen apartheid, ki ga večina arabskih držav tudi mirno izvaja (hinavci nato obtožujejo Izraela iste svinjarije, saj ne pravim da zadeva ne drži, a vseeno).

Če pa pogledaš zadevo iz zgodovinskega stališča:
1948 - Arabska invazija Izraela, 600,000 Izraelskih beguncev iz Arabskih držav najde nov dom v Izraelu (brez kakeršnihkoli reparacij). 600,000 Palestincev postane in ostane beguncev v ostalih arabskih državah
1956 - Sueška vojna, VB in Izrael odgovorita na Egipčansko agresijo, terorizem in zaprtje sueškega prekopa
1967 - šestdnevna vojna - Izral preventivno udari po vseh sosednih državah, svetovna javnost se strinja da je ta poteza preprečila večjo vojno
1973 - Yon Kipurska vojna - Arabske države nenadno udarijo po Izraelu, premirje ni spremenilo meja
1982 - Libanonska vojna - Izrael napade Libanon da bi uničil teroristične celice

Kdo spodbuja nasilje?
Dve izmed petih vojn so sprožili Arabci sami, ostale tri pa samo sporvocirali. Meni je jasno da so kulturno še vedno na stopnji 7. stoletja našega štetja.

14. kozak
5.9.2002
>Če pa pogledaš zadevo iz zgodovinskega stališča:
>1948 - Arabska invazija Izraela,

Izraela? Kakšnega Izraela? Pokaži mi na zelmjevidu Izrael iz leta 1920! Težko da ga boš našel, KER GA NI BILO! Iz zgodovinskega stališča, kot se hvalis da gledaš, bi moral videti, kje je vzrok in kdo je glavni krivec za 50 let trajajočo vojno - tisti, ki so na tuji zemlji zgradili državo.

Če gledaš strogo objektivno je Izrael tvorba, ki nima pravice do obstoja. Izraelci so si omislili državo na tuji zemlji, sredi tuje kulture in med ljudmi, s katerimi jih vežejo zgolj tisočletna nesoglasja. Kaj bi sploh lahko pričakovali drugega, kot da jih arabci že prvi dan napadejo? Če bi se v tvoje stanovanje naselilo 10 tujcev, jih verjetno ne bi pričakal z rožicami, a ne?

15. Neznanec/ka
6.9.2002
>>Če pa pogledaš zadevo iz zgodovinskega stališča:
>>1948 - Arabska invazija Izraela,
>
>Izraela? Kakšnega Izraela? Pokaži mi na zelmjevidu Izrael iz leta 1920! Težko da ga boš našel, KER GA NI BILO! Iz zgodovinskega stališča, kot se hvalis da gledaš, bi moral videti, kje je vzrok in kdo je glavni krivec za 50 let trajajočo vojno - tisti, ki so na tuji zemlji zgradili državo.
>
>Če gledaš strogo objektivno je Izrael tvorba, ki nima pravice do obstoja. Izraelci so si omislili državo na tuji zemlji, sredi tuje kulture in med ljudmi, s katerimi jih vežejo zgolj tisočletna nesoglasja. Kaj bi sploh lahko pričakovali drugega, kot da jih arabci že prvi dan napadejo? Če bi se v tvoje stanovanje naselilo 10 tujcev, jih verjetno ne bi pričakal z rožicami, a ne?

Leta 1920 ni bilo še precej drugih držav, denimo Egipta, Palestine, Indije, SLOVENIJE...
Ali to pomeni da nenadoma nimajo več pravice obstajati?
Zresni se! Svet je živa, spreminjajoča se tvorba! Samo zato ker so se meje spremenile proti neki skupini ljudi to NE POMENI da država ne bi smela obstajati, kajti čisto vse Evropske države (z izjemo, morda, Nemčije, ki so jo dodobra oklestili) imajo zemljo ki je bila nekoč tuja.

Zakaj pa židje nebi smeli imeti svoje države? Ali niso svoje ljudstvo? Ali jih niso iz njihove zemlje pregnali in se tam naselili Palestinci že davno nazaj? So. In zakaj sedaj Izrael nima pravice do obstoja, Arabske države pa?

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com