Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Aktualne teme : Upor izraelskih vojaških pilotov Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Kuki
25.9.2003
Tudi solanim morilcem se kdaj prebudi vest:

Gaza/Tel Aviv (STA) - Skupina 27 izraelskih vojaških pilotov je v sredo v skupni izjavi zavrnila sodelovanje v letalskih napadih na palestinska avtonomna ozemlja. Medtem pa so bili davi v dveh operacijah izraelske vojske ubiti štirje Palestinci.

"Mi, aktivni in rezervni piloti, ki smo služili in še vedno služimo državi Izrael, nočemo več izvajati nezakonitih in nemoralnih napadov, kakršne Izrael izvaja na teh ozemljih. Nočemo več sodelovati v letalskih napadih na civilna naselja," so v sporočilu zapisali piloti. Piloti so s tem postali tarča ogorčenih kritik izraelskih političnih in vojaških predstavnikov, prav tako pa so se morali soočiti z grožnjami s sankcijami.

Zadeva je v izraelskih medijih dvignila veliko prahu. Dnevnik Jediot Ahronot je celo pisal o "vstaji pilotov". Izraelski piloti sicer uživajo velik ugled in veljajo za vzor za druge vojake v Izraelu.

Izraelski obrambni minister Šaul Mofaz je njihovo dejanje označil za "politično operacijo brez morale". Izraelski premier Ariel Šaron je pojasnil, da pripadniki vojske ne morejo izbirati, kaj bodo delali, in da so bili v zvezi z "uporniškimi" piloti že sprejeti ustrezni ukrepi. Poveljnik izraelskih letalskih sil Eliezer Škedi pa je povedal, da bodo zadevo preučili in zelo hitro ukrepali proti devetim pilotom, ki so v skupini 27 še edini v redni sestavi vojske. Po poročanju dnevnika Haaretz bodo deveterico v prihodnjih dneh najverjetneje zaslišali in če se bodo še naprej upirali, bodo izključeni iz redne sestave.

2. McHrozni
26.9.2003
Ko bomo videli enkrat nekaj podobnega iz Palestinskegaa tabora, takrat - ampak šele takrat - bom razmislil o tem, kdo je morilec in kdo ne.
Namreč, tega je iz Izraela prišlo že ničkoliko. Iz Palestine nikoli in jih Palestinci sami pobijejo, če dvignejo karkoli prahu v tej smeri.

McHrozni

3. ataturk
27.9.2003
>Ko bomo videli enkrat nekaj podobnega iz Palestinskegaa tabora, takrat - ampak šele takrat - bom razmislil o tem, kdo je morilec in kdo ne.
>Namreč, tega je iz Izraela prišlo že ničkoliko. Iz Palestine nikoli in jih Palestinci sami pobijejo, če dvignejo karkoli prahu v tej smeri.
Hm. Nisem vedel,da imajo Palestinci preko 100 jedsrkih bomb in prav tako nisem vedel, da imajo dobro razvito vojno letalstvo. No, pa tudi tega nisem vedel, da imajo zasedena judovska ozemlja, kjer vršijo raznarodovalno politiko. Vedel sem le nekaj o klasičnih spopadih in o terorizmu (klasične spopade so imeli tudi Judje, njihov terorizem pa je nadomestil državni teror oziroma sem in tja nasilne akcije varnostnih sil). Tako, da če je pa temu tako, sem pomirjen. Potem so izenačeni. In pričakujem, da se bodo uprli tudi arabski piloti in tankisti, da bodo v nadzornih organih za jedrsko bojevanje stavkali itd. presneti Arabci, ko se jih nič ne prime. Ko pa je na izraelski strani tega NIČKOLIKO. Se mi zdi, da je bilo mesec nazaj tudi nekaj takega, pa 6 mesecev nazaj isto. Arabci pa nič.

4. McHrozni
28.9.2003
>Hm. Nisem vedel,da imajo Palestinci preko 100 jedsrkih bomb in prav tako nisem vedel, da imajo dobro razvito vojno letalstvo.

Aha, torej:
Ker je Izrael vojaško močnejši od Palestincev, oni lahko mirno pobijajo Izraelske civiliste. Izrael se ne sme braniti in mora ugoditi vsaki Palestinski želji, predvsem tiste, ki odpirajo pot v uničenje Izraela.
Prav je, da se Izraelci upirajo svoji lastni samoobrambi in prav je, da se Palestinci branijo na vso moč.

Dvojna merila. Ta mi grejo res na živce.

McHrozni

5. ataturk
1.10.2003
>Aha, torej:
>Ker je Izrael vojaško močnejši od Palestincev, oni lahko mirno pobijajo Izraelske civiliste. Izrael se ne sme braniti in mora ugoditi vsaki Palestinski želji, predvsem tiste, ki odpirajo pot v uničenje Izraela.
>Prav je, da se Izraelci upirajo svoji lastni samoobrambi in prav je, da se Palestinci branijo na vso moč.
>
>Dvojna merila. Ta mi grejo res na živce.

Močnejši ima tudi večjo odgovornost. Samo o tem ti govorim. Drugače so o hierarhičnih težnjah enih in drugih (zlasti seveda konzervativcev) ne delam posebnih utvar. Tvoj redukcionizem šele zares ustvarja dvojna merila. Zaradi takih pojavov se mi zdijo anarhistične ideje vsaj kot propaganda zelo pomembne.

6. McHrozni
1.10.2003
>Močnejši ima tudi večjo odgovornost. Samo o tem ti govorim.

O seveda, se povsem strinjam.
Izrael stoji sam, z le delno podporo ZDA proti skoraj kompletnemu svetu. Kdo je močnejši?

>Drugače so o hierarhičnih težnjah enih in drugih (zlasti seveda konzervativcev) ne delam posebnih utvar. Tvoj redukcionizem šele zares ustvarja dvojna merila. Zaradi takih pojavov se mi zdijo anarhistične ideje vsaj kot propaganda zelo pomembne.

Kako?

McHrozni

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com