Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : Anarhistična plemena Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. DonkeyHot
4.6.2003
Ve kdo kej o afriških plemenih, ki naj bi menda preden so jih bele barabe civilizirale žvel v ene vrste anarhiji? Če ve kdo za knjigo ali link o tem se priporočam.

2. McHrozni
5.6.2003
Jaz bi pa rekel, da so bile vse družbe pred nastankom civilizacije anarhične. Tudi, denimo, Kromanojci (neposredni predniki Evropejcev) so živeli v neke vrste anarhični združbi.
Zanimivo je to, da je to trajalo vsaj kakih dvajset tisoč let, brez vidnega napredka po današnjih standardih. Poleg tega je to trajalo nekako do konca dobe izobilja - izumrtja velikih živali kot so bili mamuti in podobne. Ko je prišla kriza, je prišla ureditev in anarhije je bilo konec.
Zakaj je bilo temu tako?

McHrozni

3. DonkeyHot
5.6.2003
>Jaz bi pa rekel, da so bile vse družbe pred nastankom civilizacije anarhične.

Si to kje bral al sam špekuliraš? Po moje so bile te praureditve zlo hierarhične. Tko kot pri živalih ki živijo v tropu, najmočnejši vol je šefe.

4. McHrozni
5.6.2003
>Si to kje bral al sam špekuliraš? Po moje so bile te praureditve zlo hierarhične. Tko kot pri živalih ki živijo v tropu, najmočnejši vol je šefe.

To sem gledal na dokumentarcu, imeli so duhovnega vodjo, ampak to je bilo to.

McHrozni

5. Bing
5.6.2003
>Ve kdo kej o afriških plemenih, ki naj bi menda preden so jih bele barabe civilizirale žvel v ene vrste anarhiji? Če ve kdo za knjigo ali link o tem se priporočam.

Antropolog Evans-Pritchard je med 1930 in 1936 proučeval Nuere, ljudstvo iz Centralne Afrike, ki je imelo zelo specifično družbeno ureditev, EP. jo je opisal kot "urejeno anarhijo", državo brez glave. Čeprav niso poznali ne vlade ne zakonov ne sodnikov je njihova družba čudovito urejeno funkcionirala, tako v miru kot v vojnah s sosednjimi plemeni, ki so jih Nueri v glavnem zmagovali.

Sicer so imeli več "poglavarjev" (za različna področja), a nihče med njimi ni imel statusa ukazujoče avtoritete. Nasvete avtoritet so upoštevali, če so se jim zdeli pametni, drugače pač ne. Ukazovanje so imeli za žalitev najhujše vrste; če si Nueru kaj ukazal, si lahko bil repričan, da tega ne bo storil.

Nuerska ureditev v celoti gledano sicer ni bila ravno blizu anarhistični viziji idealne družbe. Je pa pomembna, ker dokazuje, da gospodovanje ni zapečeno v človeški naravi. Vsaj s psihološkega vidika je nehierarhična družbena ureditev mogoča.

6. Bing
5.6.2003
Aja, naslov Evans-Pritchardove knjige (slo) je:
Ljudstvo Nuer: opis načinov preživljanja in političnih institucij enega izmed nilotskih ljudstev

7. McHrozni
6.6.2003
Vsekakor zanimivo.
Vztrajam pri trditvi, da je kultura tista, ki naredi anarhijo nemogočo (in ne sistem države). Vprašanji sta dve -- ali je anarhija v modernem svetu, svetu tehnologije, industrije in razvoja, a) možna in b) primerna, ter ali je mogoč prehod iz avtoritarne na anarhično družbo. Obratno je bilo očitno dokaj lahko.

McHrozni

8. bitedadust
9.6.2003
>Vztrajam pri trditvi, da je kultura tista, ki naredi anarhijo nemogočo (in ne sistem države). Vprašanji sta dve -- ali je anarhija v modernem svetu, svetu tehnologije, industrije in razvoja, a) možna in b) primerna, ter ali je mogoč prehod iz avtoritarne na anarhično družbo. Obratno je bilo očitno dokaj lahko.

Na drugo ti lahko takoj odgovorim,da prehod je možen (mahnovisti,kmetje v Španiji,hipijevske komune,...).

Za prvo je potrebno veliko medsebojno sodelovanje (danes je človek to prisiljen delati,v anarhiji pa bi se moral zavedati svojega deleža k družbeni koristi),največji problem pa je kapitalistično vzgojeno rajo prepričati,da je pomoč sočloveku brez pričakovanja plačilo zelo vrlo (taka lepa beseda =))dejanje.

9. McHrozni
10.6.2003
>Na drugo ti lahko takoj odgovorim,da prehod je možen (mahnovisti,kmetje v Španiji,hipijevske komune,...).

Je možen na dolgi rok (več kot 5 let), brez da bi bistveno poslabšal pogoje življenja?

>Za prvo je potrebno veliko medsebojno sodelovanje (danes je človek to prisiljen delati,v anarhiji pa bi se moral zavedati svojega deleža k družbeni koristi),največji problem pa je kapitalistično vzgojeno rajo prepričati,da je pomoč sočloveku brez pričakovanja plačilo zelo vrlo (taka lepa beseda =))dejanje.

Ne, večji problem je zagotoviti koordinacijo. Saj ne rečem, skupna pomoč ipd. se lepo sliši. Lepo se sliši tudi Komunistični manifest, še lepše pa ustava ZDA in, dodajmo še ustanovno listino ZN.
Častiš tudi tiste tri?

Poleg tega:
Kaj pa če se, recimo, jaz, kot edini proizvajalec paradižnika v krogu 250km odločim, da hočem vsega zase?
Kaj se potem zgodi v anarhiji?

McHrozni

10. bitedadust
10.6.2003
>Je možen na dolgi rok (več kot 5 let), brez da bi bistveno poslabšal pogoje življenja?

Po mojem mnenju je,ne bom si zdaj lomil zob,da bi ti to dokazal.

>Poleg tega:
>Kaj pa če se, recimo, jaz, kot edini proizvajalec paradižnika v krogu 250km odločim, da hočem vsega zase?
>Kaj se potem zgodi v anarhiji?

Najprej mi povej kaj boš ti z vsem tem paradižnikom. Kot drugo pa je zemlja skušpna last,ti si pač slučajno tam kot obdelovalec.Dvomim da bi bil ti edini,ki bi dobil to zemljo v obdelovanje.

11. McHrozni
10.6.2003
>Po mojem mnenju je,ne bom si zdaj lomil zob,da bi ti to dokazal.

Dokazov za to ni, so dokazi za nasprotno.

>Najprej mi povej kaj boš ti z vsem tem paradižnikom. Kot drugo pa je zemlja skušpna last,ti si pač slučajno tam kot obdelovalec.Dvomim da bi bil ti edini,ki bi dobil to zemljo v obdelovanje.

Recimo da imam kult paradižnika, po katerem moram vsak dan žrtvovati vse paradižnike, ki jih pridelam bogu paradižnika.
Recimo tudi, da sem res edini, ki dela s paradižnikom v krogu 250km in zato sem jaz tisti, ki ga skladiščim in to (tako da je neposredno pri meni). Drugih virov paradižnika v okolici ni.
Kaj se v takem primeru zgodi v anarhiji?

McHrozni

12. DonkeyHot
10.6.2003
To s paradajzi se lahko zgodi kvečjemu v kapitalizmu. V anarhiji bi lahko žrtvoval (uničil) sam toliko paradajza, koliko bi ga lahko sam (osebno) pridelal. To pa ni tok velika količina da bi na družbo sploh kaj vplivala.

Anarhija je od vseh sistemov najbolj odporna na norce. Mislim, njihovo število je lahk enako, samo v anarhiji ne morejo naredit tolk škode, ker ne morejo nobenga prisilit, da bi jim sledil.

13. McHrozni
10.6.2003
>To s paradajzi se lahko zgodi kvečjemu v kapitalizmu. V anarhiji bi lahko žrtvoval (uničil) sam toliko paradajza, koliko bi ga lahko sam (osebno) pridelal. To pa ni tok velika količina da bi na družbo sploh kaj vplivala.

Ne razumeš.
En človek lahko pridela, z modernim sistemom pridelave, dovolj paradižnika (ali česarkoli drugega) za nekaj sto do nekaj sto tisoč ljudi.
Kaj se zgodi, če nekdo noče/ne more/mu vera ne dopušča deliti sadov svojega dela?

McHrozni

14. bitedadust
10.6.2003
>En človek lahko pridela, z modernim sistemom pridelave, dovolj paradižnika (ali česarkoli drugega) za nekaj sto do nekaj sto tisoč ljudi.

Če bi ta človeksam pridelal ves ta paradižnik bi mu seveda pripadlo toliko paradižnika kot ga potrebuje.Če bi potreboval vsega,bi lahko vsega obdržal in ostali posamezniki mu tega ne bi smeli odreči in bi si morali paradižnik pridelati sami oz. onega drugega prepričati,da jim ga proda ali zamenja za neko dobrino,ki je on nima.
Problem je pa v tem,da takšnega bedaka ne boš našel,ne danes,ne v anarhiji.

15. McHrozni
10.6.2003
>Če bi ta človeksam pridelal ves ta paradižnik bi mu seveda pripadlo toliko paradižnika kot ga potrebuje.Če bi potreboval vsega,bi lahko vsega obdržal in ostali posamezniki mu tega ne bi smeli odreči in bi si morali paradižnik pridelati sami oz. onega drugega prepričati,da jim ga proda ali zamenja za neko dobrino,ki je on nima.

Bi torej smel ostalim ljudem jemati hrano, ki jo ravno tako potrebuje za preživetje, čeprav jim ne bi vračal paradižnika v zameno?

McHrozni

16. bitedadust
10.6.2003
>Bi torej smel ostalim ljudem jemati hrano, ki jo ravno tako potrebuje za preživetje, čeprav jim ne bi vračal paradižnika v zameno?

Ne.

17. McHrozni
10.6.2003
>Ne.

Aha, vidiš, pa smo prišli do pomembnega zaključka:
V anarhiji bi namerč pravice imeli le in samo tisti, ki bi delali in ki bi pomagali ostalim. Drugače misleče bi črtili, ignorirali in pustili umreti.

Kot v najhujšem totalitarizmu - anarhija, kot jo opisuješ in predstavljaš je teror kulture, teror kulture močnejše večine nad šibkejšo manjšino.

Nalašč sem vzel banalen in neumen primer (paradižnik in verski fanatik). Čisto lahko bi namesto paradižnika vzel tudi nafto (ki bi mu jo drugi najverjetneje kar lepo vzeli, kajne?), ali pa čisto karkoli drugega. Važen je princip in princip je: zakon džungle.

McHrozni

18. Kopac
10.6.2003
>Aha, vidiš, pa smo prišli do pomembnega zaključka:
>V anarhiji bi namerč pravice imeli le in samo tisti, ki bi delali in ki bi pomagali ostalim. Drugače misleče bi črtili, ignorirali in pustili umreti.

Tvoj zaključek je napačen. In zelo bedast. Ni vreden resnega odgovora.

19. McHrozni
10.6.2003
>Tvoj zaključek je napačen. In zelo bedast. Ni vreden resnega odgovora.

Kaj je, Kopač, nimaš argumenta, pa se name spravljaš osebno?

McHrozni

20. bitedadust
12.6.2003
Nafta je nekaj drugega,ker je nisi 'pridelal' ti,ampak je že bila tam.Ti si preprosto zvrtal luknjo v zemljo in si jo prilastil.

Nisem pa rekel,da bi kdo koga ignoriral ali 'črtil'.Imaš vso pravico,da živiš zase in delaš kar hočeš.Če torej hočeš gojiti paradižnik,kar.Če ga nočeš deliti z drugimi,je to tvoja pravica,ker je plod tvojega dela.Nikar pa ne pričakuj,da je kdo dolžen tebi kaj dati.Če ti bo kdo kaj podaril,bo to le njegova dobra volja.To je nekako tako,kot če dneve in leta garaš,da bi zaslužil čim več denarja,potem pa ga hočeš večno imeti samo zase in ničesar ne kupiti,poleg tega pa pričakuješ,da ti bodo vse prinesli k nogam.Tvoji zaključki niso logični.

21. McHrozni
12.6.2003
>Nafta je nekaj drugega,ker je nisi 'pridelal' ti,ampak je že bila tam.Ti si preprosto zvrtal luknjo v zemljo in si jo prilastil.

Če gojiš primerno genetsko spremenjen paradižnik, ga moraš samo posejati in obrati.

>Nisem pa rekel,da bi kdo koga ignoriral ali 'črtil'.Imaš vso pravico,da živiš zase in delaš kar hočeš.Če torej hočeš gojiti paradižnik,kar.Če ga nočeš deliti z drugimi,je to tvoja pravica,ker je plod tvojega dela.Nikar pa ne pričakuj,da je kdo dolžen tebi kaj dati.Če ti bo kdo kaj podaril,bo to le njegova dobra volja.To je nekako tako,kot če dneve in leta garaš,da bi zaslužil čim več denarja,potem pa ga hočeš večno imeti samo zase in ničesar ne kupiti,poleg tega pa pričakuješ,da ti bodo vse prinesli k nogam.Tvoji zaključki niso logični.

Kaj ni to, kar si opisal, točno kapitalzem?

McHrozni

22. bitedadust
12.6.2003
>Če gojiš primerno genetsko spremenjen paradižnik, ga moraš samo posejati in obrati.

In?

>Kaj ni to, kar si opisal, točno kapitalzem?

Ne.

23. McHrozni
12.6.2003
>In?

Isto kot nafta - še manj nevarno je.

>Ne.

V čem je razlika?

McHrozni

24. bitedadust
12.6.2003
=)

>Isto kot nafta - še manj nevarno je.

Plod tvojega dela je,torej pripada tebi.Če ga je res tako lahko gojiti,ga bo lahko gojil tudi tisti,ki mu ga ti ne boš hotel dati.

>V čem je razlika?

V kapitalizmu je kapital plod dela delavcev,prilasti pa si ga in z njim razpolaga kapitalist,v anarhiji pa delavec sam razpolaga s svojim delom in njegovimi rezultati.

25. McHrozni
12.6.2003
>V kapitalizmu je kapital plod dela delavcev,prilasti pa si ga in z njim razpolaga kapitalist,v anarhiji pa delavec sam razpolaga s svojim delom in njegovimi rezultati.

Ne drži. V kapitalizmu ima človek samo izbiro - lahko da svoje delo kapitalistu, v zameno za redno plačilo. Tu da odgovornost v zameno za mirnejši spanec. Če hoče, lahko gre tudi na svoje in je sam svoje sreče kovač.
V anarhiji je prva opcija prepovedana.

Prepovedi redko rodijo svobodo.

McHrozni

26. bitedadust
15.6.2003
>Ne drži. V kapitalizmu ima človek samo izbiro - lahko da svoje delo kapitalistu, v zameno za redno plačilo. Tu da odgovornost v zameno za mirnejši spanec. Če hoče, lahko gre tudi na svoje in je sam svoje sreče kovač.
>V anarhiji je prva opcija prepovedana.

Miren spanec,ko se sprašuje,ali ne bo morda naslednji dan končal na cesti?
Nihče nikomur ne prepoveduje ničesar.Če hočeš biti suženj nekomu,je to tvoja stvar.

>Prepovedi redko rodijo svobodo.

Glej zgoraj.

27. McHrozni
15.6.2003
>Nihče nikomur ne prepoveduje ničesar.Če hočeš biti suženj nekomu,je to tvoja stvar.

Torej si za kapitalizem.

McHrozni

28. bitedadust
15.6.2003
>Torej si za kapitalizem.

Problem je v tem,da to ni kapitalizem.V anarhiji je vsak svoboden,da dela kar hoče,dokler ne škoduje nikomur.Če pri tem škoduje sebi,je to njegova stvar.

Ali z zgornjim stavkom priznavaš,da je v kapitalizmu delavec suženj kapitalistu?

29. McHrozni
15.6.2003
>Problem je v tem,da to ni kapitalizem.V anarhiji je vsak svoboden,da dela kar hoče,dokler ne škoduje nikomur.Če pri tem škoduje sebi,je to njegova stvar.

Točno to je princip kapitalizma - vsak je svoboden, da razpolaga s sabo in s sadovi svojega dela. To vključuje najemanje drugih, za opravo sicer njegovega dela, proti plačilu.
Če takemu najemniku to škoduje, ga nihče ne sili, da delo tudi opravlja, lahko gre. Sam mora poiskati boljšo rešitev.

>Ali z zgornjim stavkom priznavaš,da je v kapitalizmu delavec suženj kapitalistu?

Suženj: oseba, ki je last nekoga drugega.

Ne.

McHrozni

30. bitedadust
16.6.2003
>Točno to je princip kapitalizma - vsak je svoboden, da razpolaga s sabo in s sadovi svojega dela. To vključuje najemanje drugih, za opravo sicer njegovega dela, proti plačilu.
>Če takemu najemniku to škoduje, ga nihče ne sili, da delo tudi opravlja, lahko gre. Sam mora poiskati boljšo rešitev.

Ali najemnik lahko razpolaga s sadovi svojega dela?Ne,ko nekaj naredi,mora to dati svojemu šefu,ki mu zato da plačo.Tudi če se v tem primeru delavec odpove plačilu,mora še vedno dajati rezultate svojega dela nadrejenemu.

>Suženj: oseba, ki je last nekoga drugega.

Tudi 'podrejen,odvisen človek' (SSKJ).

31. Neznanec/ka
16.6.2003
>Točno to je princip kapitalizma - vsak je svoboden, da razpolaga s sabo in s sadovi svojega dela

Demagogija na kubik. Svoboden si, da se držiš pravil kapitalističnega reda in portošniške ideologije. Svoboden si, da se prodajaš za kruh.

Frenk

32. McHrozni
16.6.2003
>Ali najemnik lahko razpolaga s sadovi svojega dela?Ne,ko nekaj naredi,mora to dati svojemu šefu,ki mu zato da plačo.Tudi če se v tem primeru delavec odpove plačilu,mora še vedno dajati rezultate svojega dela nadrejenemu.

Lahko tudi neha delati.

>Tudi 'podrejen,odvisen človek' (SSKJ).

Misliš ti torej suženjstvo v svojem primarnem pomenu, ali uporabljaš izraz v najmilejšem pomenu besede, ki se ga uporablja le redko, da dosežeš določen propagandni namen?

McHrozni

33. McHrozni
16.6.2003
>Demagogija na kubik. Svoboden si, da se držiš pravil kapitalističnega reda in portošniške ideologije. Svoboden si, da se prodajaš za kruh.
>
>Frenk

Ali samostojen podjetnik prodaja svoje delo za mezdo (kruh)?

McHrozni

34. Kopac
17.6.2003
>Ali samostojen podjetnik prodaja svoje delo za mezdo (kruh)?

Samostojni podjetnik lahko obstaja samo, če obstajajo ljudje, ki so prisiljeni prodajati svoje delo za kruh.

35. McHrozni
17.6.2003
>Samostojni podjetnik lahko obstaja samo, če obstajajo ljudje, ki so prisiljeni prodajati svoje delo za kruh.

Avtoličar, recimo?

McHrozni

36. bitedadust
18.6.2003
>Avtoličar, recimo?

Ogromno fizičnega dela za malo denarja.

37. McHrozni
18.6.2003
>Ogromno fizičnega dela za malo denarja.

Sam si je izbral poklic in ne rabi pomočnikov - komu je torej suženj?
Sebi?

McHrozni

38. Marsovec
18.6.2003
>Sam si je izbral poklic in ne rabi pomočnikov - komu je torej suženj?
>Sebi?

Hja, verjetno državi. Dajati ji mora pol zaslužka...

39. McHrozni
18.6.2003
>Hja, verjetno državi. Dajati ji mora pol zaslužka...

Ali ni država tudi del njega, kot je on del države?

Torej je podrejen samemu sebi. Ni slabo.

McHrozni

40. bitedadust
18.6.2003
Redkokdaj si kdo sam izbere tak poklic.Večinoma je v izbiro prisiljen zaradi neuspehov v življenju (največkrat preslab učni uspeh v šoli).

>Ali ni država tudi del njega, kot je on del države?
>
>Torej je podrejen samemu sebi. Ni slabo.

Primitivec.Kako vraga je lahko država del človeka?

41. McHrozni
18.6.2003
>Redkokdaj si kdo sam izbere tak poklic.Večinoma je v izbiro prisiljen zaradi neuspehov v življenju (največkrat preslab učni uspeh v šoli).

Od koga je odvisen učni uspeh v šoli? Od tistega, ki ima boljši uspeh v šoli?

>Primitivec.Kako vraga je lahko država del človeka?

Država skrbi za dobrobit državljanov in sprejema odločitve, ki se tičejo vseh. Torej je hočeš-nočeš del vsakega človeka.

McHrozni

42. bitedadust
18.6.2003
>Od koga je odvisen učni uspeh v šoli? Od tistega, ki ima boljši uspeh v šoli?

Od samega posameznika?Saj to ni pomembno.Ali otrok v osnovni šoli resno gleda na svoje življenje v prihodnosti?Lahko je reči:ja,sam si je kriv,zakaj se pa OŠ ni učil,sam si je kriv,da ni prišel na gimnazijo.Zakaj bi moral biti nekdo,ki je manj inteligenten,manj vreden?

>Država skrbi za dobrobit državljanov in sprejema odločitve, ki se tičejo vseh. Torej je hočeš-nočeš del vsakega človeka.

Država skrbi za dobrobit oblastnikov in sprejema odločitve,ki so najbolj koristne za oblast (sklep o vstopu v NATO je bil v parlamentu izglasvoan soglasno še pred odločitvijo,da bo referendum).

43. Marsovec
18.6.2003
>Država skrbi za dobrobit državljanov in sprejema odločitve, ki se tičejo vseh. Torej je hočeš-nočeš del vsakega človeka.

Kaj tako pritegnjenega pa še ne :-))

Sonce daje Zemlji življenje in s svojo toploto skrbi za dobrobit živih bitij na njej. Torej je hočeš-nočeš Sonce del vsakega človeka.

Ahahahahaha!!!

44. McHrozni
19.6.2003
>Od samega posameznika?Saj to ni pomembno.Ali otrok v osnovni šoli resno gleda na svoje življenje v prihodnosti?Lahko je reči:ja,sam si je kriv,zakaj se pa OŠ ni učil,sam si je kriv,da ni prišel na gimnazijo.Zakaj bi moral biti nekdo,ki je manj inteligenten,manj vreden?

Če gremo določati vrednosti ljudem (kar se naj ne bi delalo, ampak naj ti bo), je bolj inteligenten prevalenčno več vreden od manj inteligentnega.
To pa nikakor ne pomeni, da so manj inteligentni nujno manj vredni - nasprotno. Lahko se izkažejo za vrhunske športnike (kar se po navadi tudi zgodi - človeško telo je lepo uravnoteženo in šibkost nekje se nadomesti z kakovostjo drugje), morda umetnike, poleg tega pa družba nujno rabi tudi manj glamorozna dela, kot so zidarji in podobno. Brez njih pač ne gre.
Jaz osebno ne mislim, da so kaj manj vredni. Manj vredni so kvječemu tisti, ki krivijo težave na vse druge dejavnike, samo nase ne.

>Država skrbi za dobrobit oblastnikov in sprejema odločitve,ki so najbolj koristne za oblast (sklep o vstopu v NATO je bil v parlamentu izglasvoan soglasno še pred odločitvijo,da bo referendum).

In kaj imajo t.i. 'oblastniki' od tega? Kakšne koristi?

McHrozni

45. McHrozni
19.6.2003
>Kaj tako pritegnjenega pa še ne :-))
>
>Sonce daje Zemlji življenje in s svojo toploto skrbi za dobrobit živih bitij na njej. Torej je hočeš-nočeš Sonce del vsakega človeka.
>
>Ahahahahaha!!!

Greva diskutirat nastanek Sončnega sistema?

McHrozni

46. Marsovec
19.6.2003
>Greva diskutirat nastanek Sončnega sistema?

Za začetek mi povej, kje v telesu imaš Sonce? Veretno nekje med pljuči, jetri in državo, kajne? :)

Sory za zafrkancijo Mc, samo država da je del človeka (ker da skrbi zanj) - tole me je sezulo :-)

47. McHrozni
19.6.2003
>Za začetek mi povej, kje v telesu imaš Sonce? Veretno nekje med pljuči, jetri in državo, kajne? :)

Sestavljen sem iz istega materiala, kot Sonce. Pred časom sva bila eno. Torej je Sonce toliko del mene, kot sem jaz del Sonca.

McHrozni

48. Marsovec
19.6.2003
>Sestavljen sem iz istega materiala, kot Sonce. Pred časom sva bila eno. Torej je Sonce toliko del mene, kot sem jaz del Sonca.

Z državo je pa najbrž isto, kaj? :)

Če državi plačuješ davke ker je del tebe, ali potem isto dolžnost čutiš do sonca, ki je prav tako del tebe? Plačuješ Sončni davek? :)

Pa voda, železo, zrak in maslo v ušesih so tudi del tebe. Madonca, imaš davka! Kako ti znese?

PS: kako si pa ti del Sonca? Ti ni vroče?

49. McHrozni
19.6.2003
>Z državo je pa najbrž isto, kaj? :)
>
>Če državi plačuješ davke ker je del tebe, ali potem isto dolžnost čutiš do sonca, ki je prav tako del tebe? Plačuješ Sončni davek? :)
>
>Pa voda, železo, zrak in maslo v ušesih so tudi del tebe. Madonca, imaš davka! Kako ti znese?
>
>PS: kako si pa ti del Sonca? Ti ni vroče?

Dudo v usta, pa nazaj v jasli in ne poskusi govoriti o stvareh, za katere sam odkrito priznavaš, da jih nočeš razumeti.

McHrozni

50. bitedadust
20.6.2003
>Če gremo določati vrednosti ljudem (kar se naj ne bi delalo, ampak naj ti bo), je bolj inteligenten prevalenčno več vreden od manj inteligentnega.
>To pa nikakor ne pomeni, da so manj inteligentni nujno manj vredni - nasprotno. Lahko se izkažejo za vrhunske športnike (kar se po navadi tudi zgodi - človeško telo je lepo uravnoteženo in šibkost nekje se nadomesti z kakovostjo drugje), morda umetnike, poleg tega pa družba nujno rabi tudi manj glamorozna dela, kot so zidarji in podobno. Brez njih pač ne gre.
>Jaz osebno ne mislim, da so kaj manj vredni. Manj vredni so kvječemu tisti, ki krivijo težave na vse druge dejavnike, samo nase ne.

Sem že v neki drugi temi rekel,da bi bilo vse lepo in prav,če bi tisti manj sposobni pristali na to,da jim bolj sposobni vladajo,tako pa jim je to vsiljeno.

>In kaj imajo t.i. 'oblastniki' od tega? Kakšne koristi?

Em,denar?To je še najmanj.

51. bitedadust
20.6.2003
>Sestavljen sem iz istega materiala, kot Sonce. Pred časom sva bila eno. Torej je Sonce toliko del mene, kot sem jaz del Sonca.

=)
Tudi jaz sem sestavljen iz istega materiala kot ti,pred časom sva bila eno.=)
Torej si ti toliko del mene,kot sem jaz del tebe.; )

52. McHrozni
20.6.2003
>=)
>Tudi jaz sem sestavljen iz istega materiala kot ti,pred časom sva bila eno.=)
>Torej si ti toliko del mene,kot sem jaz del tebe.; )

Kolikor nagravžno se že to sliši, ja.

McHrozni

53. McHrozni
20.6.2003
>Em,denar?To je še najmanj.

Em, od kje? Kdo je podplačal naš kompleten parlament (z izjemo SNS), vlado in večji del inteligence, da so vsi tako zagreto bili za nato?

McHrozni

54. bitedadust
23.6.2003
>Em, od kje? Kdo je podplačal naš kompleten parlament (z izjemo SNS), vlado in večji del inteligence, da so vsi tako zagreto bili za nato?

Morda pa bi radi v NATO,ker bo vloga države bolj utrjena,država bo imela na razpolago več obrambnih sredstev (le zakaj si jih tako želijo?),poleg tega pa naj bi po njihovih izračunih v proračunu ostalo več denarja.In ta denar je podplačal naš parlament.

55. McHrozni
23.6.2003
>Morda pa bi radi v NATO,ker bo vloga države bolj utrjena,država bo imela na razpolago več obrambnih sredstev (le zakaj si jih tako želijo?),poleg tega pa naj bi po njihovih izračunih v proračunu ostalo več denarja.In ta denar je podplačal naš parlament.

Torej praviš, da naši državi grozi revolucija?
Daj no mir, Petdeset ljudi ne more zanetiti revolucije (kot je Che Guevara ugotovil v Peruji na trd način).

In da - v proračunu bo ostalo več denarja, ki ga bo država lahko koristno uporabila. Denimo za ceste in zdravstvo.
Zločin pa tak. V Nato smo šli samo zato, da bomo imeli denar, zdravstvo, socialo, šolstvo...

McHrozni

56. bitedadust
24.6.2003
>Torej praviš, da naši državi grozi revolucija?
>Daj no mir, Petdeset ljudi ne more zanetiti revolucije (kot je Che Guevara ugotovil v Peruji na trd način).

Jaz nisem omenjal nobene revolucije,to si ti rekel.Btw,Che Guevara ni nikdar poskušal sprožiti revolucije v Peruju.Malo bolj se pozanimaj,preden začneš govoriti.

>In da - v proračunu bo ostalo več denarja, ki ga bo država lahko koristno uporabila. Denimo za ceste in zdravstvo.
>Zločin pa tak. V Nato smo šli samo zato, da bomo imeli denar, zdravstvo, socialo, šolstvo...

Saj se ne bi pritoževal,če bi dejansko bilo tako,vendar pa naša vlada nikdar ni znala gospodariti z denarjem in nikdar ne bo.

57. McHrozni
24.6.2003
>Jaz nisem omenjal nobene revolucije,to si ti rekel.Btw,Che Guevara ni nikdar poskušal sprožiti revolucije v Peruju.Malo bolj se pozanimaj,preden začneš govoriti.

Kje so ga ubili? Kaj ni bilo v Peruju?
Bolivija, morda?

>Saj se ne bi pritoževal,če bi dejansko bilo tako,vendar pa naša vlada nikdar ni znala gospodariti z denarjem in nikdar ne bo.

Sem brez besed. Naša vlada je zgled dobrega ravnanja z denarjem, če seveda nisi komunist in zagovarjaš enakost v revščini pred neenakostjo v izobilju.

McHrozni

58. bitedadust
25.6.2003
>Kje so ga ubili? Kaj ni bilo v Peruju?
>Bolivija, morda?

Bolivija.

>Sem brez besed. Naša vlada je zgled dobrega ravnanja z denarjem, če seveda nisi komunist in zagovarjaš enakost v revščini pred neenakostjo v izobilju.

Govorim na splošno in ne točno o naši vladi,čeprav sem se morda spet narobe izrazil.Ta denar pripada ljudstvu,ne more pa ga zapravljati nek posameznik za neke bedarije,kot je na primer nakup Falcona,ki ga bodo morali prodati naprej.

59. McHrozni
25.6.2003
>Bolivija.

Grr. No, pa v Boliviji, dejstva ne spremeni.

>Govorim na splošno in ne točno o naši vladi,čeprav sem se morda spet narobe izrazil.Ta denar pripada ljudstvu,ne more pa ga zapravljati nek posameznik za neke bedarije,kot je na primer nakup Falcona,ki ga bodo morali prodati naprej.

Falcon ni kar ena zadeva, ki bi jo vlada kuovala, da ji bo lepo. Falcona hočejo zato, ker lahko leti čez Atlantik in še kam.

Obrazloži mi še, zakaj so zaradi tega kriminalci.

McHrozni

60. Goa
25.6.2003
A zakaj? Mogoče zato kr jemljejo dnar davkoplačevalcem,med njimi mnogi še avta nimajo,eni so avion vidl sam po tv, kurbe političke se bodo pa s falconom fjakale sem pa ke..Pa ne rečem da bi na srečanjih kamor naj bi letel še kej pametnga pogruntal..preseravajo se, to je..Sej še dnarja za vzdrževanje nima naša država..kaj so pa mislni?

61. bitedadust
25.6.2003
Točno tako.

62. McHrozni
25.6.2003
Torej, naša vlada je sestavljena iz morilcev in kriminalcev, ker namerava kupiti nekaj, s čimer se vidva (in še kdo) ne strinjata?

McHrozni

63. bitedadust
25.6.2003
>Torej, naša vlada je sestavljena iz morilcev in kriminalcev, ker namerava kupiti nekaj, s čimer se vidva (in še kdo) ne strinjata?

Ne,ker to kupuje z denarjem davkoplačevalcev,nekateri davkoplačevalci pa še za hrano nimajo.

64. McHrozni
25.6.2003
>Ne,ker to kupuje z denarjem davkoplačevalcev,nekateri davkoplačevalci pa še za hrano nimajo.

Aja?
Pa ti veš, kje je spodnja meja pri kateri še plačaš davke?

McHrozni

65. bitedadust
25.6.2003
>Aja?
>Pa ti veš, kje je spodnja meja pri kateri še plačaš davke?

Bil je primer.
Ali niso davki tudi kraja?'Mi smo tu,da te vodimo in usmerjamo,ker si sam nesposoben,ti pa nam plačaj'.Kaj pa če jaz nočem,da me kdo usmerja in vodi?

66. McHrozni
25.6.2003
>Ali niso davki tudi kraja?'Mi smo tu,da te vodimo in usmerjamo,ker si sam nesposoben,ti pa nam plačaj'.Kaj pa če jaz nočem,da me kdo usmerja in vodi?

Se pač odseli na kak samoten otok, kjer ti ne bo ukazoval nihče. Vzemi svoje somišljenike s sabo in živite v Anerhiji, ali pa se pobijte med sabo, če se motite.

McHrozni

67. Kopac
26.6.2003
>Vzemi svoje somišljenike s sabo in živite v Anerhiji, ali pa se pobijte med sabo, če se motite.

Večino pobojev v zgodovini so zagrešile oblasti in države. Pobijanje med sabo je značlnost hlapcev in gospodarjev, ne anarhistov.

68. McHrozni
26.6.2003
>Večino pobojev v zgodovini so zagrešile oblasti in države

V zapisani zgodovini je bilo seveda tako.

To pa zato, ker je bila to edina ureditev, ki je obstajala v zapisani zgodovini. Kaj se je dogajalo prej - ne vemo. V času pred superzlobno privatno lastnino ni bilo civilizacije (povezava?) in ni zapisov. So samo ostanki pokolov nižjih živali iz zabave... kar pa bi ti raje zamolčal, kajne?

McHrozni

69. Marsovec
27.6.2003
>V času pred superzlobno privatno lastnino ni bilo civilizacije (povezava?) in ni zapisov.

Haha!
Ti si mi en klovn McHrozni :-]

70. McHrozni
28.6.2003
>Haha!
>Ti si mi en klovn McHrozni :-]

Ko ti zmanjka argumentov, se spraviš k osebni diskreditaciji.

McHrozni

71. Marsovec
28.6.2003
>Ko ti zmanjka argumentov, se spraviš k osebni diskreditaciji.

Ti se pa nekam pogosto zatekaš k tej mantri :-)

Seveda si klovn. Krohotal sem se ob tvoji izjavi, da se je civilizacija (in pisava :-))) začela z osebno lastnino.

Preberi si kaj, boš bolj pameten :-)

72. McHrozni
28.6.2003
>Seveda si klovn. Krohotal sem se ob tvoji izjavi, da se je civilizacija (in pisava :-))) začela z osebno lastnino.

Prva znana pisava je bila Sumerskega izvora, razvili so jo trgovci za knjigovodske namene - kaj imajo kje, komu so koliko prodali in po čemu je bilo. Tu vidimo ne le povezavo s civilizacijo, ampak neposredno povezavo s trgovino in s slo po dobičku.

>Preberi si kaj, boš bolj pameten :-)

=)

Tebi velja isto. Če ti smatraš Lascaux za pisavo...

McHrozni

73. anapxia
29.6.2003
>>V času pred superzlobno privatno lastnino ni bilo civilizacije (povezava?) in ni zapisov.

kaj ti sploh pojmujes pod besedo civilizacija? Ljudje, ki so sebe poimenovali civilizirani in se še vedno, so na svojih osvajalnih pohodih pobijali in zasuznjevali druga ljudstva (npr, kolonizacija Afrike, ki naj bi bila uradno koncana, a se še vedno na bolj prikrit nacin nadaljuje). Tako imenovani civilizirani ljudje so na svojih krvavih poteh veckrat naleteli na ljudstva (severnoameriska, nekateri deli Afrike), ki niso poznala pojma privatna lastnina ali pa pojma poglavar ali voditelj ipd...Niso poznali pojma Država!

74. anapxia
29.6.2003
>>>V času pred superzlobno privatno lastnino ni bilo civilizacije (povezava?) in ni zapisov.

Pa so kljub temu imeli svoje pisave. Samo, da se veliko materialnih dokazov ni ohranilo ravno zaradi uničevanja le-tek s strani civiliziranih ljudi...!

75. McHrozni
29.6.2003
>kaj ti sploh pojmujes pod besedo civilizacija? Ljudje, ki so sebe poimenovali civilizirani in se še vedno, so na svojih osvajalnih pohodih pobijali in zasuznjevali druga ljudstva (npr, kolonizacija Afrike, ki naj bi bila uradno koncana, a se še vedno na bolj prikrit nacin nadaljuje). Tako imenovani civilizirani ljudje so na svojih krvavih poteh veckrat naleteli na ljudstva (severnoameriska, nekateri deli Afrike), ki niso poznala pojma privatna lastnina ali pa pojma poglavar ali voditelj ipd...Niso poznali pojma Država!

Civilizacija: stanje družbe, ki loči človeka od živali tako v duhovnih kot tudi v materialnih dobrinah, značilna sta organizacija, koordinacija in tehnološki napredek.

Zelo dobro tudi izpostaviš ključno razliko med neorganizirano in organizirano družbo - t.i. 'zatirana' ljudstva Evrope so z neorganiziranimi, a 'svobodnimi' domačini opravila praktično brez omembe vrednih težav in z minimalnimi silami.

McHrozni

76. McHrozni
29.6.2003
>Pa so kljub temu imeli svoje pisave. Samo, da se veliko materialnih dokazov ni ohranilo ravno zaradi uničevanja le-tek s strani civiliziranih ljudi...!

Imaš kakšen link ali kaj podobnega?

McHrozni

77. Kuki
29.6.2003
>Zelo dobro tudi izpostaviš ključno razliko med neorganizirano in organizirano družbo

Ti pa zelo dobro vztrajas pri bedastem predsodku, da je hierarhija in organiziranost eno in isto.

78. McHrozni
29.6.2003
>Ti pa zelo dobro vztrajas pri bedastem predsodku, da je hierarhija in organiziranost eno in isto.

Zgodovinsko gledano je to bilo eno in isto.

McHrozni

79. Neznanec/ka
30.6.2003
Po mojem je McHrozni eden tistih, ki ga bo treba med revolucijo likvidirat in pika.

80. Kuki
30.6.2003
>>Ti pa zelo dobro vztrajas pri bedastem predsodku, da je hierarhija in organiziranost eno in isto.
>
>Zgodovinsko gledano je to bilo eno in isto.

Ljudstva, ki so se v prejsnjem stoletju zivela lepo organizirano a brez hierarhicne ureditve so pa izven zgodovine, kaj?

81. Kuki
30.6.2003
>Po mojem je McHrozni eden tistih, ki ga bo treba med revolucijo likvidirat in pika.

Ne ga strasit, ze tako je dovolj paranoicen :-)

82. McHrozni
30.6.2003
>Ljudstva, ki so se v prejsnjem stoletju zivela lepo organizirano a brez hierarhicne ureditve so pa izven zgodovine, kaj?

So imela tista ljudstva kaj naprednejšega od kamene dobe?
Niso. Torej - anarhija je možna, če pristanemo na tehnologijo kamene dobe. Prosim izvoli.

McHrozni

83. McHrozni
30.6.2003
>Po mojem je McHrozni eden tistih, ki ga bo treba med revolucijo likvidirat in pika.

Anarhist ali komunist?
Če si slednje, je OK, če si pa anarhist pa dobro premisli kakšen je tvoj cilj in kako se lahko imaš za antiavtoritarca.

McHrozni

84. Kuki
30.6.2003
>So imela tista ljudstva kaj naprednejšega od kamene dobe?
>Niso. Torej - anarhija je možna, če pristanemo na tehnologijo kamene dobe. Prosim izvoli.

Ne obracaj. Govoril si, da brez hierarhije ni civilizacije, kar je abotno. Kot ti je ze nekdo predlagal: preberi kaj :)

Nisem ravno doma v antropologiji, samo ce je neko pleme (kultura/civilizacija) vse do 20. st. zivelo v nehierarhicnih odnosih in ce ni bilo popolnoma izolirano od okolice, je upraviceno domnevati, da ni bilo ravno neuspesno.

85. McHrozni
30.6.2003
>Nisem ravno doma v antropologiji, samo ce je neko pleme (kultura/civilizacija) vse do 20. st. zivelo v nehierarhicnih odnosih in ce ni bilo popolnoma izolirano od okolice, je upraviceno domnevati, da ni bilo ravno neuspesno.

Dokaj odvisno od definicije "izolirani od okolice", se ti ne zdi? Kakšnih obsežnih stikov z Evropejci očitno niso imeli, če so ti za njih zvedeli šele v 20. stoletju. V tistih časih (in tudi sedaj, če smo pošteni) je to pomenilo skoraj popolno izolacijo od virov tehnologije in napredka.
Vendar so preživeli v svojem okolju - res je, niso bili popolnoma neuspešni... kaj več pa tudi ne. Imeli so verjetno govorjen jezik, kamnito in morda leseno orodje.. nekako kot Bušmani. To je to.
Nobene pisave, nobene filozofije, nobenega cilja. Kje so sedaj, po kontaktu z 'izkoriščevalsko' kulturo?

McHrozni

86. Kuki
1.7.2003
>Dokaj odvisno od definicije "izolirani od okolice", se ti ne zdi?
>Kakšnih obsežnih stikov z Evropejci očitno niso imeli, če so ti za njih zvedeli šele v 20. stoletju. V tistih časih (in tudi sedaj, če smo pošteni) je to pomenilo skoraj popolno izolacijo od virov tehnologije in napredka.

Ne mesaj zdaj zraven tehnologije in napredka. Govora je bilo o civilizaciji; trdil si, da nehierarhicna druzba ni obstajala odkar obstaja civilizacija. Ce so zaradi odrezanosti od Evrope afriske kulture zate ne-civilizacija, potem so ne-civilizacija tudi Maji, Inki, stari hindujci,... Sicer je pa popolnoma neresno postavljati normo civiliziranosti po neki tocno doloceni kulturi (evropski).

Ce pa ze hoces delati primerjave med uspesnostjo "anarhisticnih" in hierarhicnih kultur, potem je smiselno primerjati le sosede med sabo, torej tiste, ki so ziveli v priblizno enakih pogojih. Evropejci so jih v tehnoloskem napredku res prehiteli, toda prehiteli so v enaki meri tako hierarhicne kot nehierarhicne kulture.

87. McHrozni
1.7.2003
>Ne mesaj zdaj zraven tehnologije in napredka. Govora je bilo o civilizaciji; trdil si, da nehierarhicna druzba ni obstajala odkar obstaja civilizacija. Ce so zaradi odrezanosti od Evrope afriske kulture zate ne-civilizacija, potem so ne-civilizacija tudi Maji, Inki, stari hindujci,... Sicer je pa popolnoma neresno postavljati normo civiliziranosti po neki tocno doloceni kulturi (evropski).

Maji: mestne državice, s svojimi kralji. Mesta se med seboj vojskujejo z namenom zajeti in žrtvovati nasprotnega kralja bogovom.
Inki: hierarhičen imperij, bogat z zlatom, ne pretirano popularen vladar, ki je hkrati tudi vrhovni svečenik.

Preberi si kaj. Srednja in južna Amerika sta bili po ureditvi dokaj blizu Evropi svojega časa.

Ko sem rekel "brez kontatka z Evropo" sem imel v mislih "odrezanost od sveta". To v 16. stoletju še ni držalo, v 17., 18. in kasneje pa definitivno je.

>Ce pa ze hoces delati primerjave med uspesnostjo "anarhisticnih" in hierarhicnih kultur, potem je smiselno primerjati le sosede med sabo, torej tiste, ki so ziveli v priblizno enakih pogojih. Evropejci so jih v tehnoloskem napredku res prehiteli, toda prehiteli so v enaki meri tako hierarhicne kot nehierarhicne kulture.

Kaj je bilo torej tisto, kar je Evropi to omogočilo?

McHrozni

88. Kuki
2.7.2003
Zopet obracas temo in se izvijas McJegulja; trdil si, da se je civilizacija zacela z uvedbo hierarhicnih odnosov in lastnine, ce se prav spomnim. Torej, ali se vztrajas pri tej absurdni trditvi?

>Kaj je bilo torej tisto, kar je Evropi to omogočilo?

Verjetno splet okoliscin. Zagotovo pa ni nobenega dokaza ali vsaj indica, da bi bil tehnoloski napredek Evrope pogojen s hierarhicno ureditvijo ali osebno lastnino. Zadeve so verjetno le mace bolj kompleksne.

89. McHrozni
3.7.2003
>Zopet obracas temo in se izvijas McJegulja; trdil si, da se je civilizacija zacela z uvedbo hierarhicnih odnosov in lastnine, ce se prav spomnim. Torej, ali se vztrajas pri tej absurdni trditvi?

Ne, trdil sem, da obstaja povezava med nastankom civilizacije in hierarhije, ne pa da je bil to začetek civilizacije.
Sicer je lahko res, ampak ni nujno.

>Verjetno splet okoliscin. Zagotovo pa ni nobenega dokaza ali vsaj indica, da bi bil tehnoloski napredek Evrope pogojen s hierarhicno ureditvijo ali osebno lastnino. Zadeve so verjetno le mace bolj kompleksne.

Razloži na primerih Sumercev, Grčije, Rima, Kartagine?

McHrozni

90. Kuki
3.7.2003
>Ne, trdil sem, da obstaja povezava med nastankom civilizacije in hierarhije, ne pa da je bil to začetek civilizacije.

Kako bi lahko trdil, da je nastanek civilizacije povezan z nastankom hierarhije, obenem pa dopuscal moznost, da hierarhija NI zacetek civilizacije? To je logicni nesmisel.

Ok, ce pustimo to ob strani; gradis torej na predpostavki, da predcivilizacijske (karkoli ze naj bi to pomenilo) cloveske skupnosti niso zivele v hierarhicno urejeni druzbi? Ni to precej za lase privlecena predpostavka, ce vemo, da je hierarhicna ureditev vendarle znacilna za mnoge najprimitivnejse kulture in navsezadnje tudi za zivali?

91. Kuki
3.7.2003
>Razloži na primerih Sumercev, Grčije, Rima, Kartagine?

Ne razumem, kaj naj razlozim?

92. McHrozni
4.7.2003
>Ne razumem, kaj naj razlozim?

Kako so prve evropske civilizacije delovale, hierarhično ali nehierarhično in katere so najbolj uspevale?

McHrozni

93. McHrozni
4.7.2003
>Kako bi lahko trdil, da je nastanek civilizacije povezan z nastankom hierarhije, obenem pa dopuscal moznost, da hierarhija NI zacetek civilizacije? To je logicni nesmisel.

Nikakor ne.
Civilizacija je morda obstajala pred hierarhijo, ali pa hierarhija pred civilizacijo. Vendar pa nikakor ne gre spregledati dejstva, da so bile najbolj hierarhične civilizacije skoraj zmeraj, vedno pa na daljši rok, uspešnejše on manj hierarhičnih in tudi od anarhičnih.

>Ok, ce pustimo to ob strani; gradis torej na predpostavki, da predcivilizacijske (karkoli ze naj bi to pomenilo) cloveske skupnosti niso zivele v hierarhicno urejeni druzbi? Ni to precej za lase privlecena predpostavka, ce vemo, da je hierarhicna ureditev vendarle znacilna za mnoge najprimitivnejse kulture in navsezadnje tudi za zivali?

Torej smo po naravi hierarhična bitja?

McHrozni

94. Kuki
4.7.2003
>Vendar pa nikakor ne gre spregledati dejstva, da so bile najbolj hierarhične civilizacije skoraj zmeraj, vedno pa na daljši rok, uspešnejše on manj hierarhičnih in tudi od anarhičnih.

Taksna primerjava ni niti najmanj na mestu, ker so bile nehierarhicne druzbe v primerjavi s "klasicnimi" izjemno redke. To je kot pri sahu - svetovni prvak je bil ponavadi iz SZ, ker je pac tam dalec najvec ljudi igralo sah.

>Torej smo po naravi hierarhična bitja?

Hierarhija je bila na zacetku morda koristna. V casih, ko so se nasi predniki se gnali za mamuti je bila vojaska disciplina mogoce nujna, ce so hoteli uspesno kljubovati naravi, ki je imela takrat se premoc. Morda je bila v tistih kriticnih casih hierarhija celo nujno potrebna za prezivetje vrste. Ne vem. Vem pa, da so se od takrat casi spremenili. Danes si lahko posameznik privosci luksuz samoaktualizacije, ne da bi se mu bilo potrebno bati, da ga bo narava ugnobila ob prvi priloznosti, ko bo malo izpregel in zastal, ter poskusil narediti se kaj zase. Vendar je treba prej premagati credne nagone, ki so svojo evolucijsko nalogo ze zdavnaj opravili (ce so jo sploh imeli). To je pa za marsikoga tezko, kot sam najbolje ves. Ni pa brezupno :-)

95. McHrozni
4.7.2003
>Taksna primerjava ni niti najmanj na mestu, ker so bile nehierarhicne druzbe v primerjavi s "klasicnimi" izjemno redke. To je kot pri sahu - svetovni prvak je bil ponavadi iz SZ, ker je pac tam dalec najvec ljudi igralo sah.

Zakaj pa so tako redke?

Za SZ je bil za to zelo dober razlog, SZ je morala biti najboljša v vsem, zato so z vso silo vzpodbujali igranje šaha (plus precejšnja židovska manjšina).

>Hierarhija je bila na zacetku morda koristna. V casih, ko so se nasi predniki se gnali za mamuti je bila vojaska disciplina mogoce nujna, ce so hoteli uspesno kljubovati naravi, ki je imela takrat se premoc. Morda je bila v tistih kriticnih casih hierarhija celo nujno potrebna za prezivetje vrste. Ne vem. Vem pa, da so se od takrat casi spremenili. Danes si lahko posameznik privosci luksuz samoaktualizacije, ne da bi se mu bilo potrebno bati, da ga bo narava ugnobila ob prvi priloznosti, ko bo malo izpregel in zastal, ter poskusil narediti se kaj zase. Vendar je treba prej premagati credne nagone, ki so svojo evolucijsko nalogo ze zdavnaj opravili (ce so jo sploh imeli). To je pa za marsikoga tezko, kot sam najbolje ves. Ni pa brezupno :-)

Torej. Anarhija je v redu, če je že vnaprej zagotovljena blaginja, oz. se ni treba stalno boriti proti naravi.

Z drugimi besedami, podrla bi se ob prvi večji nesreči ali krizi.. naravni ali kakšni drugačni.

McHrozni

96. Kuki
6.7.2003
>Torej. Anarhija je v redu, če je že vnaprej zagotovljena blaginja, oz. se ni treba stalno boriti proti naravi.

Napacno. Anarhija je generalno v redu, razen morda v zelo specificnih pogojih. Ali pri primitivnejsih oblikah zivljenja, ki jim nagoni narekujejo poslusnost.

97. anapxia
6.7.2003
Kje so sedaj, po kontaktu z 'izkoriščevalsko' kulturo?
>
>McHrozni
Ne vem, grozni, ampak po moje prevec casa prezivis za racunalnikom in se kregas o stvareh, o katerih se ti ocitno ne da globlje pozanimati...
Kar se pa tiče stika z izkoriščevačsko kulturo. ena zanimiva primerjava nastane, naprimer, se imas pred sabo zemljevid Afrike, na katerem so označena področja z nahajališči diamantov. Potem pa pogledaš, na katerih področjih imajo različne korporacije največji vpliv oziroma, kje delujejo(pa niso to firme, ki bi se direktno ukvarjale z diamanti haha).no, sliki se nenevadno dobro pokrivata na nekaterih točkah...
Kot najbrž veš(ali pa ne?) je tudi vojna v Angoliji bila ves čas podpirana z (v glavnem) ameriške strani, ki za to, da v državo pripelje na tone orožja, dobi dobre posle z diamanti...
In tako naprej.. primerov je ogromno...prav zato sem zadnjič govorila o tako imenovani neokolonizaciji...
morda je to moj odgovor, kje so zdaj po stiku z "izkoriščevalsko kulturo"...

98. McHrozni
7.7.2003
>Napacno. Anarhija je generalno v redu, razen morda v zelo specificnih pogojih. Ali pri primitivnejsih oblikah zivljenja, ki jim nagoni narekujejo poslusnost.

Taka "primitivna oblika življenja" smo, denimo, vsi moški.

Ti tvoji "zelo specifični pogoji" pa vključujejo eno osebo, ki se z idejami ne strinja.

McHrozni

99. McHrozni
7.7.2003
>Kar se pa tiče stika z izkoriščevačsko kulturo. ena zanimiva primerjava nastane, naprimer, se imas pred sabo zemljevid Afrike, na katerem so označena področja z nahajališči diamantov. Potem pa pogledaš, na katerih področjih imajo različne korporacije največji vpliv oziroma, kje delujejo(pa niso to firme, ki bi se direktno ukvarjale z diamanti haha).no, sliki se nenevadno dobro pokrivata na nekaterih točkah...
>Kot najbrž veš(ali pa ne?) je tudi vojna v Angoliji bila ves čas podpirana z (v glavnem) ameriške strani, ki za to, da v državo pripelje na tone orožja, dobi dobre posle z diamanti...
>In tako naprej.. primerov je ogromno...prav zato sem zadnjič govorila o tako imenovani neokolonizaciji...
>morda je to moj odgovor, kje so zdaj po stiku z "izkoriščevalsko kulturo"...

Torej, izkoriščevalska kultura je bila večja, močnejša in uspešnejša v vseh pogledih in je zato zmagala.

McHrozni

100. Neznanec/ka
8.7.2003
Sem bil na dopustu, vendar vidim, da glede debate o anarhiji
nisem nicesar zamudil. Grem se za dva tedna na dopust. Medtem pa mi poiscite povezavo med utopijo in anarhijo.
Najboljsi odgovori bodo nagrajeni !

101. MP
10.7.2003
Mislim, da je povezava med anarhijo in utopijo precej samoumevna; utopija kot kraj, bivališče, svet ki ga ni, a je vselej v svoji možnosti, da postane bivališče, obenem pa je kritika in s tem tudi zahteva po spremembi sedanje skupnosti in družbe. Tu pa nastopi anarhija, prav kot možnost (ki pa vselej že v udejanjanju kot možnost) tega drugačnega sveta, svet v katerem je sleherna avtoriteta nelegitimna kot avtoriteta in se mora legitimnost šele pridobiti, v kolikor je resnično potrebna.

102. ataturk
16.7.2003
>Mislim, da je povezava med anarhijo in utopijo precej samoumevna; utopija kot kraj, bivališče, svet ki ga ni, a je vselej v svoji možnosti, da postane bivališče, obenem pa je kritika in s tem tudi zahteva po spremembi sedanje skupnosti in družbe. Tu pa nastopi anarhija, prav kot možnost (ki pa vselej že v udejanjanju kot možnost) tega drugačnega sveta, svet v katerem je sleherna avtoriteta nelegitimna kot avtoriteta in se mora legitimnost šele pridobiti, v kolikor je resnično potrebna.

S stališča današnjega sistema je anarhizem res utopija. tako kot je liberalizem za krščanstvo utopija... S stališča možnega pa je zadeva bolj problematična. V Španiji so anarhisti v nekaj mesecih utopijo v veliki meri spremenili v topos, tostransko. Čeprav le za nekaj časa. Česa takega npr. marksisti nikoli niso zmogli (niti Rusi niso zmogli uvesti komunizma, ampak le totalni socializem).

103. MP
17.7.2003
>>.
>S stališča možnega pa je zadeva bolj problematična.

Ko sem že napisal, je možnost, v kolikor se ohranja kot možnost, že vselej v udejanjanju. Kar pomeni, da če sprejem utopijo kot možnost realnega, že vplivam na to realno, medtem pa če jo zavržem kot nekaj povsem "neresnega", "kr neki" ali kot "sanje, ki nimajo nič zveze z kao resničnim svetom", že onemogčim možnost udejstvovanja k tej utopiji (to je to kar si ti sam napisal glede španske revolucije). In če dam primer iz vsakdanja: kritika sedanjega dne in želja po drugačnem že oblikujeta moj jutišnji dan.

104. McHrozni
17.7.2003
>S stališča današnjega sistema je anarhizem res utopija. tako kot je liberalizem za krščanstvo utopija... S stališča možnega pa je zadeva bolj problematična. V Španiji so anarhisti v nekaj mesecih utopijo v veliki meri spremenili v topos, tostransko. Čeprav le za nekaj časa. Česa takega npr. marksisti nikoli niso zmogli (niti Rusi niso zmogli uvesti komunizma, ampak le totalni socializem).

Oktobrska revolucija je prinesla marsikaj, kar naj bi bila vrednota komunizma, med drugim gospodarsko rast.
Kot drugje, tudi tu samo za nekaj časa, kajpada.

To je tako, kot da bi t.i. "dot-com craze" vzel za reprezentativen primer kapitalizma.

McHrozni

105. ataturk
17.7.2003
>>>.
>>S stališča možnega pa je zadeva bolj problematična.
>
>Ko sem že napisal, je možnost, v kolikor se ohranja kot možnost, že vselej v udejanjanju. Kar pomeni, da če sprejem utopijo kot možnost realnega, že vplivam na to realno, medtem pa če jo zavržem kot nekaj povsem "neresnega", "kr neki" ali kot "sanje, ki nimajo nič zveze z kao resničnim svetom", že onemogčim možnost udejstvovanja k tej utopiji (to je to kar si ti sam napisal glede španske revolucije). In če dam primer iz vsakdanja: kritika sedanjega dne in želja po drugačnem že oblikujeta moj jutišnji dan.

Lepo povedano. Problem pri boljševikih in njim podobnim pa je bil, da so na poti do komunistične družbe (neodtujenih emancipiranih ljudi- nekaj podobnega ali celo istovetnega anarhiji) potrebovali diktaturo proletariata, ki se je imela uresničevati skozi centralizirano partijo (diktatura proletariata ali diktatura nad proletariatom- kako majhen je lahko korak, kajne?). Problem boljševikov je bil že v konstrukciji možnega projekta in to sem mislil z možnim. Ker je ta ideologija sprejela oziroma poskušala sprejeti poglabljanje hierarhije kot nekaj etično pravilnega.

106. MP
18.7.2003
>>>>.
>>>. Ker je ta ideologija sprejela oziroma poskušala sprejeti poglabljanje hierarhije kot nekaj etično pravilnega.

Vladarji se postavljajo za gospodarje vednosti in se v svoji slepi nevednosti igrajo z življenjem in dostojanstvom slehernega posameznika. In ko je ogrožena gosposka misel, se vladarji združijo v fašistično združbo, ki želi "urediti" svet. Fašizem je fenomen, ki je vselej prisoten, kadar je govora o vladavini, katera struktura se prav nič ne spreminja, kljub občemu prepričanju. In fašizem ni bil premagan v drugi svetovni vojni, ampak so bile premagane države z odkritim fašističnim redom.

107. ataturk
18.7.2003
uff, tukaj pa ne smem čisto ničesar pripomniti, ker me je Mc na nekem drugem mestu označil za levega fašista. :)

108. ataturk
18.7.2003
>>Prva znana pisava je bila Sumerskega izvora, razvili so jo trgovci za knjigovodske namene - kaj imajo kje, komu so koliko prodali in po čemu je bilo. Tu vidimo ne le povezavo s civilizacijo, ampak neposredno povezavo s trgovino in s slo po dobičku. /Mc/

>>V času pred superzlobno privatno lastnino ni bilo civilizacije (povezava?) in ni zapisov.

>Pa so kljub temu imeli svoje pisave. Samo, da se veliko materialnih dokazov ni ohranilo ravno zaradi uničevanja le-tek s strani civiliziranih ljudi...! /Mc/

Prva dotlej znana pisava so kolikor jaz vem Vinčanske pismenke. Vinča je bila podonavska kultura izpred 7000 let. Šlo je za poljedelska plemena, ki so še živela v nekakšni rodovni demokraciji. Nihče ne ve, ali se niso znaki nemara pojavili že tisočletja prej (razen kamna so namreč ostali materiali kot so živalske kože in les zelo neobstojni). Prav tako nihče ne ve, zakaj naj bi v tisti preprosti družbi pisavo sploh potrebovali. Korelacije vinčanskih znakov z obliko kanaanitske pisave so prav osupljive. Idiografska pisava Sumercev je proti temu tipu pisave slabše kakovosti..

Kar pa se tiče korelacije med nastankom osebne (izključujoče) lastnine in hierarhične civilizacije- to dejansko obstaja in ima glede tega Mc povsem prav. Po drugi strani pa so antropološke raziskave pokazale, da je civilizacij več vrst in da tudi ''primitivna ljudstva'' niso nič drugega kot specifične civilizacije.

109. McHrozni
18.7.2003
>Prva dotlej znana pisava so kolikor jaz vem Vinčanske pismenke. Vinča je bila podonavska kultura izpred 7000 let. Šlo je za poljedelska plemena, ki so še živela v nekakšni rodovni demokraciji. Nihče ne ve, ali se niso znaki nemara pojavili že tisočletja prej (razen kamna so namreč ostali materiali kot so živalske kože in les zelo neobstojni). Prav tako nihče ne ve, zakaj naj bi v tisti preprosti družbi pisavo sploh potrebovali. Korelacije vinčanskih znakov z obliko kanaanitske pisave so prav osupljive. Idiografska pisava Sumercev je proti temu tipu pisave slabše kakovosti..

Veš za to kakšen vir? Nekako čudno se mi zdi, da bi te ljudi kar izpustili iz zgodovine.

>Kar pa se tiče korelacije med nastankom osebne (izključujoče) lastnine in hierarhične civilizacije- to dejansko obstaja in ima glede tega Mc povsem prav. Po drugi strani pa so antropološke raziskave pokazale, da je civilizacij več vrst in da tudi ''primitivna ljudstva'' niso nič drugega kot specifične civilizacije.

Civilizacijska merila so:
- urejenost družbe
- napredek v umetnosti (vseh vrst)
- tehnološki napredek (vseh vrst)

Za civilizacijo moraš imeti tako urejeno družbo, kot tudi umetnost in tehnologijo. Primitivna ljudstva so primitivna zato, ker je njihova civiliziranost (še posebej v 2. in 3. postavki) bistvenokrat nižja od naše in ne zato, ker imajo nekatere (specifične ali drugačne) civilizacijske lastnosti.

McHrozni

110. McHrozni
18.7.2003
>Vladarji se postavljajo za gospodarje vednosti in se v svoji slepi nevednosti igrajo z življenjem in dostojanstvom slehernega posameznika. In ko je ogrožena gosposka misel, se vladarji združijo v fašistično združbo, ki želi "urediti" svet. Fašizem je fenomen, ki je vselej prisoten, kadar je govora o vladavini, katera struktura se prav nič ne spreminja, kljub občemu prepričanju. In fašizem ni bil premagan v drugi svetovni vojni, ampak so bile premagane države z odkritim fašističnim redom.

Hmm, poglejmo.
Postavljaš se za tistega, ki ve kaj je prav... v tem se igraš z dostojanstvom drugih... težiš k združevanju.
Boš vedel sam zaključiti?

McHrozni

111. ataturk
19.7.2003
>>Prva dotlej znana pisava so kolikor jaz vem Vinčanske pismenke. Vinča je bila podonavska kultura izpred 7000 let. Šlo je za poljedelska plemena, ki so še živela v nekakšni rodovni demokraciji. Nihče ne ve, ali se niso znaki nemara pojavili že tisočletja prej (razen kamna so namreč ostali materiali kot so živalske kože in les zelo neobstojni). Prav tako nihče ne ve, zakaj naj bi v tisti preprosti družbi pisavo sploh potrebovali. Korelacije vinčanskih znakov z obliko kanaanitske pisave so prav osupljive. Idiografska pisava Sumercev je proti temu tipu pisave slabše kakovosti..
>
>Veš za to kakšen vir? Nekako čudno se mi zdi, da bi te ljudi kar izpustili iz zgodovine.

Hm, odtipkaj ''vinca culture script'' ali kaj podobnega. ohranjenih je nekaj krajših zapisov in sprva niso bili pozorni na ponavljanja znakov ter so mislili, da gre samo za slikce, potem pa so odkrili da gre za nekaj čez 100 znakov, pri katerih jih je nekje med 20 do 30 identičnih s kanaanitsko abecedo. ostalo so verjetno zlogi ali piktogrami. to raziskuje npr. dr. radivoje pešiæ.

112. McHrozni
20.7.2003
Med drugim imajo tudi svastiko (sicer levosučno) :)

Zdelo bi se mi hudo čudno, da bi imeli napredno pisavo, če pisave ne bi niti potrebovali, kot si rekel prej.
Nikakor pa to ni dokaz za to, da je hierarhija nastala šele po civilizaciji, namesto da sta šli z roko v roki.

McHrozni

113. ataturk
20.7.2003
>Zdelo bi se mi hudo čudno, da bi imeli napredno pisavo, če pisave ne bi niti potrebovali, kot si rekel prej.
hja- a nekaj so to že potrebovali. morda za religiozne tekste, astrološke tekste, določene shrambe in menjave? ne vem za kaj konkretno. vsekakor nenavadno glede na dosedanje teze, da so pisavo razvili šele centraliziranih družbah.

>Nikakor pa to ni dokaz za to, da je hierarhija nastala šele po civilizaciji, namesto da sta šli z roko v roki.
in obratno. podatki so preveč obskurni, da bi lahko trdili, da je pisava v korelaciji s hierarhijo (čemur ti praviš civilizacija). vsekakor se s pisavo nekaj koordinira. koordinacija je lahko nehierarhična tudi, če koordinira en sam človek, ko pa ta postane ''prevzvišen'', ošaben nad drugimi... se pa prične tvoja civilizacija.

114. McHrozni
20.7.2003
>hja- a nekaj so to že potrebovali. morda za religiozne tekste, astrološke tekste, določene shrambe in menjave? ne vem za kaj konkretno. vsekakor nenavadno glede na dosedanje teze, da so pisavo razvili šele centraliziranih družbah.

Vsekakor so morali imeti določeno stopnjo centralizacije, saj je nekdo moral standardizirati znake. To se seveda lahko doseže z dogovarjanjem, ampak avtoriteta je pač nujna.

Pisave še niso razvozlali, zato me zanima, od kje vejo, kakšno ureditev so imeli.

>in obratno. podatki so preveč obskurni, da bi lahko trdili, da je pisava v korelaciji s hierarhijo (čemur ti praviš civilizacija). vsekakor se s pisavo nekaj koordinira. koordinacija je lahko nehierarhična tudi, če koordinira en sam človek, ko pa ta postane ''prevzvišen'', ošaben nad drugimi... se pa prične tvoja civilizacija.

Nekaj lahko trdimo - moč civilizacije je do moderne dobe temeljila na hierarhiji in avtoriteti. Najmočnejše in najbogatejše države so bile vedno tiste, ki so imele najmočnejše voditelje -- logično, kajti imele so najboljšo koordinacijo -- in so skoraj zmeraj zavladale nad manj urejenimi, malo je primerov, ko je bilo obratno.

McHrozni

115. MP
21.7.2003
>
>Hmm, poglejmo.
>Postavljaš se za tistega, ki ve kaj je prav... v tem se igraš z dostojanstvom drugih... težiš k združevanju.
>Boš vedel sam zaključiti?

Jaz se ne postavljam na mesto gospodarja in se tudi ne želim postaviti na mesto gospodarja. In beri: jaz ne govorim nekomu kaj početi in kako to početi, zaradi meni lahko vsi hodijo po trpalnicah če hočejo, ne želim pa gledati, da nekdo ukazuje , da mora nekdo hoditi po trpalnicah. In ne se igrati z besedami, kar sam poznam mnogo več besednih iger, kot si jih ti lahko sploh zamisliš.
Glede kriterijev reda, tehnologije in umetnosti: kaj je red?, kaj je umetnost?, kaj je napredek? Očitno živiš še zmeraj v nekem moralistično - krščansko - meščanskemu redu 18. stoletja. Edino opravičilo, ki ga sprejmem je, da večina ljudi še zmeraj živi v podobnem zaprtem krogu predsodkov in strahov!

116. McHrozni
21.7.2003
>Jaz se ne postavljam na mesto gospodarja in se tudi ne želim postaviti na mesto gospodarja. In beri: jaz ne govorim nekomu kaj početi in kako to početi, zaradi meni lahko vsi hodijo po trpalnicah če hočejo, ne želim pa gledati, da nekdo ukazuje , da mora nekdo hoditi po trpalnicah. In ne se igrati z besedami, kar sam poznam mnogo več besednih iger, kot si jih ti lahko sploh zamisliš.

Pa res ne razumeš, da tu ti razlagaš da si ti tisti, ki ve kaj je prav in kaj ne in da si ti tisti ki drugim govori kaj smejo in kaj ne smejo?
Na drugem nivoju, že res, samo to moraš poudariti.

>Glede kriterijev reda, tehnologije in umetnosti: kaj je red?, kaj je umetnost?, kaj je napredek?

Red: vsak ve kaj je prav in kaj ne, kaj se sme in kaj ne in se tega drži.
Umetnost: izdelki kakršnekoli narave, katerih namen in rezultat je spodbuditi dejavnost desne možganske hemisfere-
Napredek: izboljšava starega z novim.

Glede na to, da ne veš ne kaj je umetnost in ne kaj je napredek, sklepam, da si bodisi:
a) popolnoma nekritičen, saj sprevračaš besede, pred čemer si svaril prej in prisegaš na dvojna merila
b) Neandratalec

McHrozni

117. MP
21.7.2003
Kaj je prav? To izhaja iz pravičnosti, pravica pa odnos pri katerem se oba ali več subjektov prepoznavajo kot sebi enaki. In jaz nisem govoril kaj je prav, ampak kako s pomočjo neke simbolnih form manka in gospodarja, ki nasilno zasede to mesto, ne vede kako to deluje, si gospodarjki lastninijo tuje delo in paratizirajo na tem delu kot presežni užitek, ki je posledica presežnega dela.

118. MP
21.7.2003
glede reda, umetnosti in napredka, pa se mi zdi povsem škoda časa. Le v opozorilo, čez 200 let (če bo človeštvo še obstajalo) se bodo generacije smejale našemu napuhu.

119. McHrozni
21.7.2003
>Kaj je prav? To izhaja iz pravičnosti, pravica pa odnos pri katerem se oba ali več subjektov prepoznavajo kot sebi enaki. In jaz nisem govoril kaj je prav, ampak kako s pomočjo neke simbolnih form manka in gospodarja, ki nasilno zasede to mesto, ne vede kako to deluje, si gospodarjki lastninijo tuje delo in paratizirajo na tem delu kot presežni užitek, ki je posledica presežnega dela.

Če bi to držalo, bi bila družba brez takih gospodarjev ekonomsko uspešnejša in bi kot taka naravno prevladala povsod po svetu, ali pa vsaj ponekod po svetu. To se, kot vemo, ni zgodilo. Sicer naj bi obstajala nekakšna plemena, ampak nikakor niso prevladala v svojem okolju -- v skrajnem primeru so bila konkurenčna okolici in še tega ne moremo pripisati družbeni ureditvi, ampak prej drugim faktorjem.
Zakaj je temu tako?

McHrozni

120. MP
21.7.2003
Uspešnejša družba? Kdo je uspešen v tej družbi? Vsi? Dej ozri se okrog? Ne obstajajo upešne in neuspešne družbe (to ni nogometna tekma)? Glede preteklosti, pa niso zmagaovali boljši ekonsomski sitemi amopak večja organizacija in profesionalizacija nasilja (kot primer iz srednje amerika: način bojevanja natives je bil zajeti sovražnika). Ta družba je ekistirala in še zmeraj eksitira s pomočjo izoriščanja človeka po človeku in narave. Pozna samo kolonializem in neokolinalizem, dolarski imperializem, nacizem, fašizem, kapitalizem...mnogo je pojmov za opis dogodkov. Poglej zgodovino afrike, investicije, dolg, lastnišvo zemlje, izvoz, uvoz, donacije...pojdi v analizo podatkov, potem ti pa bodo tudi pojmi kot so ekonomska uspešnost manj jasni...

121. McHrozni
21.7.2003
>Uspešnejša družba? Kdo je uspešen v tej družbi? Vsi? Dej ozri se okrog? Ne obstajajo upešne in neuspešne družbe (to ni nogometna tekma)?

Kako prosim?
Sovjetski socializem da je bil enako uspešen, kot zahodni demokratični kapitalizem?

McHrozni

122. MP
22.7.2003

>Kako prosim?
>Sovjetski socializem da je bil enako uspešen, kot zahodni demokratični kapitalizem?

Poduk zgodovine 2.: v t. i. hladni vojni (mit) si nista borila sovjetski socializem in demokratični kapitalizem, ampak ruska in amerška elita, ki sta se zgolj drugače poimenovale, kot načine propaganede oz. reklame (beri oesbne spise veleposlanikov, poročila varnostnih služb, veleposlanikov). In pa drugič glej razmerje kolonij; dejstvo je da so ruske t.i. kolonije živele veliko boljše kot sama sovjetska zveza (češka, romunija, bolgarija), medtem ko je latinska maerika tradacionalno ameiški prag bila izzključno izvoznoi naravnana (monrojeva doktrina)... Predvidevam da poznaš vsaj zgodovino npr. rimskega impreija, ali tudi vtem primeru govoriš, da so se borili razni družbeni sistemi, i n če ne zakaj predvidevaš da se je kaj spremenilo. In ali misliš, da bo imperij zda večen? In kaj bo ko bo propadel? Ali bo zgodba o uspehu postala zgodba o neuspehu? vsaka država govori o sebi kot zgodba o uspehu.

123. MP
22.7.2003
Glede zda: za koga je bil uspešen? Za državo? Kaj pa je Država? A za vse državljane zda?

124. McHrozni
22.7.2003
>Poduk zgodovine 2.: v t. i. hladni vojni (mit) si nista borila sovjetski socializem in demokratični kapitalizem, ampak ruska in amerška elita, ki sta se zgolj drugače poimenovale, kot načine propaganede oz. reklame (beri oesbne spise veleposlanikov, poročila varnostnih služb, veleposlanikov).

Tule zanikaš, da so imeli drugačen ekonomski sistem. Ne, MP, imeli so drugačen ekonomski sistem in drugačno ideologijo.

>In pa drugič glej razmerje kolonij; dejstvo je da so ruske t.i. kolonije živele veliko boljše kot sama sovjetska zveza (češka, romunija, bolgarija), medtem ko je latinska maerika tradacionalno ameiški prag bila izzključno izvoznoi naravnana (monrojeva doktrina)...

Tudi Sovjetski sateliti so imeli svoje slabe člane - Severna Koreja, Kambodža, Mongolija, Albanija so bili in so vsi še precej na slabšem kot SZ.
Tudi nekateri Ameriški zavezniki (sateliti je nekoliko predaleč) so živeli lepo: Velika Britanija, Francija, Zahodna Nemčija, Norveška.

Selektivna izbira pač lahko naredi marsikaj in tega se propagandisti zavedajo. Naj te ne zavedejo preveč, njihova resnica nikoli ni edina resnica.

>Predvidevam da poznaš vsaj zgodovino npr. rimskega impreija, ali tudi vtem primeru govoriš, da so se borili razni družbeni sistemi, i n če ne zakaj predvidevaš da se je kaj spremenilo. In ali misliš, da bo imperij zda večen? In kaj bo ko bo propadel? Ali bo zgodba o uspehu postala zgodba o neuspehu? vsaka država govori o sebi kot zgodba o uspehu.

Ne, noben imperij in noben družbeni sistem ni večen.
Vendar pa trenutno ni nobene verjetne alternative Pax Americana, kot tudi ni na vidiku nobene pametne alternative kapitalizmu.
Vendar, še enkrat - samo zato, ker nečesa ne poznamo, to ne pomeni, da tudi ne obstaja.

McHrozni

125. McHrozni
22.7.2003
>Glede zda: za koga je bil uspešen? Za državo? Kaj pa je Država? A za vse državljane zda?

Za vse delavne državljane ZDA in za vse, ki so bili pripravljeni sodelovati z njimi, namesto da bi se borili proti njim.

McHrozni

126. MP
22.7.2003
Ne razuemeš jaz ti skušam pokazati, da država ni neka tvorba kjer imajo vsi delavni državljani enako korist te tvorbe. Glej zdravstvena in socialna zavarovanja, pokojnine, delovna doba, zastopanost v parlamentu (kje si videl polsanca z imenom sanchez ali xui xi) in vse to primerjaj med posameznimi rasami, spolom, razredom in vsemi drugimi kategorijami preko katerih se prepoznavajo ljudje kot člani določene skupine in boš videl, da nimajo vsi koristi od tega. Konec koncev se tudi jaz sam grem zgodbo o uspehu s tem, da mi drugi delajo profit, kaj je pri tem toliko uspešnega?

127. MP
22.7.2003
Glede alternative pa: alternative je vedno. Kaj misliš, da bo družba kar propadla če ne bo obstajal kapitalizem. To so samo družbena razmerja (če želiš pa ti sam delati zato da ima nekdo od tvojega dela včji profit kot ti sam pa izvoli), ki pa se vedno znova in znova vzpostavljajo in altenativ pri vpodružabljanju je mnogo in mnogo (družba NIKOLI ne propade razem ob neki navni nesreči ali genocidu). Klasični primer kaspitalizma je afrika, ki deluje kot bypass podjetje. In ne mešati satelitov in kolonije: kolonije so ozemlje iz katerih se uvažajo surovine medtedm ko je satelit tvorba, ktrega namen je izrekati pripadnost določeni strani (vojaško, ekonomsko). Še eden primer iz zgodovine: ko se je ameriška javnost začela v 60. letih upirati fašizmu so se takoj pojavile teorije iz zatona demokracije. Naključje, mislim da ne, demokracije je spoštovana v kolikor se ne vmešavaš v peščico kretenov,m ki si krojijko svet po svoji podobi. . I

128. MP
22.7.2003
Jaz ne pravim da sta imela drugačen družnei sistem ampak nista bila v vojni družbena sistema. To je popolna neumnost. Seveda je namen vojen izčpavanje in igra pri tem ekonomija pomebno vlogo. Vendar poslpševati vse na ekonomizem je pretiravanje. Akterji ki vstopjao v vojno niso nikoli v enaki štartni poziciji in nikoli ne bodo (tu imaš še lego, ideologijo, demografijo...).

129. McHrozni
22.7.2003
>Ne razuemeš jaz ti skušam pokazati, da država ni neka tvorba kjer imajo vsi delavni državljani enako korist te tvorbe. Glej zdravstvena in socialna zavarovanja, pokojnine, delovna doba, zastopanost v parlamentu (kje si videl polsanca z imenom sanchez ali xui xi) in vse to primerjaj med posameznimi rasami, spolom, razredom in vsemi drugimi kategorijami preko katerih se prepoznavajo ljudje kot člani določene skupine in boš videl, da nimajo vsi koristi od tega. Konec koncev se tudi jaz sam grem zgodbo o uspehu s tem, da mi drugi delajo profit, kaj je pri tem toliko uspešnega?

Popravek, nimajo vsi enake koristi od tega. Nemogoče je namreč popolnoma uskladiti vse želje, vse prednosti in vse pomanjkljivosti.

Tistih imen res nisem videl, ampak moje poznavanje Ameriškega senata je omejeno na vsega dve ali tri imena, tako da to ne pomeni kaj dosti.
Tako, iz zanimanja, koliko je v ZDA priseljencev iz Nepala?

McHrozni

130. McHrozni
22.7.2003
>Glede alternative pa: alternative je vedno. Kaj misliš, da bo družba kar propadla če ne bo obstajal kapitalizem.

Nikakor ne. Nisem se najboljše izrazil - nobene primerljivo dobre ali boljše alternative ne poznamo, vse so bodisi malo, bodisi veliko slabše.

McHrozni

131. McHrozni
22.7.2003
>Jaz ne pravim da sta imela drugačen družnei sistem ampak nista bila v vojni družbena sistema. To je popolna neumnost. Seveda je namen vojen izčpavanje in igra pri tem ekonomija pomebno vlogo. Vendar poslpševati vse na ekonomizem je pretiravanje. Akterji ki vstopjao v vojno niso nikoli v enaki štartni poziciji in nikoli ne bodo (tu imaš še lego, ideologijo, demografijo...).

Lega komunističnega bloka in demografija sta bili boljši, od kapitalističnega. Lega zato, ker niso potrebovali drugega, kot transport po kopnem, ki je manj težaven od transporta po morju, imeli so precejšnjo premoč v naravnih virih (tu prednjači SZ, z nafto in rudami) ter imeli so demografsko premoč (Kitajska, tudi sicer so imeli v v povprečju boljšo rodnost, ker ljudi ni skrbelo kaj bo z njihovimi potomci).
Ostane ideologija, kjer pa res očitno niso imeli sreče.

McHrozni

132. MP
23.7.2003
Na podlagi česa sklepaš, da so alternatvive slabše?!!!

133. McHrozni
23.7.2003
>Na podlagi česa sklepaš, da so alternatvive slabše?!!!

Na podlagi tega, da se nihče niti ni sposoben približati rezultatom, ki jih daje kapitalizem.

McHrozni

134. MP
23.7.2003
ti si čist zmontiran!!!! Očitno ti ni pomoči, saj so tvoja izhodšča že v osnovi zgrešena.

135. McHrozni
23.7.2003
>ti si čist zmontiran!!!! Očitno ti ni pomoči, saj so tvoja izhodšča že v osnovi zgrešena.

*khem*, to boš, seveda, potrdil z dejstvi in dokazi, kajne?

Ker če ne moreš, si ti tisti, ki je indoktriniran in zmontiran, ne jaz.

McHrozni

136. ataturk
23.7.2003
>Vsekakor so morali imeti določeno stopnjo centralizacije, saj je nekdo moral standardizirati znake. To se seveda lahko doseže z dogovarjanjem, ampak avtoriteta je pač nujna.
če ti centralizacija pomeni le standardizacijo koda in koordinacijo, potem to ni le v skladu z mojim mišljenjem, ampak tudi z anarhističnim. tudi kar se tiče avtoritete - avtoriteta je že O.K., dokler se podrejanja ne vsiljuje.

>Pisave še niso razvozlali, zato me zanima, od kje vejo, kakšno ureditev so imeli.
Arheološki ostanki kažejo na preprosto kmetovalno kulturo, veliko stopnjo enakosti (rodovna demokracija).


>>in obratno. podatki so preveč obskurni, da bi lahko trdili, da je pisava v korelaciji s hierarhijo (čemur ti praviš civilizacija). vsekakor se s pisavo nekaj koordinira. koordinacija je lahko nehierarhična tudi, če koordinira en sam človek, ko pa ta postane ''prevzvišen'', ošaben nad drugimi... se pa prične tvoja civilizacija.
>
>Nekaj lahko trdimo - moč civilizacije je do moderne dobe temeljila na hierarhiji in avtoriteti. Najmočnejše in najbogatejše države so bile vedno tiste,

In kaj v totalitarističnih potezah ostane od človeka?? očitno naju ločuje že samo razumevanje pojma ''civilizacija'', ki tebi pomeni:

>Civilizacijska merila so:
>- urejenost družbe
>- napredek v umetnosti (vseh vrst)
>- tehnološki napredek (vseh vrst)

>Primitivna ljudstva so primitivna zato, ker je njihova civiliziranost (še posebej v 2. in 3. postavki) bistvenokrat nižja od naše in ne zato, ker imajo nekatere (specifične ali drugačne) civilizacijske lastnosti.

beseda civilizacija izvira iz besede ''civiliser'', torej izobraziti, omikati.
pojem izvira iz meščanske terminologije, kjer je sprva predstavljal meščansko življenje samo. In res se pojem tradicionalno uporablja tako, da predstavlja zgoraj naštete tri kriterije.
vendar pa so antropološke raziskave odkrile, da so tudi necivilizirane oziroma ''primitivne'' skupnosti zelo kompleksne, nam pa se zdijo preproste zato, ker jih opisujemo z našimi kodi obnašanja. po drugi strani so nekateri psihologi (npr. Maslow) opozorili, da so ''preproste'' civilizacije za človeka psihološko stabilnejše. ''preprosti'' ljudje so pravzaprav samo na drugačen način omikani kot smo mi. in po drugi strani- kaj nam pomaga vsa izobrazba, če drug drugega podrejamo, silimo v hude vojne itd. če smo dosledni- vprašanje je, ali je to res civilizacija.
kar se tehnološkega napredka in njegove povezave z decentralizacijo- centralizacijo (v smislu hierarhije) tiče- sva enkrat že razpravljala- in ostala vsak pri svojem.

137. McHrozni
23.7.2003
>če ti centralizacija pomeni le standardizacijo koda in koordinacijo, potem to ni le v skladu z mojim mišljenjem, ampak tudi z anarhističnim. tudi kar se tiče avtoritete - avtoriteta je že O.K., dokler se podrejanja ne vsiljuje.

V tem primeru je bilo standardizacijo morda potrebno tudi komu vsiliti. Jaz sem za dogovarjanje, kompromise in podobno, če je to mogoče. Če ni, je potrebno imeti mehanizem, da se enostavno določi nekaj, kar je vsakemu vsaj nekoliko prav (npr. vzame se rešitev, ki je ne mara in plača kompenzacijo -- ni pošteno, ampak boljše, kot če se ne naredi nič in drugi strani tudi ne da nič).

>Arheološki ostanki kažejo na preprosto kmetovalno kulturo, veliko stopnjo enakosti (rodovna demokracija).

Dobro, saj verjamem.
Kje so pa sedaj?

>pojem izvira iz meščanske terminologije, kjer je sprva predstavljal meščansko življenje samo. In res se pojem tradicionalno uporablja tako, da predstavlja zgoraj naštete tri kriterije.

Ok.

>vendar pa so antropološke raziskave odkrile, da so tudi necivilizirane oziroma ''primitivne'' skupnosti zelo kompleksne, nam pa se zdijo preproste zato, ker jih opisujemo z našimi kodi obnašanja. po drugi strani so nekateri psihologi (npr. Maslow) opozorili, da so ''preproste'' civilizacije za človeka psihološko stabilnejše. ''preprosti'' ljudje so pravzaprav samo na drugačen način omikani kot smo mi. in po drugi strani- kaj nam pomaga vsa izobrazba, če drug drugega podrejamo, silimo v hude vojne itd. če smo dosledni- vprašanje je, ali je to res civilizacija.

Je, ker imamo vse postavke po klasični definiciji. Kakšne kriterije imaš ti ne vem, ker jih nisi povedal. Lepo bi bilo, če bi jih.

Drug drugega ne podrejamo vsepovprek, ampak samo, kjer je to bodisi nujno, bodisi koristno za oba.

McHrozni

138. ataturk
23.7.2003
>V tem primeru je bilo standardizacijo morda potrebno tudi komu vsiliti.
zakaj? 7od 10 se nas nekaj zmeni, da rešimo problem. 1 nas pošlje v *****, 1 se nam malce prilagodi, a še naprej goni svojo, 1 se nam prilagodi. v skrajnosti ni potrebno iti- v kaj takega se ne spuščajo niti anarhisti.


>>Arheološki ostanki kažejo na preprosto kmetovalno kulturo, veliko stopnjo enakosti (rodovna demokracija).
>
>Dobro, saj verjamem.
>Kje so pa sedaj?
sedaj so pa njihovi potomci naredili že dve svetovni vojni in morda bo šlo na bolje?

>Je, ker imamo vse postavke po klasični definiciji. Kakšne kriterije imaš ti ne vem, ker jih nisi povedal. Lepo bi bilo, če bi jih.
povedal sem ti, da obstajajo različni zorni koti glede tega, kaj je omikano. za Siouxe npr. tehnični napredek ni merilo omike, zahodnjaki se jim zdimo trapasti in menijo, da bomo povzročili konec sveta. glede na kode obnašanja boš težko rekel, ali je siouški pogled na svet boljši ali slabši od našega.

>Drug drugega ne podrejamo vsepovprek, ampak samo, kjer je to bodisi nujno, bodisi koristno za oba.
to seveda ni res, ker lahko podrejamo tudi izven kategorij ''nujnosti'' in ''koristnosti'' za oba, obenem pa je vprašanje ''nujnosti'' in ''koristnosti'' hierarhije spet odprto.

139. ataturk
23.7.2003
>Če bi to držalo, bi bila družba brez takih gospodarjev ekonomsko uspešnejša in bi kot taka naravno prevladala povsod po svetu, ali pa vsaj ponekod po svetu. To se, kot vemo, ni zgodilo.
>Zakaj je temu tako?
Mc, če imaš hudobne ljudi in jim hudobno početje dopustiš, se hudobija še bolj širi. To ti lahko povem na premeru nekih mojih sosedov, ki so pripravljeni vsem ostalim (in samim sebi) greniti življenje samo iz principa. če bi ljudje uspeli dvigniti nivo svojih odnosov, bi zaradi večje stpnje zaupanja in sodelovanja prišlo do večjega napredka (npr. v naši soseščini bi bili nekateri projekti- vkorist vseh- izpeljani že prej).

140. McHrozni
23.7.2003
>zakaj? 7od 10 se nas nekaj zmeni, da rešimo problem. 1 nas pošlje v *****, 1 se nam malce prilagodi, a še naprej goni svojo, 1 se nam prilagodi. v skrajnosti ni potrebno iti- v kaj takega se ne spuščajo niti anarhisti.

No, tistemu 1 se to vsili. Če noče, gre lahko drugam, oz. njegovo znanje tu nima uporabe - to JE vsiljevanje.

>povedal sem ti, da obstajajo različni zorni koti glede tega, kaj je omikano. za Siouxe npr. tehnični napredek ni merilo omike, zahodnjaki se jim zdimo trapasti in menijo, da bomo povzročili konec sveta. glede na kode obnašanja boš težko rekel, ali je siouški pogled na svet boljši ali slabši od našega.

Kaj je tvoj zorni kot meril za civilizacijo?

>to seveda ni res, ker lahko podrejamo tudi izven kategorij ''nujnosti'' in ''koristnosti'' za oba, obenem pa je vprašanje ''nujnosti'' in ''koristnosti'' hierarhije spet odprto.

Spet samo sprenevedanje, kako tipično. Sploh ne odgovoriš na vprašanje oz. trditve, samo rečeš da je zadeva odprta in to je to. Dvakrat rečeš, da ni res in svoje mnenje predstaviš kot dejstvo.

Zelo tipičen vedenjski vzorec, bodisi zaslepljevalcev, bodisi zaslepljenih.

McHrozni

141. ataturk
23.7.2003
>Kako prosim?
>Sovjetski socializem da je bil enako uspešen, kot zahodni demokratični kapitalizem?
>Poduk zgodovine 2.: v t. i. hladni vojni (mit) si nista borila sovjetski socializem in demokratični kapitalizem, ampak ruska in amerška elita, ki sta se zgolj drugače poimenovale, kot načine propaganede oz. reklame (beri oesbne spise veleposlanikov, poročila varnostnih služb, veleposlanikov).
Vajini razpravi bi dodal še tretjo dimenzijo- strukturo managementa. Sovjetski socializem je približno končni pokazatelj kaj pomeni vrhunec kapitalizma in tekmovalnosti.. Boljševistično podjetje je s svojo svobodo na ''trgu'' imelo oziroma znalo uveljavitii svoje prednosti, skratka, bilo je bolj konkurenčno, podredilo si je ostale strukture. Kot monopolist si je to (v osnovi kapitalistično podjetje) privoščilo uspavanost, poostren nadzor, se nazadnje notranje izvotlilo. In razpadlo.

142. McHrozni
23.7.2003
>Mc, če imaš hudobne ljudi in jim hudobno početje dopustiš, se hudobija še bolj širi. To ti lahko povem na premeru nekih mojih sosedov, ki so pripravljeni vsem ostalim (in samim sebi) greniti življenje samo iz principa. če bi ljudje uspeli dvigniti nivo svojih odnosov, bi zaradi večje stpnje zaupanja in sodelovanja prišlo do večjega napredka (npr. v naši soseščini bi bili nekateri projekti- vkorist vseh- izpeljani že prej).

Torej, svoboda da, vendar samo, kadar ta 'svoboda' ne moti splošnega dobra. Meni ni všeč, da so taki, vendar jim v svoji sprevrženi tiranski duši ne morem in nočem tega prepovedati. Ne maram takih ljudi in z njimi nočem imeti nobenega opravka.
Vendar pa nimaš ne ti in ne jaz pravice da bi jih silila v spremembe. Lepo je, da poskušaš izboljšati nivo odnosov, vendar so nekateri ljudje že po naravi taki.

McHrozni

143. McHrozni
23.7.2003
>Vajini razpravi bi dodal še tretjo dimenzijo- strukturo managementa. Sovjetski socializem je približno končni pokazatelj kaj pomeni vrhunec kapitalizma in tekmovalnosti.. Boljševistično podjetje je s svojo svobodo na ''trgu'' imelo oziroma znalo uveljavitii svoje prednosti, skratka, bilo je bolj konkurenčno, podredilo si je ostale strukture. Kot monopolist si je to (v osnovi kapitalistično podjetje) privoščilo uspavanost, poostren nadzor, se nazadnje notranje izvotlilo. In razpadlo.

Ja, se strinjam. Zato imamo antitrustovske zakone in varstvo konkurence, ki je očitno učinkovito.

McHrozni

144. ataturk
23.7.2003
>>zakaj? 7od 10 se nas nekaj zmeni, da rešimo problem. 1 nas pošlje v *****, 1 se nam malce prilagodi, a še naprej goni svojo, 1 se nam prilagodi. v skrajnosti ni potrebno iti- v kaj takega se ne spuščajo niti anarhisti.
>
>No, tistemu 1 se to vsili. Če noče, gre lahko drugam, oz. njegovo znanje tu nima uporabe - to JE vsiljevanje.
ne, ni treba da se mu vsili. če hoče, lahko gre drugam, ali pa ne sodeluje v konkretnih odnosih (npr. noče in noče pisati in brati)
>Kaj je tvoj zorni kot meril za civilizacijo?
če je ta pojem uporabljiv, potem bi to bilo znanje, ki vodi v koordinirano svobodo s čim manj prisile.

>>to seveda ni res, ker lahko podrejamo tudi izven kategorij ''nujnosti'' in ''koristnosti'' za oba, obenem pa je vprašanje ''nujnosti'' in ''koristnosti'' hierarhije spet odprto.
WTF? Mc, kaj, če se spomnim, da si bom malo podredil ljudi, jih imel za sužnje in z njimi ravnal brutalno (čeprav tto ni nujno, še manj koristno za obe strani). in, če imaš hierarhični položaj, potem kavtele nikoli niso tako popolne, da bi preprečile zlorabe (''nujnost'' lahko celo skonstruiraš).
>Spet samo sprenevedanje, kako tipično. Sploh ne odgovoriš na vprašanje oz. trditve, samo rečeš da je zadeva odprta in to je to. Dvakrat rečeš, da ni res in svoje mnenje predstaviš kot dejstvo.
morda bi bilo bolje, da drugič malce bolj pomisliš kaj napišeš, ker je tole kratko pisanje polno predsodkov, gneva in podtikanj.

145. ataturk
23.7.2003
>Ja, se strinjam. Zato imamo antitrustovske zakone in varstvo konkurence, ki je očitno učinkovito.

potem si nekoliko nedosleden? saj vendar verjameš v zmago najboljšega in v selekcijo?

146. McHrozni
23.7.2003
>ne, ni treba da se mu vsili. če hoče, lahko gre drugam, ali pa ne sodeluje v konkretnih odnosih (npr. noče in noče pisati in brati)

Torej se ali podredi, ali pa je izločen iz pomembnega dela družbenih dejavnosti, tako rekoč drugorazredni državljan.

>če je ta pojem uporabljiv, potem bi to bilo znanje, ki vodi v koordinirano svobodo s čim manj prisile.

Torej smo zdaj res visoko civlizirani, saj je družba močno koordinirana, prisile je pa komaj za vzorec.

>WTF? Mc, kaj, če se spomnim, da si bom malo podredil ljudi, jih imel za sužnje in z njimi ravnal brutalno (čeprav tto ni nujno, še manj koristno za obe strani).

Zdaj boš seveda še trdil, da to lahko res narediš in da ni mehanizma, ki bi to preprečeval in da nimamo zakonov, ki to prepovedujejo.

>morda bi bilo bolje, da drugič malce bolj pomisliš kaj napišeš, ker je tole kratko pisanje polno predsodkov, gneva in podtikanj.

Spet samo blatenje, namesto kakšnih argumentov.
Imaš kakšen argument, da tisto res ne drži?

McHrozni

147. ataturk
23.7.2003
>>ne, ni treba da se mu vsili. če hoče, lahko gre drugam, ali pa ne sodeluje v konkretnih odnosih (npr. noče in noče pisati in brati)
>
>Torej se ali podredi, ali pa je izločen iz pomembnega dela družbenih dejavnosti, tako rekoč drugorazredni državljan.
ravno, če bi veljalo obratno, da mora biti proti svoji volji vključen v stvari, v katere se ne želi vključiti, bi bil drugorazreden človek.

>>če je ta pojem uporabljiv, potem bi to bilo znanje, ki vodi v koordinirano svobodo s čim manj prisile.
>
>Torej smo zdaj res visoko civlizirani, saj je družba močno koordinirana, prisile je pa komaj za vzorec.
prisile je veliko manj kot nekoč, v tem smislu je civilizacija napredovala, še zdaleč pa je ni samo za vzorec.
>
>>WTF? Mc, kaj, če se spomnim, da si bom malo podredil ljudi, jih imel za sužnje in z njimi ravnal brutalno (čeprav tto ni nujno, še manj koristno za obe strani).
>
>Zdaj boš seveda še trdil, da to lahko res narediš in da ni mehanizma, ki bi to preprečeval in da nimamo zakonov, ki to prepovedujejo.
Hierarhija ustvarja možnosti za to. kot sem rekel- podrejamo lahko tudi izven kategorij ''nujnosti'' in ''koristnosti'' za oba, obenem pa je vprašanje ''nujnosti'' in ''koristnosti'' hierarhije spet odprto. v libertarni ali anarhistični !ureditvi! bi bilo to nemogoče. to ti skušam povedati. in kavtele -omejitve so ravno znak, da postajajo medčloveški odnosi libertarnejši. z libertarnim apologetstvom se ne moreš boriti proti libertarnosti.

>>morda bi bilo bolje, da drugič malce bolj pomisliš kaj napišeš, ker je tole kratko pisanje polno predsodkov, gneva in podtikanj.
>
>Spet samo blatenje, namesto kakšnih argumentov.
>Imaš kakšen argument, da tisto res ne drži?

ostajam pri svojem. lahko se sprenevedaš, če se hočeš. vsekakor si na teh straneh eden največjih blatilcev prav ti. druge zmerjaš s fašisti, obenem tvoje pisanje, potem pa še preprost ideološki test pokažeta, da spadaš v druščino boljševikov, fašistov, nazadnjaških social-demokracij, verskih fundamentalistov. in potem pričakuješ, da te bomo jemali resno, ko nas boš obtoževal prav s temi izrazi, ki najbolje opisujejo ravno tvoj značaj in tvoje poglede na svet, da te bomo nosili na rokah, te zasipali z lovorikami in sprejeli tvojo logiko hierarhije, se spreobrnili v pravovernost. kakšna zabloda!

148. McHrozni
23.7.2003
>ravno, če bi veljalo obratno, da mora biti proti svoji volji vključen v stvari, v katere se ne želi vključiti, bi bil drugorazreden človek.

Samo eno pojasnilo bi prosil - ali torej t.i. "Affirmative Acion" v ZDA dela črnce drugorazredne državljane, ker jih sili na univerze?

>prisile je veliko manj kot nekoč, v tem smislu je civilizacija napredovala, še zdaleč pa je ni samo za vzorec.

Torej smo veliko bolj civilizirani, kot nekoč -- torej si si sam odgovoril na vprašanje, če smo zdaj sploh civilizirani. Smo, in to veliko bolj, kot nekoč.

>Hierarhija ustvarja možnosti za to. kot sem rekel- podrejamo lahko tudi izven kategorij ''nujnosti'' in ''koristnosti'' za oba, obenem pa je vprašanje ''nujnosti'' in ''koristnosti'' hierarhije spet odprto. v libertarni ali anarhistični !ureditvi! bi bilo to nemogoče. to ti skušam povedati. in kavtele -omejitve so ravno znak, da postajajo medčloveški odnosi libertarnejši. z libertarnim apologetstvom se ne moreš boriti proti libertarnosti.

Če hierarhična družba pomeni, da si lahko kupuješ in loviš sužnje, ne živimo v hierarhični družbi. Lahko si 'podrediš' nekoga in sicer tako, da ga vzameš v službo. Ta nekdo lahko kadarkoli neha delati pri tebi ('zate') in je za to svoboden ravno tako, kot tisti najn kmet, ki ni hotel znati brati in pisati, ampak se je prilagodil večini.

>ostajam pri svojem. lahko se sprenevedaš, če se hočeš. vsekakor si na teh straneh eden največjih blatilcev prav ti. druge zmerjaš s fašisti, obenem tvoje pisanje, potem pa še preprost ideološki test pokažeta, da spadaš v druščino boljševikov, fašistov, nazadnjaških social-demokracij, verskih fundamentalistov. in potem pričakuješ, da te bomo jemali resno, ko nas boš obtoževal prav s temi izrazi, ki najbolje opisujejo ravno tvoj značaj in tvoje poglede na svet, da te bomo nosili na rokah, te zasipali z lovorikami in sprejeli tvojo logiko hierarhije, se spreobrnili v pravovernost. kakšna zabloda!

Torej nimaš argumenta.

Lep dan želim.

McHrozni

149. MP
24.7.2003
Prvi ne držiš se teme, ampak skačeš iz enega pojma in koncepta na drugega in tako noemogočaš razpravo.
drugič kakšni razultati (ponovno te sprašujem kako razložiti uspeh - za koga je uspešen kapitalizem in njegovi razultati)? Ali ne poznaš zgodovine kako se je vzpostavil obstoječi družbeni sistem (so zgolj družbena razmerja in in nič več) ali pa namerno zanikaš nekatere podatke npr: izmed destehih najbolj pogostih vzrokov za smrt sta podhranjenost (tretji svet) in debelost (predvsem zda in uk) - vidiš protislovje, potem mala azija, kako države, ki so najbolj bogate z energetskimi viri živijo slabše od zahoda, afriški človek dobi subvencije manjše od evropske krave, kako to da je največ potrošnje na zahodu, glej filipine, haiti, cubo, indonezijo, vzhodni timor, južna amerika, glej lastništvo, proizvodnjo (si ti ne zdi čudno da ko kupiš recimo superge piše na njih made in taiwan?)?, zanemarjaš nekih temeljnih zgodvinsko družbenih aspektov, saj ne gledaš razvojno, oziroma KAKŠNA JE ZGODOVINA NASTANKA DOLČENE INSTITUCIJE, DRŽAVE, BOJA...In zgodovino opisuješ z nekim darwinističnim konceptom (tipično za meščanstvo 18. stol.) uspeha. Predalgam ti branje francoske šole zgodoivne ecole. Preden preideš na samo abstrakcijo uspeha si najprej poglej podatke, ne pa da izhajaš direktno iz neke teorije (aja pa še to: ni je teorije kapitalizma - še zmeraj je interpretacija kapitalizma marksova - glej govore državnih gospodarstvenikov, prav tako vse teorije prostega trag, tekočega kapitala ne vzdržijo resne presoje - če hočeš ti lahko navedem tudi ne vem nekaj tgodvinskih prijemov prostega traga)........

150. ataturk
24.7.2003
>Samo eno pojasnilo bi prosil - ali torej t.i. "Affirmative Acion" v ZDA dela črnce drugorazredne državljane, ker jih sili na univerze?
če nočejo iti, pač ne grejo. spet si naredil plesni obrat.
>Torej smo veliko bolj civilizirani, kot nekoč -- torej si si sam odgovoril na vprašanje, če smo zdaj sploh civilizirani. Smo, in to veliko bolj, kot nekoč.
smo, a manj kot bi lahko bili, gospod konzervativec. nekaj konzervativizma, previdnosti sicer nikakor ne škodi, ni pa si potrebno vezati rok, kajti življenje ni sterilno.
>Če hierarhična družba pomeni, da si lahko kupuješ in loviš sužnje, ne živimo v hierarhični družbi. Lahko si 'podrediš' nekoga in sicer tako, da ga vzameš v službo. Ta nekdo lahko kadarkoli neha delati pri tebi ('zate') in je za to svoboden ravno tako
kako preprosto, kot da bi bila delovna sredstva neomejena in delodajalci absolutno dobri.

>Torej nimaš argumenta.
Svoje argumente sem ti povedal, ti pa ostani v svoji zablodi, če želiš. Tudi tebi lep pozdrav.

151. ataturk
24.7.2003
>nekih temeljnih zgodvinsko družbenih aspektov, saj ne gledaš razvojno, oziroma KAKŠNA JE ZGODOVINA NASTANKA DOLČENE INSTITUCIJE, DRŽAVE, BOJA...In zgodovino opisuješ z nekim darwinističnim konceptom (tipično za meščanstvo 18. stol.) uspeha.
no, saj Mc gleda ''razvojno''- ravno s preprostim darwinizmom. če je najmočnejša hudobija, bo pač prevladala. tako preprosto je to. seveda on noče imeti nič s Sovjeti, ker je bil sovjetski konzervativizem neuspešen, je za njegovo konzervativno stališče seveda kriva vera, ki jo potem z zanikovanjem razlik med krivim konzervativizmom in libertarizmom navrže libertarnim ljudem. in ker je sistem nasilja in nadvladovanja še vedno prevladujoča oblika sodobnega življenja, je seveda zagovornik te ureditve.

>prav tako vse teorije prostega trag, tekočega kapitala ne vzdržijo resne presoje
no, popolnoma prosti trg bi lahko privedel do uničenja ali do vzpona totalitarnega sistema. izgleda, da mu je to vseeno jasno.

152. McHrozni
24.7.2003
>če nočejo iti, pač ne grejo. spet si naredil plesni obrat.

Jaz? Ne, ti.

>smo, a manj kot bi lahko bili, gospod konzervativec. nekaj konzervativizma, previdnosti sicer nikakor ne škodi, ni pa si potrebno vezati rok, kajti življenje ni sterilno.

To ni dokazljivo. Morda smo že preveč civilizirani, kot bi bilo zdravo.

>kako preprosto, kot da bi bila delovna sredstva neomejena in delodajalci absolutno dobri.

Ljudje nismo idealna bitja. S tem je treba živeti.

McHrozni

153. McHrozni
24.7.2003
>drugič kakšni razultati (ponovno te sprašujem kako razložiti uspeh - za koga je uspešen kapitalizem in njegovi razultati)?

Recimo za tiste, ki živijo v njem. Ni treba gledati dalj, kot v povprečno nekapitalistično državo -- to bi bila v modernem svetu kvječemu socialistična -- da ugotoviš, kje je revščina in kdo je bogat.

>Ali ne poznaš zgodovine kako se je vzpostavil obstoječi družbeni sistem (so zgolj družbena razmerja in in nič več) ali pa namerno zanikaš nekatere podatke npr: izmed destehih najbolj pogostih vzrokov za smrt sta podhranjenost (tretji svet) in debelost (predvsem zda in uk) - vidiš protislovje, potem mala azija, kako države, ki so najbolj bogate z energetskimi viri živijo slabše od zahoda, afriški človek dobi subvencije manjše od evropske krave, kako to da je največ potrošnje na zahodu, glej filipine, haiti, cubo, indonezijo, vzhodni timor, južna amerika, glej lastništvo, proizvodnjo (si ti ne zdi čudno da ko kupiš recimo superge piše na njih made in taiwan?)?, zanemarjaš nekih temeljnih zgodvinsko družbenih aspektov, saj ne gledaš razvojno, oziroma KAKŠNA JE ZGODOVINA NASTANKA DOLČENE INSTITUCIJE, DRŽAVE, BOJA...In zgodovino opisuješ z nekim darwinističnim konceptom (tipično za meščanstvo 18. stol.) uspeha. Predalgam ti branje francoske šole zgodoivne ecole. Preden preideš na samo abstrakcijo uspeha si najprej poglej podatke, ne pa da izhajaš direktno iz neke teorije (aja pa še to: ni je teorije kapitalizma - še zmeraj je interpretacija kapitalizma marksova - glej govore državnih gospodarstvenikov, prav tako vse teorije prostega trag, tekočega kapitala ne vzdržijo resne presoje - če hočeš ti lahko navedem tudi ne vem nekaj tgodvinskih prijemov prostega traga)........

Ne, kapitalizem nikakor ne da vsem enako. Vsakemu po njegovih zaslugah je moto in ta se mi zdi najbolj logičen od vseh.

McHrozni

154. MP
24.7.2003

>
>Recimo za tiste, ki živijo v njem. Ni treba gledati dalj, kot v povprečno nekapitalistično državo -- to bi bila v modernem svetu kvječemu socialistična -- da ugotoviš, kje je revščina in kdo je bogat.

>>>Ne, kapitalizem nikakor ne da vsem enako. Vsakemu po njegovih zaslugah je moto in ta se mi zdi najbolj logičen od vseh.
>
1. svet je medseboj povezan, ali pa misliš da se bogastvo proizvaja samo od sebe, ali res ne razumeš, presežnega dela, denar kot simbolna forma menjave, pri katerem je vrednost vedno odvisna od določene surovine (npr. denar si predstavlja kot papir, ki ga daš prijatelju v zamenu za določeno blago in ta papir ima vrednost samo v toliko kolikor, dobiš to blago, če pa bi prijatelj začel trgovati z drugim papirjem bi vrednost tega padla, - zato se cene zvišujejo pri inflaciji), in seveda moraš gledati svet kot celoto. IN ŠE ENKRAT: za konkretno je dober kapitalističlni sistem, saj si priznal, dan eza vse kot tudi za ne vse subjekte, ki živjijo v teh družbenih razmerah? In ali torej ti šteješ za uspeh recimo iz vsakdanja: da nekdo dela drugi pa uživa v tem presežku???!!!! Ne razmem tega uspeha? Kaj je zate uspeh? Definiraj uspeh v družbenem razmerju, ne pa zgolj uspeh je uspeh in basta, to je popolna neumnost in tavtologija.
2. Vsakomur po svojih zaslugah: a. ta formula je prevzeta in marksovega kapitala, le da so zamenjali pojem potreb z zaslugami. zato tudsi tu prosim za definicijo zaslug? ali res misliš npr. da je bush zaslužno na svojem položaju predsednika. Ali drugače, če alnaliziramo zasluge splošno; za - služiti: torej biti za služabnika nekomu, torej komu?Ali misliš da vladar služi nekumo razen svojemu užitku? Ali pa misliš, da je presežek užitka mogoč kar samo od sebe, brez presež nega dela? Splošne formule je treb adokazati ne pa se po njih ravnati apriori. To je tako kot da bi šel se sprehoditi po sončnem dnevu, medtem ko bi na televiziji govrili, naj ne hodim ven, češ da dežuje!

155. ataturk
24.7.2003
>>če nočejo iti, pač ne grejo. spet si naredil plesni obrat.
>
>Jaz? Ne, ti.

dejal sem: ravno, če bi veljalo obratno, da mora biti proti svoji volji vključen v stvari, v katere se ne želi vključiti, bi bil drugorazreden človek.
ljudem lahko ponudiš opcijo, ne smeš jim pa ukazati opcije. črncem ni ukazano, da morajo Joe, Jim in Ted postati univerzitetni diplomiranci- imajo pa ponujeno opcijo. plesne obrate pa delaš ti. in kolikor sam preskakujem, samo skačem iz brezna zla, v katerega me hočeš zvleči.

>To ni dokazljivo. Morda smo že preveč civilizirani, kot bi bilo zdravo.
Če tvoja logika drži (da ni dokazljivo), je možen še zamolčani odgovor.morda pa smo premalo civilizirani kot bi bilo zdravo. glede na to, da je življenje v modernih ''civilizacijah'' kljub daljšemu življenju, morda boljši hrani in tehnoloških igračkah manj harmonično zaradi sebičnejših in hudobnejših odnosov, pa tvoja logika verjetno ne drži.

>>kako preprosto, kot da bi bila delovna sredstva neomejena in delodajalci absolutno dobri.
>
>Ljudje nismo idealna bitja. S tem je treba živeti.
točno tako. zato pa moramo uravnovestiti svoje izpade. in to je proti tvoji teoriji o nadvladovanju.

156. ataturk
24.7.2003
>>Ne, kapitalizem nikakor ne da vsem enako. Vsakemu po njegovih zaslugah je moto in ta se mi zdi najbolj logičen od vseh.
>2. Vsakomur po svojih zaslugah: a. ta formula je prevzeta in marksovega kapitala, le da so zamenjali pojem potreb z zaslugami. --- Ali drugače, če alnaliziramo zasluge splošno; za - služiti: torej biti za služabnika nekomu, torej komu?Ali misliš da vladar služi nekumo razen svojemu užitku?

zasluge se spet določajo šele v interpretaciji, v medčloveškem odnosu. podrejanje človeka je spreminjanje osebnosti v predmet in ni za-sluga, ampak hudobija.
daoisti so lepo rekli, da je pravični kralj zadnji v svojem kraljestvu. ker je bil ''podložnikom'' ''sluga''.

157. MP
24.7.2003
>>>lizirani kot bi bilo zdravo. glede na to, da je življenje v modernih ''civilizacijah'' kljub daljšemu življenju, morda boljši hrani in tehnoloških igračkah manj harmonično

točno to: ni važna kvantiteta mapak je važna kvaliteta, za primero: včasih je lahko odrasel moški preživel celotno družino, sedaj pa tega ne zmoreta dva odrasla člana??? V podatkih podobnim tem se pokažejo resnice in v nekih splošnih teoremih. Abstraktno mora vedno izhajati iz konkretnega, pri večini ljudi pa so že dodeljene abstraktne definicije preko katerih vidijo konkretne.

158. McHrozni
24.7.2003
>1. svet je medseboj povezan, ali pa misliš da se bogastvo proizvaja samo od sebe, ali res ne razumeš, presežnega dela, denar kot simbolna forma menjave, pri katerem je vrednost vedno odvisna od določene surovine (npr. denar si predstavlja kot papir, ki ga daš prijatelju v zamenu za določeno blago in ta papir ima vrednost samo v toliko kolikor, dobiš to blago, če pa bi prijatelj začel trgovati z drugim papirjem bi vrednost tega padla, - zato se cene zvišujejo pri inflaciji), in seveda moraš gledati svet kot celoto. IN ŠE ENKRAT: za konkretno je dober kapitalističlni sistem, saj si priznal, dan eza vse kot tudi za ne vse subjekte, ki živjijo v teh družbenih razmerah? In ali torej ti šteješ za uspeh recimo iz vsakdanja: da nekdo dela drugi pa uživa v tem presežku???!!!! Ne razmem tega uspeha? Kaj je zate uspeh? Definiraj uspeh v družbenem razmerju, ne pa zgolj uspeh je uspeh in basta, to je popolna neumnost in tavtologija.

Uspeh je to, da je končnega bogatstva več, kot bi ga bilo v drugačnem sistemu in primerljivih izhodiščih, da je običajni standard življenja višji, kot v drugih sistemih v primerljivih izhodiščih, ter skrb za najrevnejše v drugačnih sistemih in primerljivih izhodiščih.

Res je, če gledaš svet kot celoto, kapitalizem ni raj. Pa vendar, svetovno povprečje DBP je nekaj nad 7 000 dolarjev na prebivalca, v nekapitalističnih državah je pa ta številka bistveno nižja - tudi pod 1 000 dolarjev na prebivalca.

>2. Vsakomur po svojih zaslugah: a. ta formula je prevzeta in marksovega kapitala, le da so zamenjali pojem potreb z zaslugami. zato tudsi tu prosim za definicijo zaslug? ali res misliš npr. da je bush zaslužno na svojem položaju predsednika. Ali drugače, če alnaliziramo zasluge splošno; za - služiti: torej biti za služabnika nekomu, torej komu?Ali misliš da vladar služi nekumo razen svojemu užitku? Ali pa misliš, da je presežek užitka mogoč kar samo od sebe, brez presež nega dela?

Lahko, da, ne.

>Splošne formule je treb adokazati ne pa se po njih ravnati apriori. To je tako kot da bi šel se sprehoditi po sončnem dnevu, medtem ko bi na televiziji govrili, naj ne hodim ven, češ da dežuje!

Torej praviš, da zasluge niso možne, oziroma jih je potrebno najprej dokazati.

Spet se sprenevedaš in delaš stari, ki jih meni očitaš. Zasluge so dosežki - če začnem podjetje in ga vodim tako, da obogatim, si zaslužim tisti presežni užitek. Če me izvolijo na položaj, mi pripadajo dolžnosti in koristi položaja.
Ne vem zakaj si je zasluge tako težko predstavljati, razen seveda, če si namerno zatiskaš oči.

McHrozni

159. McHrozni
24.7.2003
>Če tvoja logika drži (da ni dokazljivo), je možen še zamolčani odgovor.morda pa smo premalo civilizirani kot bi bilo zdravo. glede na to, da je življenje v modernih ''civilizacijah'' kljub daljšemu življenju, morda boljši hrani in tehnoloških igračkah manj harmonično zaradi sebičnejših in hudobnejših odnosov, pa tvoja logika verjetno ne drži.

Družboslovje ni eksaktna znanost. Ne moremo nič več kot filozofirat in ugibati "kaj pa če...".
Sam imam raje dejstva. Dejstvo je, da je bila skoraj vsa človeška preteklost po današnjih standardih, pekel.

>točno tako. zato pa moramo uravnovestiti svoje izpade. in to je proti tvoji teoriji o nadvladovanju.

Ne nujno - nadvladovanje, kot ga definiraš ti, že ne sodi sem.

McHrozni

160. McHrozni
24.7.2003
>točno to: ni važna kvantiteta mapak je važna kvaliteta, za primero: včasih je lahko odrasel moški preživel celotno družino, sedaj pa tega ne zmoreta dva odrasla člana??? V podatkih podobnim tem se pokažejo resnice in v nekih splošnih teoremih. Abstraktno mora vedno izhajati iz konkretnega, pri večini ljudi pa so že dodeljene abstraktne definicije preko katerih vidijo konkretne.

Spremenila se je definicija 'preživetja'. Včasih je to pomenilo hrano in morda še obleko in stanovanje, zdaj to pomeni še avto, televizijo in nebroj ostalih stvari.

McHrozni

161. MP
24.7.2003
Ne odgovriš na vpr. končno bogaastvo za koga???? Proizvodnja se seli v malo azijo profit pa na zahod, zato ne moremo govoriti o ločenih sistemih. In kot kaže nimaš pojam o imf, regulaciji cen, deregulaciji, dumpingu, medsebojnih trgovinskih povezavah. Ali misliš da ima zahod višji standar zato ker boljše dela, ker je bolj marljiv????? Kako to, da je razmerje sever - jug tako drastično???? Primerljiva izhodišča: kje imaš primemer???? In ne bluziti o nekih standardih, ker nimaš očitno pojma kako se standardi izračunavajo.
Dosežek: vidim da nimaš pojma o poslovanju (nikoli ne posluješ sam, ampak vedno v nekih razmerjih in o tem govorimo, ne o nekih abstraktnih tezah, ki jih niti sam ne razume dobro , kot tudi vidim, da ali si še zmeraj na ravni srednješolca ali pa si končal srednjo šolo, ker tvoja obladovanje in razmevanje pojmov in konceptov je katastrofalno. Predlagam, dasi prebereš jakobsona in sussara, nato pa greš na lacana.

162. ataturk
24.7.2003
>Družboslovje ni eksaktna znanost. Ne moremo nič več kot filozofirat in ugibati "kaj pa če...".
>Sam imam raje dejstva.

čeprav v družboslovju (sam imam raje izraz humanistika, ker je širši), ne moreš pristopati k naravoslovni eksperimentalni oziroma empirični paradigmi, ki jo zagovarja pozitivizem. pozitivizem namreč zagovarja enotna načela spoznavanja v vseh znanostih, poudarek na kvantitativnih dejstvih in lažni nepristranosti. Dilthey opozarja na ontološko razliko med naravo in družbo, zaradi česar se značaj izkustva razlikuje. na takšni osnovi je npr. dovoljeno raziskovanje z udeležbo, ki je pri naravoslovju povsem neprimeren. kljub temu družboslovje (vključno s psihologijo) kot ožje področje humanistike pozna pojem objektivnosti (zbiranje informacij) in preverljivosti (ponovno ugotavljanje). pri filozofiji (tudi politični) so zadeve še bolj odprte.
v humanistiki imamo namreč opraviti z abstraktnimi kategorijami. v naravoslovju npr. imaš v izhodišču lahko nek predmet- svinčnik, drevo... in to lahko primeš in ugotavljaš odnose. v humanistiki tega ne moreš narediti. pravičnosti, države ne moreš prijeti. če to obstaja, obstaja v jeziku in v zavesti, je neločljivi del raziskovalca in drugih ljudi. kavzalni odnos je v humanistiki nejasen.kar obstaja, so interpretacije pojmov, odnosov in interpretacije interpretacij itd. sem se vključuje tudi telos, namen, ki ga v mehaniki lahko enostavno izključimo, v humanistiki pa se ugotavlja kompleksni namen.
prirodoslovne pozitivistične paradigme ne moreš kopirati na humanistiko, ne da bi razvrednotil samo paradigmo. vprašanja človeških odnosov, antropologije, etike, politike itd... so vseeno aktualna, humanistika se ukvarja s kompleksnimi odnosi kompleksnih bitij.
empirična paradigma se poruši celo v prirodoslovju -na skrajnih mejah fizike kot je kvantna fizika, kjer so odnosi kompleksni in raziskovalec ni več ločen od objekta, kjer ekzaktnost, prezentnost izgine.najprej so ob prezentnih delcih odkrili polja in to je bil začetek konca, zadeve so pričele padati skupaj- po einsteinu je E=mckvadrat. prostori in čas so lahko postali ukrivljeni., v kvantni fiziki se prezentnost povsem izgubi- kvanti se enkrat obnašajo kot delci in drugič kot valovanje. kvanti niso več izolirane entitete, so v kompleksnih energijskih obrazcih, del integralne celote, odvisni še od opazovalca- na tej kompleksni stopnji objektivnost opisovanja narave izgine. izgine celo možnost hipotetičnega vakuuma, ker se v približku iz niča pojavljajo kvarki. po drugi strani nekateri kvarki na vsem lepem odidejo v nič. fiziki se trudijo z razlago in oblikujejo razne teorije strun, s- matrice itd.
torej. niti v naravoslovju na kompleksni ravni ne moremo več govoriti o ekzaktnosti, kaj šele v humanistiki. ne kvarkov ne medčloveških odnosov ne moreš razlagati s prezentnostjo, ekzaktnostjo, ampak le z interpretacijo in teleologijo. v tem smislu je tvoj napad na humanistiko delo človeka, ki ne ve, kaj govori.

>Dejstvo je, da je bila skoraj vsa človeška preteklost po današnjih standardih, pekel.
današnji standardi so že v precejšnji meri prežeti z libertarnim oziroma s humanističnim. najhujši pekel je bilo ravno življenje v visoko razslojenih in hierarhiziranih skupnostih.
kar pa se tiče življenja v praskupnosti- ljudje so bili maloštevilni, živeli so manj časa, imeli manj znanja (oziroma je bilo njihovo znanje drugačno, usmerjeno v druge stvari), a medsebojni odnosi so bili bolj harmonični. znanje samo po sebi ni ne dobro in ne zlo. uporabili pa so ga tudi za hudobne namene. to se navezuje na stanje zavesti, ki se z izobrazbo in kompleksnostjo odnosov lahko dvigne v večjo uravnovešenost.

163. McHrozni
24.7.2003
>Ne odgovriš na vpr. končno bogaastvo za koga???? Proizvodnja se seli v malo azijo profit pa na zahod, zato ne moremo govoriti o ločenih sistemih. In kot kaže nimaš pojam o imf, regulaciji cen, deregulaciji, dumpingu, medsebojnih trgovinskih povezavah. Ali misliš da ima zahod višji standar zato ker boljše dela, ker je bolj marljiv?????

Ne ker je bolj marljiv, ampak ker je bolj produktiven - ima boljšo strukturo DBP (storitve, ne kmetijstvo; potrošnja) in boljšo tehnologijo (stroji ipd).

>Kako to, da je razmerje sever - jug tako drastično????

Verjetno je to posledica tega, da so nekatere kulture bolj podjetne in zato ekonomsko uspešnejše od drugih? Kaj je narobe z Avstralijo in Novo Zelandijo? Kaj pa z Sirijo (ki je na severu)?

>Primerljiva izhodišča: kje imaš primemer????

Rusija in ZDA od leta 1950 do leta 2000.
Obe veliki državi, s (za tisti čas) praktično neomejenimi naravnimi viri, zavezniki, primerljivimi populacijami in svojimi načini vodenja gospodarstva.

>Dosežek: vidim da nimaš pojma o poslovanju (nikoli ne posluješ sam, ampak vedno v nekih razmerjih in o tem govorimo, ne o nekih abstraktnih tezah, ki jih niti sam ne razume dobro , kot tudi vidim, da ali si še zmeraj na ravni srednješolca ali pa si končal srednjo šolo, ker tvoja obladovanje in razmevanje pojmov in konceptov je katastrofalno. Predlagam, dasi prebereš jakobsona in sussara, nato pa greš na lacana.

Nisem družboslovec in moje znanje družboslovne terminologije je res omejeno na srednjo šolo.

McHrozni

164. ataturk
24.7.2003
>>točno tako. zato pa moramo uravnovestiti svoje izpade. in to je proti tvoji teoriji o nadvladovanju.
>
>Ne nujno - nadvladovanje, kot ga definiraš ti, že ne sodi sem,
uravnovešenje izpadov terja preprečevanje nadvladovanja in etičnost. sam ne smeš nadvladati drugih, hkrati pa se nisi dolžan podrejati ukazu. iskati moraš etično. toj eproti tvojemu pristopu.

165. McHrozni
24.7.2003
>empirična paradigma se poruši celo v prirodoslovju -na skrajnih mejah fizike kot je kvantna fizika, kjer so odnosi kompleksni in raziskovalec ni več ločen od objekta, kjer ekzaktnost, prezentnost izgine.najprej so ob prezentnih delcih odkrili polja in to je bil začetek konca, zadeve so pričele padati skupaj- po einsteinu je E=mckvadrat. prostori in čas so lahko postali ukrivljeni., v kvantni fiziki se prezentnost povsem izgubi- kvanti se enkrat obnašajo kot delci in drugič kot valovanje. kvanti niso več izolirane entitete, so v kompleksnih energijskih obrazcih, del integralne celote, odvisni še od opazovalca- na tej kompleksni stopnji objektivnost opisovanja narave izgine. izgine celo možnost hipotetičnega vakuuma, ker se v približku iz niča pojavljajo kvarki. po drugi strani nekateri kvarki na vsem lepem odidejo v nič. fiziki se trudijo z razlago in oblikujejo razne teorije strun, s- matrice itd.

Kaj tu zraven tlačiš Einsteina? On se je pa ja upiral principu nedoločljivosti (Hamilton) in je do konca življenja vztrajal, da "bog ne kocka".

McHrozni

166. McHrozni
24.7.2003
>uravnovešenje izpadov terja preprečevanje nadvladovanja in etičnost. sam ne smeš nadvladati drugih, hkrati pa se nisi dolžan podrejati ukazu. iskati moraš etično. toj eproti tvojemu pristopu.

Kaj pa je, po tvojem, ta "moj pristop"?

McHrozni

167. ataturk
24.7.2003
>Kaj tu zraven tlačiš Einsteina? On se je pa ja upiral principu nedoločljivosti (Hamilton) in je do konca življenja vztrajal, da "bog ne kocka".

bog morda res ne kocka, vendar pa je fiziko privedel do take stopnje kompleksnosti, da se je v nadaljevanju v kvantni fiziki prezentnost porušila. in tako je to. humanistike in medčloveških odnosov ne moreš raziskovati z empirijo, ker se ljubezni, ataraksije, etike in podobnega pač ne da meriti s prezentnostjo.

168. ataturk
24.7.2003
>Kaj pa je, po tvojem, ta "moj pristop"?
npr. delodajalec zaposli človeka, ta mu mora služiti z delom. vsekakor nisi anarhist in niti ne libertarec.

169. ataturk
24.7.2003
>Predlagam, dasi prebereš jakobsona in sussara, nato pa greš na lacana.

ali si mislil saussura? :0

170. MP
24.7.2003
ataturk: glede družboslovja oz. humanistike vs. naravoslovje - je problem predvsem (tudi Dilthey to priznava) metoda: družboslovej operira s pojmi, ki pas vedno časovno in prostorsko utemeljeni, njihov pomen se izgublja, spreminja, ponovno rojeva, zamenjuje...(kot primer odnos do zgodovine v srednjem veku predvem v sholastiki in nato v renesansi z nastopom filologije), medtem ko pa naravoslovje operira s enačbami, ki so enako razumljen skozi čas, saj ne opisujejo duševnih in duhovnih občutij, ampak neki svet, ki je "ločen" od človeka oz. se mu prikazuje kot zunanji svet.
Na začetku stoletja so tudi fiziki mislili,da so odkrili vse kar se dalo odkriti in so s svoim napuhom zgolj razlagali pojave, sedaj se pa vidi najbolj pri kvantni mehaniki, da je naravslovje tako prav nič bolj eksaktno kot družboslovje, saj so razltati pri meritvah delovanja kvantih delcev odvisini od izhodišča in načina meritve tega delovanja (zdej so odkrili celo strune).
Torej če zaključim problem je vedno pri interpretaciji dogodka in prenosu te interpretacije drugemu, pri tem pa ima sleherna znanost probleme: če parafriziram lacana je bistvo komunikacije nerazumevanje.

171. MP
24.7.2003
>>Predlagam, dasi prebereš jakobsona in sussara, nato pa greš na lacana.
>
>ali si mislil saussura? :0
da

172. MP
24.7.2003
Itak ne morem s tabo imeti diskusije, ker se vrtiš v krogu in razlagaš svet kot računalniška igrica in vse reduciraš na ekonomizem (neomejenimi naravnimi viri?????????????!!!!!!!!!!!!!!! - res ne vem kje si ti rasel)

173. ataturk
24.7.2003
> Na začetku stoletja so tudi fiziki mislili,da so odkrili vse kar se dalo odkriti in so s svoim napuhom zgolj razlagali pojave, sedaj se pa vidi najbolj pri kvantni mehaniki, da je naravslovje tako prav nič bolj eksaktno kot družboslovje, saj so razltati pri meritvah delovanja kvantih delcev odvisini od izhodišča in načina meritve tega delovanja (zdej so odkrili celo strune).
se strinjam. samo, da je enostavnejša fizika z izvedbami (tudi Mc-ova kemija) še vedno zelo uporabna za preprostejše stvari (industrija). tu ni debate. seveda pa ne moremo te poenostavljene paradigme prenašati na medčloveške odnose, ki so zelo kompleksni.
>Torej če zaključim problem je vedno pri interpretaciji dogodka in prenosu te interpretacije drugemu, pri tem pa ima sleherna znanost probleme: če parafriziram lacana je bistvo komunikacije nerazumevanje.
saj tako je to... dialoški pristop... kljub nerazumevanju še vedno imaš odnos. nekateri pravijo, da se da zlivati horizonte, do bistva pa se ne da priti.

174. McHrozni
24.7.2003
>npr. delodajalec zaposli človeka, ta mu mora služiti z delom. vsekakor nisi anarhist in niti ne libertarec.

Nikoli trdil, da sem.

Vendar se motiš - nikakor ne mislim, da če nekdo nekoga zaposli, mu ta potem mora služiti. Ni mu treba, lahko gre.
Zaposlovanje je pogodba med dvema posameznikoma, ali pa podjetjem in posameznikom, katerih sredstva se medsebojno dopolnjujejo.
V prednosti je tu vedno tisti, katerega sredstva so v primanjkljaju, kar je logično - redke stvari so dragocene. Ponavadi je to delovna sila, vendar to sploh ni nujno, še posebej ne v specializiranih strokah in tam, kjer primankuje primernega kadra.
Zaposlovanje je torej dogovor, kjer se nekdo odloči odstopiti del svojega časa in dati an uporabo svoje znanje, proti plačilu. Če mu dogovor ne ustreza, lahko od nega odstopi preden je sklenjen, ali po tem. Tu ni nikakršnega podjarmljanja, saj nihče ni prisiljen, da bi sodeloval v nečem, kar noče.

McHrozni

175. McHrozni
24.7.2003
>bog morda res ne kocka, vendar pa je fiziko privedel do take stopnje kompleksnosti, da se je v nadaljevanju v kvantni fiziki prezentnost porušila.

Pravzaprav se je Einstein motil in nikoli ni zagovarjal kvantne teorije -- bil je eden njenih največjih nasprotnikov.

McHrozni

176. ataturk
24.7.2003
podjarmljanje je do konkretnega začasno in če kultura podjarmljanja prevladuje, ti ne preostane drugega kot da se prilagodiš. razen, če imaš srečo in si bogataš, ali pa goniš lastni posel in spet mora iti za finančno močnejše podjetje), ker v sklopu več konkretnosti za skoraj vse ljudi podrejanje postane stalnica, izhod iz katere pomeni bedno životarjenje, torej je svoboda močno omejena, odnosi pa so prisiljeni v podrejanje..

177. ataturk
24.7.2003
>Pravzaprav se je Einstein motil in nikoli ni zagovarjal kvantne teorije -- bil je eden njenih največjih nasprotnikov.

Einstein ni bil kvantni fizik, to vem. je pa igrajeval koncept polja, ki je v kvantni fiziki ''izigral'' čisti objektivni pogled na svet. zato sem ga omenil.
sicer pa fiziko poznaš (ali bi jo vsajmoral poznati) bolje od mene. tudi in sploh kvantno. sajje to pomembno tudi za kemijo.

178. MP
24.7.2003
>>. Tu ni nikakršnega podjarmljanja, saj nihče ni prisiljen, da bi sodeloval v nečem, kar noče.
>
Spet bedarije: delavec prodaja svoje znanje na trgu za ceno, ki je nižja od vrednosti, ki jo proizvede (glej t.i.racionalizacijo podjetaj - ki ni nič drugega kot odpuščanje in znižanje mezd, medtem ko maneger ohrani svojo plačo in ugodnosti), saj je delo edino srestvo, ki ga premore za preživetje. Delodajalec pa ne ponudi svojega dela mapk abstraktno lastnino, ki uveljavi s represivno ali ideološko represijo (šole, cerkve, mediji....)

179. McHrozni
24.7.2003
>sicer pa fiziko poznaš (ali bi jo vsajmoral poznati) bolje od mene. tudi in sploh kvantno. sajje to pomembno tudi za kemijo.

Hvala bogu. Prosim, da me nehaš zajebavati zaradi včasih napačne terminologije, ker pač nismo vsi za vse.

McHrozni

180. McHrozni
24.7.2003
>podjarmljanje je do konkretnega začasno in če kultura podjarmljanja prevladuje, ti ne preostane drugega kot da se prilagodiš. razen, če imaš srečo in si bogataš, ali pa goniš lastni posel in spet mora iti za finančno močnejše podjetje), ker v sklopu več konkretnosti za skoraj vse ljudi podrejanje postane stalnica, izhod iz katere pomeni bedno životarjenje, torej je svoboda močno omejena, odnosi pa so prisiljeni v podrejanje..

Daj, daj, ne pretiravaj - saj sploh ne veš kaj je to bedno životarjenje ali pa omejevanje svobode.

McHrozni

181. McHrozni
24.7.2003
>Spet bedarije: delavec prodaja svoje znanje na trgu za ceno, ki je nižja od vrednosti, ki jo proizvede (glej t.i.racionalizacijo podjetaj - ki ni nič drugega kot odpuščanje in znižanje mezd, medtem ko maneger ohrani svojo plačo in ugodnosti), saj je delo edino srestvo, ki ga premore za preživetje.

Pa naj ga ponudi po višji ceni in gleda kako mu bo. Tega mu nihče ne preprečuje.

>Delodajalec pa ne ponudi svojega dela mapk abstraktno lastnino, ki uveljavi s represivno ali ideološko represijo (šole, cerkve, mediji....)

Kako pa je delodajalev prišel do te abstraktne lastnine?
Mu jo je dal bog? Mu je padla z neba?

McHrozni

182. MP
24.7.2003

>
>Pa naj ga ponudi po višji ceni in gleda kako mu bo. Tega mu nihče ne preprečuje.
>

>Kako pa je delodajalev prišel do te abstraktne lastnine?
>Mu jo je dal bog? Mu je padla z neba?
>
sej sem ti napisal kako pride do lastnine (če te zanimajo konkretni primeri povej), in pa delavec ne določa cene dela, saj ni v poziciji barantanja (glej delavsk agibanja od 19.st. naprej) enkovreden z delodajalcem.

183. McHrozni
24.7.2003
>sej sem ti napisal kako pride do lastnine (če te zanimajo konkretni primeri povej)

OK. Kako je do svojega prišel Bill Gates?

>in pa delavec ne določa cene dela, saj ni v poziciji barantanja (glej delavsk agibanja od 19.st. naprej) enkovreden z delodajalcem.

Seveda ni - ker je delavnih mest manj kot delavcev in tako so vedno presežni delavci. Tega ne moreš ukiniti na dolgi rok, ker to op hitrem postopku vodi v recesijo, ki ti spet da brezposelnost.

McHrozni

184. MP
24.7.2003
Bill gates: beri njegovo biografijo, kjer odkrito priznava, da je uspel z zakonskimi pogodbami, ki so mu dale ekskluzivno pravico nad avtroskim delom drugih programerjev.

185. ataturk
24.7.2003
>Hvala bogu. Prosim, da me nehaš zajebavati zaradi včasih napačne terminologije, ker pač nismo vsi za vse.
mc, ataturk in MP sta dve različni osebi...

186. ataturk
24.7.2003
>>podjarmljanje je do konkretnega začasno in če kultura podjarmljanja prevladuje, ti ne preostane drugega kot da se prilagodiš. razen, če imaš srečo in si bogataš, ali pa goniš lastni posel in spet mora iti za finančno močnejše podjetje), ker v sklopu več konkretnosti za skoraj vse ljudi podrejanje postane stalnica, izhod iz katere pomeni bedno životarjenje, torej je svoboda močno omejena, odnosi pa so prisiljeni v podrejanje..
>
>Daj, daj, ne pretiravaj - saj sploh ne veš kaj je to bedno životarjenje ali pa omejevanje svobode.
to, da ne živim v srednjem veku ali v odkrito avtoritarni ureditvi je seveda plus in sem s tem v tem smislu zadovoljen. ostalo pa ostane. odnosi podrejanja in hudobije niso izginili in ti jih zagovarjaš.

187. Neznanec/ka
24.7.2003
>Bill gates: beri njegovo biografijo, kjer odkrito priznava, da je uspel z zakonskimi pogodbami, ki so mu dale ekskluzivno pravico nad avtroskim delom drugih programerjev.

Ali želis reči, da bi morali programerjem prepovedati prodajati pravice do svojih programov?

188. McHrozni
24.7.2003
>to, da ne živim v srednjem veku ali v odkrito avtoritarni ureditvi je seveda plus in sem s tem v tem smislu zadovoljen. ostalo pa ostane. odnosi podrejanja in hudobije niso izginili in ti jih zagovarjaš.

Tudi ne životariš v tiraniji.

McHrozni

189. McHrozni
24.7.2003
>Bill gates: beri njegovo biografijo, kjer odkrito priznava, da je uspel z zakonskimi pogodbami, ki so mu dale ekskluzivno pravico nad avtroskim delom drugih programerjev.

Torej s svojimi sposobnostmi upravljanja z tujim znanjem -- torej z lastnimi sposobnosti koordinacije.
To ni podarjeno bogatstvo.

McHrozni

190. MP
25.7.2003

>
>Torej s svojimi sposobnostmi upravljanja z tujim znanjem -- torej z lastnimi sposobnosti koordinacije.
>To ni podarjeno bogatstvo.
>
Kaj?!!!!!!!! Očitno res ne veš kako poteka poslovanje. Kja ima koordinacija z zakonskimi obvezami?!!!!!!

191. MP
25.7.2003
Čisto v premislek: če poznaš vsaj malo zgodovini zahodnega srednjega veka (FRANKI, NEMŠKO - RIMSKO CESARSTVO, HABSBURŽANI, LANGOBARDI....) SI PREDSTAVLJAJ NASLEDNJE:
1. vazalstvo: plemičem podeli vladar zemljo in ljudi (tlaka, dajatve) v zameno za njihovo vojaško službo in zvestobo. Ti plemiči imajo v vsakemčasovnem obodbju različno moč medseboj in do vladarja (upoštevajoč njegov dvor - ministri...- dvor je družbena institucija in ne mislim gradu kot zgradbo, včasih so združeni pod njegovo krono, včasih se borijo proti posemznemu plemiču, ki je postale premočen, včasih rušijo vladarja...IN sedaj: predtsvi to v sodobnost (pusti teorije sodobnosti in vse kaj bi bi bilo če bi bilo): namesto države postavi dvor in pojetja za vzalne posesti (ponavadi so hirarhično - tiransko delujoče) ki v zameno za pravico do poslovanja dobijo lin ljudi, ki jih izobrazi državni -šole, mediji...sistem (včasih je imela to iideološko funkcijo cervena organizacija). In tako kot se je včasih vladar ni smel vtikati v vazalovo suverenost se sedaj loči privatna (ekonomski sektor) in javna (učitelji, državna uprava...) sfera...??!

192. McHrozni
25.7.2003
>Čisto v premislek: če poznaš vsaj malo zgodovini zahodnega srednjega veka (FRANKI, NEMŠKO - RIMSKO CESARSTVO, HABSBURŽANI, LANGOBARDI....) SI PREDSTAVLJAJ NASLEDNJE:
>1. vazalstvo: plemičem podeli vladar zemljo in ljudi (tlaka, dajatve) v zameno za njihovo vojaško službo in zvestobo. Ti plemiči imajo v vsakemčasovnem obodbju različno moč medseboj in do vladarja (upoštevajoč njegov dvor - ministri...- dvor je družbena institucija in ne mislim gradu kot zgradbo, včasih so združeni pod njegovo krono, včasih se borijo proti posemznemu plemiču, ki je postale premočen, včasih rušijo vladarja...IN sedaj: predtsvi to v sodobnost (pusti teorije sodobnosti in vse kaj bi bi bilo če bi bilo): namesto države postavi dvor in pojetja za vzalne posesti (ponavadi so hirarhično - tiransko delujoče) ki v zameno za pravico do poslovanja dobijo lin ljudi, ki jih izobrazi državni -šole, mediji...sistem (včasih je imela to iideološko funkcijo cervena organizacija). In tako kot se je včasih vladar ni smel vtikati v vazalovo suverenost se sedaj loči privatna (ekonomski sektor) in javna (učitelji, državna uprava...) sfera...??!

Ja, dobimo približno Sovjetsko Zvezo. Pa?

McHrozni

193. MP
25.7.2003

>
>Ali želis reči, da bi morali programerjem prepovedati prodajati pravice do svojih programov?
Ne nisme tega mnenja. Vendar tu skušam pokazti kakose npr. programer ne more prodajati svojega izdelka na trgu kot lastrn logtip (in tako ustariti profit -ne more ga tržiti), ampak pod logtipom večje koorporacije (ki služi z delom drugega) (tu ne gre za prostovoljno odločitev, beri dogodke, ki se dogajajo pred prevzemom)

194. MP
25.7.2003
>
>Ja, dobimo približno Sovjetsko Zvezo. Pa?
>
Ne veže se to zgolj na sovjetsko zvezo. Misliš da na zahodu država nima podbone pozicije, samo vpr. kalšno moč ima dvor do določenih vazalnih posesti, tako kot je lahko bil nekoč vazal močnejši od vladarja in je naj vplival, tako je tudi sedaj (zelo posplošeno)

195. McHrozni
25.7.2003
>Ne veže se to zgolj na sovjetsko zvezo. Misliš da na zahodu država nima podbone pozicije, samo vpr. kalšno moč ima dvor do določenih vazalnih posesti, tako kot je lahko bil nekoč vazal močnejši od vladarja in je naj vplival, tako je tudi sedaj (zelo posplošeno)

Ne, nima.

McHrozni

196. MP
25.7.2003

>Ne, nima.
Res si kreten napuha, kot dokaz navajam:
1. kako si lahko bral marksa pri osmih če nimaš celo sedaj osvojene terminologije (kar tudi sam priznavaš), kaj šele ko si bil osem (razen če si nazadoval v besednjaku), sej ni to barvanka. Sem 100% da ne veš kdo so bili nosilci oz. kje je črpal svoje ideje.
2. ne poznaš zgodovine oz. jo poznaš samo iz šolskih učbenikov
3. če izjaviš, zakaj te lovijo na besedah, to pomeni da ne veš kakšno vrednost ima pojem in koncept pri raumevanju
3. vse reduciraš na ekonomizem
4. zaradi npuho, ki ga poseduješ ti pa predlagam branje erazema roterdamskega: hvalnico norosti; "Skratka, ko bi mogli gledati na ta pisani sejem z lune kakor nekdaj Menipos, bi se vam zdelo, da vidite roj muh ali komarjev, ki se prepirajo, pretepajo, zelzujejo, plenijo, igrajo, razvratujejo, porajajo, padajo, umirajo. Res, kar neverjetno je, koliko zmed in tragedij utegne pozročiti ta tako drobna in tako kratkoživa živalca."
5. Zame je ta dvoboj končan in se ne mislim več spuščati s tabo v diskusijo
6.Pascal: ljudje so tako neizbežno nori, da bi bila le druga vrsta norosti, če človek ne bi bil nor.

197. Neznanec/ka
25.7.2003
>Ne nisme tega mnenja. Vendar tu skušam pokazti kakose npr. programer ne more prodajati svojega izdelka na trgu kot lastrn logtip (in tako ustariti profit -ne more ga tržiti), ampak pod logtipom večje koorporacije (ki služi z delom drugega) (tu ne gre za prostovoljno odločitev, beri dogodke, ki se dogajajo pred prevzemom)

In kaj natančno mu preprečuje da bi program sam prodal? Zakaj ga ne more tržiti?

198. MP
25.7.2003
Za boljše razumevanje primer iz našega lonca:LB in programer (imena ne bom navajal) - Lb je skušal dobiti poceni program zato so ga začeli izkoriščevati, njegova punca je celo izgubila službo (nekoč zaposlena pri lb) in so ga celo tožili, saj bi v tem primeru program pripadel njim Zdej si pa zamisli multikoorperacijo kot je microsoft in programsko podjetje z 10 zaposlenimi, oba pa izdelujeta isti program, ga microsoft preprosto kupi na borzi.

199. Neznanec/ka
25.7.2003
Se vedno ne vidim zakaj programer nebi mogel sam trziti programa. Če ga je razvil med delom pri LB, potem program seveda pripada LB (če ga je razvil na delovnem mestu med delovnim časom). V nasportnem primeru ne razumem zakaj ga je LB tožil.

V primeru podjetja z 10 programerji, tem programerjem ni potrebno prodati delnic njihovega podjetja na borzi. Če pa so jih prodali že prej je bila to njihova odločitev.

200. Neznanec/ka
25.7.2003
Ravnokar sem se spomnil primera o katerem govoriš. V tem primeru programer ni tržil programa, ampak virus in obrambo proti njemu. Kot veš je vdiranje v računalnike prepovedano, izsiljevanje pa prav tako.

201. MP
25.7.2003
vdor v računalnik?: pokazal je da je vstop preprost: prenesel je 1 sit,

202. Neznanec/ka
25.7.2003
Po tvoji logiki je rop banke dovoljen, ce odneseš le 1sit?
Celoten smisel njegovega programa je bil vdor v računalniške sisteme uporabnikov, in nato zloraba njihovih gesel za krajo denarja. Ker je to nelegalno, ga je banka prijavila policiji.

203. MP
25.7.2003
. Perverzija je, da nekdo proivede profit s tem delom, tako da ga recimo azapakira v svoj logotip in ga proda po višji ceni.

204. MP
25.7.2003
očitno ne poznaš ozadja zgodbe. In zakaj je kradel 1 sit namesto 100000000 sit?

205. MP
25.7.2003
Zdej smo prišli do čisto drugih tem.

206. Neznanec/ka
25.7.2003
>. Perverzija je, da nekdo proivede profit s tem delom, tako da ga recimo azapakira v svoj logotip in ga proda po višji ceni.

Se vedno ne razumem zakaj programer nebi mogel sam tržiti programa. Kot si sam rekel ga je potrebno le zapakirati in prodati.

207. MP
25.7.2003
Samo to še npr. 10 lastnikov niso edini lastniki delnic.

208. Neznanec/ka
25.7.2003
>očitno ne poznaš ozadja zgodbe. In zakaj je kradel 1 sit namesto 100000000 sit?

Kradel je le 1 sit, ker je kradel od svoje punce. Program je namreč denar kradel le iz računov ljudi, ki so ga namestili. Nato je program in zaščito proti njemu ponudil banki. To je tako kot da bi iznašel novo bolezen, nato pa prodajal zdravilo proti njej.

209. MP
25.7.2003

>Kradel je le 1 sit, ker je kradel od svoje punce. Program je namreč denar kradel le iz računov ljudi, ki so ga namestili. Nato je program in zaščito proti njemu ponudil banki. To je tako kot da bi iznašel novo bolezen, nato pa prodajal zdravilo proti njej.

Možno

210. Neznanec/ka
25.7.2003
>Samo to še npr. 10 lastnikov niso edini lastniki delnic.

In zakaj so delnice prodali?

211. McHrozni
25.7.2003
>1. kako si lahko bral marksa pri osmih če nimaš celo sedaj osvojene terminologije (kar tudi sam priznavaš), kaj šele ko si bil osem (razen če si nazadoval v besednjaku), sej ni to barvanka. Sem 100% da ne veš kdo so bili nosilci oz. kje je črpal svoje ideje.
>2. ne poznaš zgodovine oz. jo poznaš samo iz šolskih učbenikov
>3. če izjaviš, zakaj te lovijo na besedah, to pomeni da ne veš kakšno vrednost ima pojem in koncept pri raumevanju
>3. vse reduciraš na ekonomizem
>4. zaradi npuho, ki ga poseduješ ti pa predlagam branje erazema roterdamskega: hvalnico norosti; "Skratka, ko bi mogli gledati na ta pisani sejem z lune kakor nekdaj Menipos, bi se vam zdelo, da vidite roj muh ali komarjev, ki se prepirajo, pretepajo, zelzujejo, plenijo, igrajo, razvratujejo, porajajo, padajo, umirajo. Res, kar neverjetno je, koliko zmed in tragedij utegne pozročiti ta tako drobna in tako kratkoživa živalca."
>5. Zame je ta dvoboj končan in se ne mislim več spuščati s tabo v diskusijo
>6.Pascal: ljudje so tako neizbežno nori, da bi bila le druga vrsta norosti, če človek ne bi bil nor.

Če nimaš argumentov, uporabi osebni napad in tako diskreditiraj sogovornika. To bo najbrž sicer dokončno prepričalo ljudi, ki se že itak strinjajo s tabo, ampak bo pa tudi dokazalo, da nimaš in ne moreš imeti prav.

McHrozni

212. Neznanec/ka
12.11.2003
kaj ti to po sebi sklepaš?

213. upornica
12.11.2003
>Če nimaš argumentov, uporabi osebni napad in tako diskreditiraj sogovornika. To bo najbrž sicer dokončno prepričalo ljudi, ki se že itak strinjajo s tabo, ampak bo pa tudi dokazalo, da nimaš in ne moreš imeti prav.
McHrozni očitno ti je zmanjkalo proti argumentov oz. si poražen in bi se rad samo dvignil iz blata v katerega si se pogreznil s tem, da postaneš žrtev? sori ampak blato imaš že v ustih.
upornica

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com