Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Slovenija in NATO : 650 ljudi čaka na kaj ? Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Lucio
12.3.2003
Veliko načinov za pot do podatkov

Ujeti pripadniki Al Kaide niso v zaporu samo zato, da bi tam živeli bolje kot na prostosti


Zoran Senkoviæ


Zanimivo je, kako so nenadoma, potem ko so bili nekaj mesecev v središču zanimanja svetovne javnosti, izginili pripadniki Al Kaide, ki so jih zajeli po ameriškem posredovanju v Afganistanu. Njihova usoda v posebnem zaporu na Kubi v oporišču Guantanamo Bay, kjer jih je 650, in v zaporih drugod po svetu v senci bližajočega se spopada v Iraku ne zanima nikogar več razen posebnih agentov ameriških tajnih služb, ki iz "materiala", ki jim je na voljo, poskušajo izvleči, kar je mogoče.

Povsem razumljivo je, da Američanov zajeti pripadniki islamskih skrajnežev ne zanimajo samo zato, da bi jih ob relativno dobri hrani in v strogo nadzorovanem zaporu oddaljili od tekočega dogajanja, ampak predvsem zato, ker morda poznajo pomembne informacije o prejšnji in sedanji dejavnosti Al Kaide. Torej njihovi zaporniški dnevi, brez sodnega procesa (!), niso povezani s počitkom revnih na kubanskem soncu, ampak so v povezavi izključno s pridobivanjem informacij.

To, kar se dogaja z njimi, je skrito za zidom molka in pod plimo novih mednarodnih dogodkov. Pod preprogo "velikega spopada Washingtona z Bagdadom" se skriva še neka druga zgodba o "pridobivanju" nujnih informacij. Mednarodno pravo je v tem, kakšne so pravice vojnih ujetnikov, dokaj jasno, a v tem primeru ga malokdo vzame v roke, kaj šele, da bi ga bral. Skozi tesno rešeto se je le prebilo nekaj informacij, ki kažejo, da zajeti pripadniki Al Kaide niso ne na počitnicah ne v udobnem zaporu. Ker sami niso pripravljeni izpraševalcem narekovati vsega do zadnjih podrobnosti, jim izpraševalci iz vrst ameriških služb pri tem izdatno "pomagajo". Viri, ki ponavadi nočejo biti imenovani, pravijo, da ni nobena posebnost, da tisti, ki ga izprašujejo, nekaj dni preživi v temi, z zvezanimi rokami in gol na mrazu.

Agentje izpraševalci, največkrat iz vrst Cie, radi posežejo po stari preizkušeni metodi ustrahovanja: vožnja ujetnika z avtom po neznanih poteh s črno kapuco na ujetnikovi glavi in vmesnimi grožnjami, da je to njegova zadnja pot. Toda ker imajo opraviti s "trdim" nasprotnikom, se poslužujejo tudi novih pristopov. Ujete teroriste zelo radi prepustijo izpraševalcem iz držav, v katerih mučenje zapornikov po zakonu ni prepovedano. Tam jim ni treba skrbeti za banalna mednarodnopravna določila, da se zapornika ne sme fizično ustrahovati in da ima izpraševani pravico do osemurnega počitka. Saj navsezadnje nikjer ne piše, da mora teh osem ur neprekinjeno počivati, fizično mučenje pa je zelo raztegljiv pojem. Če pa ujetnik zaslišanje prestaja v državi, kjer mu grozi smrtna kazen za še manjši zločin od očitanega, fizično obračunavanje pa ni tako na očeh svetovni javnosti, potem je delo agentov toliko lažje. Zato so Američani vrsto osumljenih raje kot v ZDA zasliševali v Pakistanu, Afganistanu in na tajnih lokacijah. Popolna nekajtedenska izolacija zaslišanih je ena najpogostejših "normalnih" metod, ki jo "obogatijo" s polivanjem s hladno vodo, spreminjanjem temperature od plus 38 do minus 12 in 24-urnim zaslepljevanjem z lučjo. Po nekajdnevnem "trdem" izpraševanju izkušenih agentov in profesionalnih izpraševalcev ujetniki lahko pričakujejo ženski prispevek agentk, ki naj bi surovost nadomestile z mehkostjo.

Bujenje z zvokom ali svetlobo ob nemogočih urah je stalnica. Izpraševalci namreč vedo, da lahko fizično mučenje pripelje do še večjega odpora, zato v primerih zaslišanja osumljencev, za katere menijo, da vedo več o delovanju Al Kaide, kot so pripravljeni povedati, vso pozornost usmerjajo na lomljenje psihe aretiranih. Ločitev od drugih, večmesečne samice in grožnje z obračunom z najbližjimi bolje lomijo kot elektrošoki. O teh sicer nihče ne govori, jih pa tudi nihče ne zanika.

Ameriški visoki uradnik je povedal, da nedavno ujetega tesnega bin Ladnovega sodelavca, Kalida Šejka Mohameda, med zasliševanjem v Pakistanu niso psihično ali fizično trpinčili. Priznal pa je, da so in bodo uporabili "tehnično sprejemljive" oblike, kot so občasna prepoved spanja in odrekanje pravice do vode, hrane, medicinske pomoči ter tudi odrekanje stikov z drugimi ujetniki (osamitev). Če so uradne osebe priznale uporabo "sprejemljivih sredstev", potem je vprašanje, kaj Šejka Mohameda čaka, ko bodo (če bo trmast) uporabili nedovoljene, a še bolj učinkovite prijeme.

2. McHrozni
12.3.2003
Verjetno Lubijanka. Najučinkovitejša metoda, kar jih je poznal KGB.

McHrozni

3. Neznanec/ka
12.3.2003
>Njihova usoda v posebnem zaporu na Kubi v oporišču Guantanamo Bay,

Na Kubi??

4. McHrozni
12.3.2003
>Na Kubi??

Ja, tam imajo zapor. Nisi vedel(a/o)?

McHrozni

5. marko
14.3.2003
Hmm, jaz sem bral zgodbe o tem, da je doktrina sodobnih obveščevalnih služb taka, da naj ( naj ) se ujetih ne bi mučilo, kajti mučeni si lahko začne izmišljevati stvari, samo da bi se rešil. Isti viri pravijo pa, da so toliko bolj popularne razne psihološke metode, kot je opisal lucio - trdi moški izpraševalci vs. mehkim ženskim izpraševalkam, ki zalotijo ujetnika nepripravljenega in je verjetnost pridobivanja resnice večja.

Jah, krute so te zadeve. Načelno nasprotujem mučenju. Samo, po drugi strani pa: mar bi agenti CIE posedli zapornika v lepo klimatizirano celico, mu pokazal svoje izkaznice in rekli:"Čuj, stari, mi smo CIA, zdaj povej vse kar veš, ker te lepo prosimo." In ujetemu al-kaidovcu bi lepo vedenje narekovalo, da ne sme zavrniti take lepe prošnje in bi vse izblebetal.

6. Lucio
14.3.2003
>>Na Kubi??
>
>Ja, tam imajo zapor. Nisi vedel(a/o)?
>
>McHrozni

Da bo Neznancu jasno. Na Kubi obstaja AMERIŠKO vojaško oporišče. Da ne bi mislil da Kubanci zapirajo Talibane.
Od kdaj pa je to ozemlje " okupirano " od strani ZDA, ti lahko povesta Mc in Marko..

7. Lucio
14.3.2003
>Verjetno Lubijanka. Najučinkovitejša metoda, kar jih je poznal KGB.
>
>McHrozni

Kakšna je ta metoda ? A ni to bilo eno nemško konc. taborišče ? Al gre za moj lapsus ?

8. McHrozni
14.3.2003
>Od kdaj pa je to ozemlje " okupirano " od strani ZDA, ti lahko povesta Mc in Marko..

Najeto še pred časom Fidela Castra. Ne vem koliko okupacijskih sil plačuje najemnino 4 500 000$/mesec za manjši kos ekonomsko ničvredne zemlje.

McHrozni

9. McHrozni
14.3.2003
>Kakšna je ta metoda ? A ni to bilo eno nemško konc. taborišče ? Al gre za moj lapsus ?

Lubijanka je bila rezervoar vode, v katerega so nesrečnika potopili. Na usta in nos je imel privezano cev za dihanje in hranjenje. Rezervoar so potem zaprli, to je pa tudi vse.

To je t.i. "sensory deprivation". Po treh dneh poveš vse.

McHrozni

10. Lucio
14.3.2003

>Najeto še pred časom Fidela Castra. Ne vem koliko okupacijskih sil plačuje najemnino 4 500 000$/mesec za manjši kos ekonomsko ničvredne zemlje.
>
>McHrozni

A niso zanimivi ti Američani? Državo držijo pod sankcijami, ko je pa pod vprašanjem vojaška baza, pa tej isti državi plačujejo ?
Se pa lepo spomnem ko so jim Kubanci izklopili Elektriko :)

11. Lucio
14.3.2003
>>Kakšna je ta metoda ? A ni to bilo eno nemško konc. taborišče ? Al gre za moj lapsus ?
>
>Lubijanka je bila rezervoar vode, v katerega so nesrečnika potopili. Na usta in nos je imel privezano cev za dihanje in hranjenje. Rezervoar so potem zaprli, to je pa tudi vse.
>
>To je t.i. "sensory deprivation". Po treh dneh poveš vse.
>
>McHrozni

Hmm, premalo domišljije so imeli. Večina invalidov se danes tako hrani ;)
AAaa, zato kopajo nekaj v Guantanamo bay - vodnjake :)
Kaj pa izvirna CIA metoda ? Te pa ni ??

12. McHrozni
14.3.2003
>A niso zanimivi ti Američani? Državo držijo pod sankcijami, ko je pa pod vprašanjem vojaška baza, pa tej isti državi plačujejo ?

Ne, ni to nič tako čudnega. Tako namreč Castra držijo na vrvici, da ne bi preveč izvažal revolucije, ker je to v preteklosti vodilo v precej slabih stvari (denimo, Pinocheta).

McHrozni

13. McHrozni
14.3.2003
>Hmm, premalo domišljije so imeli. Večina invalidov se danes tako hrani ;)

Morda. Se javiš za prostovoljca, da bomo zadevo sprobal?

McHrozni

14. Lucio
14.3.2003

>Ne, ni to nič tako čudnega. Tako namreč Castra držijo na vrvici,da ne bi preveč izvažal revolucije,

Aja ! Zato pa ne obstaja FARC, Marcos, Chavez. Damn, jim dobro uspeva.

>preteklosti vodilo v precej slabih stvari (denimo, Pinocheta).
>McHrozni

Excusema ??? Castrova " revolucija " je vodila do demokratično izvoljenega ALLENDE-ja, ki so ga amaričani jebali in po ameriško postavili ( ja, precej slabo stvar ) - Pinocheta !

15. Lucio
14.3.2003
>>Hmm, premalo domišljije so imeli. Večina invalidov se danes tako hrani ;)
>
>Morda. Se javiš za prostovoljca, da bomo zadevo sprobal?
>
>McHrozni

Kljub temu da delam s takšnimi ljudmi, sem brez dvoma prepričan da bi na meni zelo rad sprobal to tehniko. Še vedno te pa povprašujem - Kaj je Ciina originalna metoda mučenja ?
Žgečkanje po prstih ?

16. McHrozni
14.3.2003
>Kljub temu da delam s takšnimi ljudmi, sem brez dvoma prepričan da bi na meni zelo rad sprobal to tehniko. Še vedno te pa povprašujem - Kaj je Ciina originalna metoda mučenja ?
>Žgečkanje po prstih ?

Kaj jih nisi ti sam opisoval v prvem postu?

Žgečkanje po podplatih je stara kitajska metoda (mučenca so dobro privezali, mu podplate posuli s soljo in nad njih spustili ovce, da so jo lizale, človek znori po približno 15 minutah).

McHrozni

17. McHrozni
14.3.2003
>Excusema ??? Castrova " revolucija " je vodila do demokratično izvoljenega ALLENDE-ja, ki so ga amaričani jebali in po ameriško postavili ( ja, precej slabo stvar ) - Pinocheta !

Jap, točno tako. Če bi imeli v Čilu vojaške baze, tega ne bi bilo treba.

Mimogrede, Hitler je bil demokratično izvoljen, pa Miloševič tudi.. pa Husein tudi. Lenin ravno tako. Zato podpiraš režime vseh štirih, ali imaš dvojne standarde?

McHrozni

18. McHrozni
14.3.2003
>Aja ! Zato pa ne obstaja FARC, Marcos, Chavez. Damn, jim dobro uspeva.

Zate nekaj šteje samo popoln uspeh, kajne?

Takih ljudi se je za bati - brezkompromisni, sveto prepričani v svojo idejo in brez sposobnosti kritičnega mišljenja. Prepričani ste, da imate vedno in povsod prav.

Verjetno bi ti lahko naštel kar precej takih slavnih oseb v preteklem stoletju in še kaj prej.

McHrozni

19. Lucio
14.3.2003

>Kaj jih nisi ti sam opisoval v prvem postu?

Mislil sem na " CIA history " preverjeno.

>Žgečkanje po podplatih je stara kitajska metoda (mučenca so dobro privezali, mu podplate posuli s soljo in nad njih spustili ovce, da so jo lizale, človek znori po približno 15 minutah).
>
>McHrozni

Neverjetno.

20. Lucio
14.3.2003
>Jap, točno tako. Če bi imeli v Čilu vojaške baze, tega ne bi bilo treba.

A ti mal mešaš Alendeja s Pinochetom. Naj spomnem, prvi je bil demokratično ZARES izvoljen, drugega so postavili Američani in je ob boku Miloševiæu.

Aha, torej po tvoji logiki je treba ameriške baze postaviti po celem svetu ?

>Mimogrede, Hitler je bil demokratično izvoljen, pa Miloševič tudi.. pa Husein tudi. Lenin ravno tako. Zato podpiraš režime vseh štirih, ali imaš dvojne standarde?
>
>McHrozni

Kaj maš ti nizke včasih. Prvo nam mečete Huseina pod noge, zdej pa celo Hitlerja !!!!!!
Tvoje besedilo ne zasluži komentarja.

21. Lucio
14.3.2003
>Zate nekaj šteje samo popoln uspeh, kajne?

Ne.

>Takih ljudi se je za bati - brezkompromisni, sveto prepričani v svojo idejo in brez sposobnosti kritičnega mišljenja.

Kot George W. Bush.

>Prepričani ste, da imate vedno in povsod prav.

Prepričani ste ? Ok, poleg tega da me omenjaš kot možnega " podpiratelja " Hitlerja, Miloševiæa, mi zdaj še očitaš istomišljenost FARC-a ??

Pejt se malce naspat, preveč si na forumu. Res.

>Verjetno bi ti lahko naštel kar precej takih slavnih oseb v preteklem stoletju in še kaj prej.
>
>McHrozni

22. McHrozni
14.3.2003
>Kaj maš ti nizke včasih. Prvo nam mečete Huseina pod noge, zdej pa celo Hitlerja !!!!!!

Pa zanikaj, če lahko. Oba sta bila demokratično izvoljena. Aliende je bil demokratično izvoljen. Je med njimi kakšna razlika?

p.s. Aliende je počel marsikaj. Med drugim je kar počez nacionaliziral brez odškodnin. Kot pravi komunisti - se slučajno čudiš, kakšen je bil odgovor?
ZDA lahko primerjamo edinole s SZ v tem času: Madžarska, Češkoslovaška, Poljska, Afganistan. Ni idealno, a je veliko boljše od nasprotnika.

McHrozni

23. McHrozni
14.3.2003
>Ne.

Dokaži.

>Kot George W. Bush.

Mlajši, da. Pa ti tudi. Enako mišljenje imaš kot on, kritičnega mišljenja pa kvječemu manj (oz. vsaj kažeš ga manj).

>Prepričani ste ? Ok, poleg tega da me omenjaš kot možnega " podpiratelja " Hitlerja, Miloševiæa, mi zdaj še očitaš istomišljenost FARC-a ??

Da. Kažeš se vsekakor tak.

McHrozni

24. Lucio
14.3.2003
>>Prepričani ste ? Ok, poleg tega da me omenjaš kot možnega " podpiratelja " Hitlerja, Miloševiæa, mi zdaj še očitaš istomišljenost FARC-a ??
>
>Da. Kažeš se vsekakor tak.
>
>McHrozni

Ja, ok. Pol ne boš ravno varen ko se organiziramo v gverilo :)
Zdej me pa caka bolj pameten del.

Bye all.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com