Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Aktualne teme : Zakon za posrat Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Neznanec/ka
29.9.2002
Danes sem po TV slišal za nov zakon, po katerem te oglobijo, če na parkiranem avtomobilu pustiš odprto okno. Ker s tem menda ogrožaš svojo lastnino. Ko je reporterka spraševala ljudi, so vsi pljuvali po neumnem zakonu. Kako nam lahko predpišejo nekaj, kar javnost ne podpira? 10000 SIT, kolikor znaša kazen, ni tako veliko, da bi ljudje šli na ulice ali zahtevali zamenjavo vlade. Je samo še ena od neštetih verig, ki nam jih oblast natika, ker ve, da ne bo presegla pragu naše tolerance. Zakaj? Zakaj smo takšni butli, da se pustimo peščici prefriganih barab, da nas kot ovce vodijo sem ter tja? Še strižejo nas kot ovce, molzejo nas kot krave, mi pa smo srečni, samo da lahko vsaka 4 leta volimo svojega pastirja...
Kakšne budale ste, ljudje!

Marsovec

2. McHrozni
29.9.2002
Tu gre za zavarovalnice - če ti ukradejo avto si (ponavadi) upravičen do zavarovalnine.
Zavarovalnice so v doberšni meri v lasti države, tako da gre tu za državni denar.
Potem so tu še naročene kraje (plačajo ti da si pustiš ukrasti avto), plus zavarovalnina.

Kakor se že sliši čudno, to je zakon za varovanje države pred izkoriščanjem.

McHrozni

3. Marsovec
1.10.2002
>Potem so tu še naročene kraje (plačajo ti da si pustiš ukrasti avto), plus zavarovalnina.

Naročene kraje bo država preprečila s tem, da po predpisala zapiranje oken. Pametno!

>Kakor se že sliši čudno, to je zakon za varovanje države pred izkoriščanjem.

Ah seveda! Država mora braniti svoj monopol nad izkoriščanjem.
BTW: kdo pa je "država"

4. McHrozni
1.10.2002
>Naročene kraje bo država preprečila s tem, da po predpisala zapiranje oken. Pametno!

Omejila, ne preprečila. Preprečiti se jih da, vendar ne v tem sistemu, ampak v totalitarnem.

>Ah seveda! Država mora braniti svoj monopol nad izkoriščanjem.
>BTW: kdo pa je "država"

Država te, dragi moj, ne izkorišča. Država soobstaja s tabo, ti imaš do nje dolžnosti in ona ti daje pravice in obratno.
Država ni oseba, je organizacija, zato je drugi del neumesten.

McHrozni

5. kalys
6.10.2002
ta zakon je morda res za posrat, vendar ta se zdalec ni najhujsi z vidika pravic in svoboscin. meni se zdi katastrofalen Zakon o osebni izkaznici, ki doloca, da je lahko polnoleten drzavljan RS ob 100.000 SIT, ce nima pri sebi nobenega dokumenta javnega znacaja. povedano drugace, dokument javnega znacaja moras imeti ob sebi tud ce gres samo v trgovino, na faks, v sluzbo, po otroka v vrtec, na sprehod s psom al pa na zmenek. de facto, nas ta drzava hoce imeti pod nadzorom vedno in povsod!

6. Fric
7.10.2002
tega pa nisem vedel. Si prepričan da je res čisto tako kot si napisal?

7. McHrozni
7.10.2002
Ja, tako je.
Ne vem pa zakaj se vam zdi to tako hudo, saj imajo vse države tak zakon.

Ne bodi paranoičen, to ni za to da si vseskozi pod nadzorom. Osebna izkaznica in potni list sta le kos plastike, oziroma papirja, z nekaj osebnimi podatki, ki ti ga NI potrebno pokazati nikomur brez utemeljenega razloga. Ne oddajata nikakeršnega signala ki bi komurkoli omogočal nadzor.

McHrozni

8. kalys
7.10.2002

>Osebna izkaznica in potni list sta le kos plastike, oziroma papirja, z nekaj osebnimi podatki, ki ti ga NI potrebno pokazati nikomur brez utemeljenega razloga. Ne oddajata nikakeršnega signala ki bi komurkoli omogočal nadzor.

ko bi res bilo tako! nedavno sem bila le sopotnica v vozilu, pa je uradna oseba RS (beri policaj) zahtevala dokumente tudi od sopotnikov, pa brez utemeljenega ali kakrsnegakoli drugega razloga (bila je kao cisto rutinska kontrola). kljub temu, da sem mu posredovala svoje podatke, katere bi lahko tudi preveril, me je raje obvestil, da bom prejela 'obvestilce' od sodnika za prekrske. ja, tako nas Zakon o osebni izkaznici varuje pred neutemeljenimi posegi v naso zasebno sfero in svobodo gibanja s strani drzavnih usluzbencev.

9. kalys
7.10.2002
ce vas zanima kako druge drzave urejajo podrocje osebnih dokumentov, in kaksne ucinke ima zakonska dolznost posedovanja osebne izkaznice znotraj drzav (tu ne govorim o potnih listinah) si lahko pogledate na spodnjih naslovih

www.privacyinternational.org/issues/idcard/
www.privacy.org/pi/activities/idcard/idcard_faq.html

10. McHrozni
7.10.2002
>ko bi res bilo tako! nedavno sem bila le sopotnica v vozilu, pa je uradna oseba RS (beri policaj) zahtevala dokumente tudi od sopotnikov, pa brez utemeljenega ali kakrsnegakoli drugega razloga (bila je kao cisto rutinska kontrola). kljub temu, da sem mu posredovala svoje podatke, katere bi lahko tudi preveril, me je raje obvestil, da bom prejela 'obvestilce' od sodnika za prekrske. ja, tako nas Zakon o osebni izkaznici varuje pred neutemeljenimi posegi v naso zasebno sfero in svobodo gibanja s strani drzavnih usluzbencev.

Tisti "kao" pri rutinski kontroli je verjetno ključen - najbrž so nekoga iskali in se sklicevali na "rutinsko kontrolo". Te so namreč večinoma stvar preteklosti.

McHrozni

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com