Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Anarhistične teme : Upravičenost žrtvovanja Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Simon
17.8.2002
Kaj mislite, je žrtvovanje za nek vzvišen cilj upravičeno? RoSA835 je v svoji pesmi (linik na naslovnici portala) napisal, da bi za idejo dal življenje, torej največ, kar lahko človek sploh žrtvuje. Je to pametno? Kako lahko veš, da je cilj zares vreden take žrtve?

Še bolj me bega tole: kdor bi žrtvoval svoje življenje, bi bil verjetno pripravljen žrtvovari tudi koga drugega. Tuje življenje namreč navadno cenimo vsaj malček manj od svojega lastnega. Ali drugače povedano - komur lastno življenje ni neprecenljivo, mu tudi tuje življenje ne more biti neprecenljivo.

2. RoSA835
17.8.2002
Zdravo! Tukaj RoSA835. Si že drugi, ki ni razumel skrivnega pomena te pesmi. No bom še enkrat povedal to kar sem že v forumu marx in anarhija. Če se pa zgodi še v tretjič bom pa še objavil pojasnilo za to svojo pesem, ki je stara že eno leto:
v pesmi nisem hotel reči, da sem nek norec, ki bi letal z bombo po svetu in grozil, da bo vse razstrelil. Hetel sem le reči, da če bi bilo možno, da bi s svojim malim in nepomembnim življenjem kaj vplival na mir in medsebojno razumevanje med ljudmi bi to tudi storil. če bi lahko s tem porušil današnji svet, ki temelji na pohlepu in s tem odprl vrata v nov in boljši svet, kjer ne vlada zatiranje ampak svoboda BI TO STORIL. vendar le ČE! Torej nisem nek maniak ala TALIBAN, ki ti ugrabi letalo in raznese ogromno stavbo.

Upam da zdaj razumeš Simon.

Hvala, RoSA835

3. Simon
18.8.2002
>v pesmi nisem hotel reči, da sem nek norec,

Tega nisem niti mislil.
Zanima me čisto nasplošno, če je kateri cilj vreden človeškega življenja.

4. RoSA835
18.8.2002
Tega ne moreš vzeti na splošno. Nekomu je lahko nekaj tako pomembno, da bi dal svoje življenje za svoj cilj. Nekdo drug pa recimo ima neke želje in cilje, a jih ni pripravljen uresničiti. Ljudje se med seboj razlikujemo. In če sprašuješ ali je ta cilj lahko življenja vreden ti lahko odgovorim le z da. Vendar to je le metaforično, ker itak ni možno, da bi se js fental pa bi pol cel svet bil urejen po anarhiji. TODA če bi mi neko višje bitje(čeprav sem ateist) reklo: ''NA svetu bo mir in harmonija ter enakovrednost in svoboda, toda le če boš ti umrl.'' Potem bi se žrtvoval.

RoSA835

5. Carlos
19.8.2002
>Zanima me čisto nasplošno, če je kateri cilj vreden človeškega življenja.

Zivljenje lahko zrtvujes svojim idealom, ali ga zapravis zastonj. Izgubil ga bos tako ali drugace.

6. Neznanec/ka
3.9.2002
>Tega ne moreš vzeti na splošno. Nekomu je lahko nekaj tako pomembno, da bi dal svoje življenje za svoj cilj. Nekdo drug pa recimo ima neke želje in cilje, a jih ni pripravljen uresničiti. Ljudje se med seboj razlikujemo. In če sprašuješ ali je ta cilj lahko življenja vreden ti lahko odgovorim le z da. Vendar to je le metaforično, ker itak ni možno, da bi se js fental pa bi pol cel svet bil urejen po anarhiji. TODA če bi mi neko višje bitje(čeprav sem ateist) reklo: ''NA svetu bo mir in harmonija ter enakovrednost in svoboda, toda le če boš ti umrl.'' Potem bi se žrtvoval.
>
>RoSA835

No, ja, pomagalo najbrž sicer bi..

7. BullyBoy
1.11.2003
To so pravili tudi kamikazam...........pa so rumenčki izgubili:)

8. SiD
23.4.2004
jst nebi umru za nic

9. yunic
23.4.2004
>jst nebi umru za nic
za nic jst tut ne bi

10. McHrozni
23.4.2004
>>jst nebi umru za nic
>za nic jst tut ne bi

Jup, za nič tudi jaz nočem iti.

McHrozni

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com