Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Knjige : Peklenska pomaranča - Anthony Burgess Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Admin
8.1.2002
Komentarji knjige [link]http://www.ruleless.com/portal/books.php#peklenska Peklenska pomaranca[/link]

2. Martina
25.3.2003
Nisem brala knjige, sem pa gledala film - Clockwork orange, režiser je briljanten in megalomanični Stanley Kubrick, zdaj mu že koprive iz riti rasejo (beri:že pokojen). Film je prav grozen, scene se ti zdijo totalno absurdne, najbolj grozno pa je, ko tega odvisnika od nasilja začnejo zdraviti!! Geeze!!! Ob Mozartovi glasbi, ki jo tako obožuje, je privezan na stol v filmski dvorani, oči pa ima pritrjene z nekimi mašincami, da jih mora ves čas imeti odprte, ne more jih zapreti - tudi če hoče, vrtijo mu pa najbolj grozne, ogabne, brutalne, groteskne, gnusne in krvave prizore, in kmalu se zagabijo tudi njemu. In potem se vprašaš, kaj v pizdo to sploh gledaš, ampak na koncu ugotoviš, da je to pravzaprav bil en ful dober (čeprav odštekan) film. Res, film je super, za knigo pa ne vem, ne vem če so vsi dogodki iz filma tudi v knjigi.

3. kozak
25.3.2003
Filma nisem gledal, knjiga pa je pravi šok brutalnosti in amoralnosti, ki doseže totalno eksplozijo šele, ko začne "dobra" družba Alexa "zdraviti".
Dvomim da je v filmu kaj, česar ni v že knjigi. Prej bi rekel nasprotno :)

4. ataturk
22.5.2003
Ameriški psiho je še hujši. Tam morilca sploh nočejo zdraviti. Psihiater je zavezan k molku, ljudje pa morilčevem priznanju sploh ne verjamejo. Ta je šele dobra.

5. nikki
10.12.2003
Mislim, da bi knjigo moral prebrati prav vsak, ki ima otroke in so v 'kritičnih' letih. Priporočila bi jo tudi VSEM učiteljem, profesorjem in vsem, ki se tako ali drugače ukvarjajo z mladostniki. Knjiga namreč prikazuje krut, toda na žalost vedno bolj resničen svet mnogih mladih, ki zaidejo s poti. Tako bi se lažje postavili v otrokovo kožo.
Ob tej priložnosti bi rada pohvalila avtorja nadvse imenitnega prevoda originala v slovenščino. Besede so resnično fantastično izbrane in popolnoma 'na mestu'.
Film sem si na srečo ogledala potem, ko sem knjigo že prebrala, saj sem bila skoraj malo razočana. Ampak - če je provokativna knjiga, pa naj bo še film.
Konec knjige je totalno brutalen in nas opominja na današnjo družbo, ki si želi podrediti vse, ki so drugačni. Katastrofa.
Vsekakor pa je knjiga vredna ponovnega branja in to bom gotovo tudi storila.

6. mrhovinca
20.1.2004
Jest sm jo dans začela brat pa jo tud prebrala...ej ful dobra knjiga sploh nisem mogla nehat brat. sam me je pa uibr šokirala. ajoj filma pa neb gledla..je verjetno še velik bol kruto:/

7. Neznanec/ka
20.1.2004
Meni pa ravno prevod ni bil najbolj všeč (ampak ne zaradi prevajalca - ta se je moral prekleto potruditi), temveč zato, ker latovščina, ki jo Burgess "uporablja" v knjigi, izvira iz ruščine in s prevodom se to bistvo izgubi. Film me je rahlo razočaral, sicer pa je Kubrick zelo pazil na to kaj bo vključil v film, ker se je bal, da bo mnogo mladih, ki si bodo "lepega Alexa" in druščino vzeli za zgled...

A je kdo opazil, da je naslov Peklenska pomaranča (Clockwork orange), na mestu, kjer pa je v originalu uporabljena ta beseda, je pa prevedeno mehanicna pomaranca?:)

8. mrhovinca
21.1.2004
aha. tam ko se nad onim starim izživljajo ki ma knjigo Mehanična pomaranča:)

9. malcontent
1.3.2004
>Ameriški psiho je še hujši. Tam morilca sploh nočejo zdraviti. Psihiater je zavezan k molku, ljudje pa morilčevem priznanju sploh ne verjamejo. Ta je šele dobra.

Saj v tem je fora - to je čista komedija, ta film. Ok, no, prej bolj satirično obarvana, ker je najbolj smešno, da mu kljub vsemu prizadevanju (tisto njegovo klanje je en velik odraz občutka izgubljenosti v materialistični družbi -tak bizaren klic na pomoč) na koncu nihče ne jemlje resno. U got money = U kill all u want

10. Neznanec/ka
25.4.2005
knjiga se sicer lepo bere, sam je zlo brez zadrzkov opisan vsak brutaln pretep, posilstvo, itd. Kr mal grous na momente...

11. LJ_SP
25.4.2005
Knjiga je zakon ena bolših k sm jih kdaj brou film je pa tud fajn.

12. Neznanec/ka
11.7.2005
>knjiga se sicer lepo bere, sam je zlo brez zadrzkov opisan vsak brutaln pretep, posilstvo, itd. Kr mal grous na momente...

13. ket
30.10.2007
Mi lahko kdo pomaga? Peklensko pomarančo bi zelo rada kupila, pa je ne najdem (razen v knjižnicah). Kdo ve kje, jo proda...? Ali obstaja ponatis?

14. Neznanec/ka
31.10.2007
>Mi lahko kdo pomaga? Peklensko pomarančo bi zelo rada kupila, pa je ne najdem (razen v knjižnicah). Kdo ve kje, jo proda...? Ali obstaja ponatis?


Če me spomin ne vara so knjigo Peklenska pomaranča prodajali skupaj s časnikom Delo. Mislim, da bi lahko to knjigo kupila poceni v raznih knjižnih antikvariatih, ki jih je zelo veliko v starem delu Ljubljane.

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com