Domov Forum NATO Igre Povezave
Forumi : Knjige : 1984 - George Orwel Forum je bil aktiven 2002 - 2012
1. Admin
8.1.2002
Komentarji knjige [link]http://www.ruleless.com/portal/books.php#1984 1984[/link]

2. Hawkeye
12.1.2002
Ena tistih knjig, ki je nikoli ne pozabis. Sam sem jo bral ze pred leti, takrat sem jo imel za samo se eno ZF utopijo, ki je sicer masterpiece, z realnostjo pa, tako sem mislil, nima prav veliko veze. Ampak takrat sem bil mlad in naiven.

3. Simon
12.1.2002
Vsa tehnologija iz 1984 je danes dobro znana. Veliki Brat jaha satelite in opazuje vsak koticek nasega malega planeta, njegovi kloni se pasejo po internetnih streznikih in telefonskih centralah, umetnost dvomisljenja pa je novi rod politikov in birokratov izpilil do popolnosti. Pred miselno policijo smo hvala bogu zaenkrat se varni, ampak v zadusljivem ozracju najnovejsega izuma vojaskih mrhovinarjev - vojne proti terorizmu - se lahko tudi to kmalu obrne.

4. bomir
12.1.2002
Orwel je bil vizionar in izreden pisatelj, najbolj pa me je fasciniral kot psiholog, kije poznal najglobje psihološke mehanizme. Njegov opis pranja možganov se skoraj povsem ujema s praksami, ki so se jih posluževali npr. Vietnamci na ujetih ameriskih marincih in z njimi dosegali neverjetne rezultate. Znani so primeri osvobojenih ameriskih vojakov, ki so po nekajmesečni terapiji paranja možganov radikalno spremenili svoje politične nazore. Iz ujetništva so se namreč vrnili kot strastni nasprotniki "nepravičnega kapitalistično - imperialističnega ameriškega sistema". Vietnamski (ali Ruski) koncept pranja možganov je bil skoraj popolna kopija Orwelove sobe st. 101: grozovito mučenje z vztranjim ponavljanjem vprašanj, pri čemer je moral ujetnik aktivno sodelovati, ne le s podajanjem zahtevanih "pravilnih " odgovorov, ampak je moral te, zanj na začetku še nesprejemljive odgovore, tudi razlagati in zagovarjati, pri čemer je bil prisiljen uporabiti kar največjo mero lastne kreativnosti. Mučiteljem ni zadostovalo priznanje, da je kapitalizem slab, ali v Orwelovem jeziku, da je 4 enako 5, ampak je moral ujetnik to tudi argumentirano dokazati. Končni rezultat je bil - ne samo zlomljen človek, ampak človek s spreobrnjenimi stališči.

5. Neznanec/ka
3.3.2002
am..knjiga caruje. brezdvoma najboljsa knjiga kar sem jih prebral

Ignacij Franz

6. jojojo
11.4.2002
Še bi jas Hk...nekaj rek'o...Hk...
Aja! Ni pravi Hk...forum..mmm..Hk...
Pa vse...Hk...eno...Nagnimo...Glu...Glu...Glu...
Paše...Hk...mmm..Ja.

7. pat
14.4.2002
>Prisla sem do spoznanja, da nekateri ljudje potrebujejo "velikega brata". Da bi lahko bili tisto, kar so. Živalsko otroštvo?
Ne, nesem med njimi.

8. pat
14.4.2002
>>Prisla sem do spoznanja, da nekateri ljudje potrebujejo "velikega brata". Da bi lahko bili tisto, kar so. Živalsko otroštvo?
>Ne, nisem med njimi.

9. arnulf
17.4.2002
STRINJAM SE S TABO PAT

10. takir
20.4.2002
Ta knjiga opisuje totalitarizem. Če odvzameš tehnologijo, potem npr. že preganjanje čarovništva v srednjem veku povsem ustreza tej "fantastiki". Pa "zgodnji protestantizem" tudi. Ja, pa komunizem tudi.

11. dreament
27.12.2005
na online-literature sem nekoč prebral komentar "the scariest book you can read... especially if you're american!" :D
to nekako zadane bistvo... ampak le površinsko gledano;
jaz knjigo dojemam bolj kot predstavitev ustroja človeške družbe -- in ne kot kritiko totalitarizmu (kar naj bi bila nekako splošno sprejeta interpretacija).

 
anarhistični portal - anti-copyright 1998 - shall not rull & not be ruled - ruleless.com