BLOG | IGRE | ARHIV

Zakaj ta vlada mora pasti

Kratko in prizanesljivo, ob samo nespornih dejstvih.

Podcenjevanje stroke in znanosti - namesto da bi se pri soočanju s krizo vlada kar najbolj oprla na stroko, si jo skuša na vse kriplje podrediti. Na čelo NIJZ je postavila človeka, ki ne uživa nobenega strokovnega ugleda, v javnosti pa je zaradi zmedenih nastopov postal predmet posmeha. Strokovnjake, ki skušajo argumentirano oporekati vladi, SDS-ov medijski stroj poliva z gnojnico in diskreditira na najnizkotnejše načine. V sodobni zgodovini tega prostora nista bila stroka in razum še nikoli tako močno zaničevana, kot sta s strani te vlade in njenih podpornikov.

Hujskaštvo - silovita sovražnost, s katero se SDS odzove na vsako kritiko, je v slovenski javni prostor zarezala razpoko, kakršne ni bilo od časa II. svetovne vojne. SDS premišljeno pogreva zgodovinske rane ter jih izrablja za sejanje novega razdora. Ljudje so sprti in se obkladajo z "janšisti" in "rdečkarji", nasprotja pa so tolikšna, da demokratičen dialog postaja nemogoč. Nobena stranka v zadnjih 75-ih letih ni svojih privržencev tako agresivno ščuvala proti vsem ostalim, kakor to počne SDS.

Zaničevanje kulture in umetnosti - podobno kot pred mnogimi desetletji partija, vidi Janševa vlada v umetnosti predvsem orodje ideološkega boja. Po njihovo bi umetnost morala slaviti zapovedane vrednote. Ker pa umetnost (po definiciji) ne more biti dekla oblasti, jo vlada načrtno uničuje, ter namesto nje podpira kič. SDS-ova propaganda umetnike in kulturnike vztrajno ozmerja za "lenuhe, prisesane na državne jasli". Enako zaničljivo jih obravnava vlada, ki ne kaže nobenega posluha za stiske in težaven položaj, v katerega so zaradi korona krize pahnjeni številni delavci v kulturi.

Napadi na medije - SDS je edina politična stranka v zgodovini Slovenije z lastno medijsko mrežo (TV, splet, tiskovine), ki je povrhu še finančno podprta s strani tujega, ideološko obremenjenega državnega vrha. SDS-ovi mediji so izrazita propagandna trobila, ki jim je s hujskaškim nagovorom že uspelo nevarno polarizirati slovensko javnost. Ob tem Janša ne skriva težnje po uničenju kvalitetnega novinarstva, kar je razvidno tako iz njegovih zapisov, kot iz predloga nove zakonodaje.

Razkroj demokracije - v sosednji Madžarski že leta v živo spremljamo, kako poteka iztirjenje demokracije. Premier Orban si je uspel podredil sodstvo in medije, ozkemu krogu sodelavcev pa zagotoviti neovirano napajanje iz državnih finančnih tokov. Janševe poteze so zvesta kopija Orbanivih korakov. Pravosodje (po Janševo "krivosodje") in RTV sta stalni tarči SDS-ovih poskusov, da bi si ju bodisi pokorila, ali pa oblatila in omejila njun vpliv. SDS je edina slovenska stranka (ob SNS), ki je bila pripravljena brezkompromisno napasti vsako institucijo, namenjeno varovanju demokratičnih procesov, ki se ji je znašla na poti (varuh človekovih pravic, KPK, NPU, policija, RTV, univerza, predsednik republike...).

O svetovnem gospodarsko socialnem šoku, ki smo mu priča, lahko zanesljivo rečemo vsaj tole - imel bo daljnosežne posledice. Nahajamo se na razpotju. Današnje odločitve imajo zato toliko večjo težo, saj določajo smer, ki ji bo prihodnost še dolgo sledila.

aljosa, 19.8.2020

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020