BLOG | IGRE | ARHIV

The Dawn of Everything: A New History of Humanity (Graeber, Wengrow)

Ko v teh koronskih časih srečaš knjigo, ki hoče obstoječe znanje obrniti na glavo, nehote pomisliš na teoretike zarot. Predsodek ne bi mogel biti bolj zgrešen. Ta knjiga je antipod vsaki možni teoriji zarote. Je protistrup za slabo znanost in ultimativni priročnik za korektno sesuvanje uveljavljenih teorij.

Kako sesuješ uveljavljeno teorijo? Obstaja ena sama pot in ta je trnova: obstoječo vednost moraš najprej v nulo spoznati. Količina gradiva, ki sta ga avtorja prebrala, prežvečila, razstavila in na novo povezala, je fascinantna. Svojih ugotovitev nista zapakirala v lahko prebavljive bombončke, da bi z njimi hranila ideološko predisponirane nevedneže, ampak sta jih z vsemi pomisleki, dvomi in nejasnostmi vred postavila na ogled poznavalcem. Če s spodnašanjem teorije misliš resno, tvoja ciljna publika niso navijaški laiki, ampak poznavalci. To je lekcija, ki je konzumenti koronske fejsbuk znanosti nikakor ne poštekajo.

Knjiga že kmalu po uvodu sune bralca v občutljivo mesto in poruši zabetonirane predstave o razsvetljenstvu kot ciljni postaji na ravni črti razvoja človeške družbe. Potem ga zagrabi in ponese čez tisočletja in kontinente, po starodavnih mestih in naselbinah, po neštetih ovinkih, bližnjicah in stranpoteh, ki so jih ubirali ljudje, da bi lažje shajali drug z drugim.

Ob branju se eden za drugim rušijo miti o nujnosti hierarhij ali o determinističnem in linearno usmerjenem razvoju družbe, odpirajo se nove perspektive, pojem “napredka” se razblinja, današnja postmoderna doba pa se iz vzvišenega piedestala konca zgodovine pogreza v močvirje naključnih zmot. Fukujamovska zabloda o kapitalističnem koncu zgodovine še nikoli ni bila videti bolj bedno.

Ko obrneš zadnji list si ponižen in pomanjšan pred monumentalnim delom, tako obeh avtorjev kot kolesja zgodovine, pa tudi pomirjen, saj so pomanjšani tudi vsi trenutni kretenizmi sodobnega sveta, z našim višegrajsko avtoritarnim odklonom vred.

Hkrati pa te obremeni neovrgljivo dejstvo, da so nas do sem pripeljale zgolj in samo odločitve in dejanja predhodnikov. In da bo za zanamce veljalo natanko isto.

aljosa, 18.12.2021

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020