BLOG | IGRE | ARHIV

S knjigo nad korono: Tavris, Aronson - Mistakes Were Made (But Not by Me)

Če bi si nasprotniki in zagovorniki korona ukrepov želeli dialoga, bi morali nujno prebrati nekaj knjig. Tale je ena od njih. Izdana je bila leta 2018.

Brati jo je mogoče na dva načina. Prvi je bojevniški. S pomočjo psihologije lahko nasprotnika razstaviš na prafaktorje, razgališ njegove zmote ter ga sesuješ v debati. V knjigi je dovolj materiala za sesutje vsakega korona pametnjakoviča.

Drug način je introspekcijski. Psihologijo lahko uporabiš za odkrivanje lastnih nezavednih zmot. Cilj takega pristopa ni zmaga nad nasprotnikom, ampak razumevanje. Drugega človeka je mogoče razumeti le po ovinku, preko razumevanja sebe. Šele tako branje je zares produktivno.

In o čem je knjiga?

Človeški možgani so zmožni ustvariti Beethovnovo Deveto, dojeti kvantno fiziko ali razumeti Jezusovo zlato pravilo. Ne zmorejo pa objektivno presojati lastnih zmot. Prav vsi imamo vgrajeno kognitivno slepo pego, zaradi katere mnogo težje opazimo zmoto pri sebi, kot pri drugih. Knjiga je o tej slepi pegi.

Avtorja ne bluzita z nobenimi vprašljivimi teorijami in se ne pretvarjata, da znata pojasniti teoretike zarot ali korona fašiste. Namesto tega nizata vsem znane primere nezavednih zmot in zdrsov, ter jih povezujeta z nespornimi psihološkimi spoznanji. Noben psiholog jim ne bo ugovarjal in bralec tudi ne. Lahko pa se iz njih veliko nauči o mehanizmih prikrite manipulacije, ki jo nad nami ne izvajajo le oblastne elite in mediji, ampak najprej in predvsem - naši lastni možgani.

aljosa, 12.9.2021

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020