BLOG | IGRE | ARHIV

Nenaseljiv planet

Prebral sem tole knjigo: David Wallace-Wells, The Uninhabitable Earth. To ni dopustniško branje. To tudi ni knjiga za politike in odločevalce. Ukradla bi jim miren spanec. Ampak oni itak ne berejo. Mogoče jo je prebral Elon Musk ih hoče zato zapustiti Zemljo.

Knjiga je o podnebnih spremembah.

Ni je napisal znanstvenik, ampak raziskovalni novinar, kar je še mnogo bolje. Avtor se je prebijal čez gore znanstvenih objav in govoril z najkompetentnejšimi strokovnjaki področja. Imel je motiv, ki je univerzalen: želja po resnici in izpolnitev dolga do še nerojenega otroka.

Knjiga je napisana tekoče, zgoščeno, razumljivo. Bere se kot grozljivka. Podnebne spremembe povzročamo ljudje. So direktna posledica onesnaževanja planeta. To ni mnenje, temveč dokazljivo fizikalno dejstvo.

Ob branju se porajajo asociacije in razblinjajo iluzije.

Zahodnjaki živimo v udobnem mehurčku zaslepljenih nevednežev. Podnebne spremembe nas skrbijo, a ne prehudo. Ne čutimo razlogov za paniko. Posledice bomo zaznali šele enkrat v prihodnosti, si mislimo. Ali pa sploh ne, saj znanost menda ni enotna. Mogoče nas nove tehnologije še pravi čas rešijo pred katastrofo.

Človekova zmožnost zavajanja samega sebe je brezmejna.

Knjiga je bila napisana leta 2018 in že takrat je onesnaženje planeta, predvsem ozračja, terjalo več milijonov (!) življenj. Večino v tistih delih sveta, recimo v Indiji in na Kitajskem, kjer življenja štejejo manj in zato niso vredna naše pozornosti. Od takrat gre samo še na slabše. Projekcije za naprej so vse bolj črne, enako kot premog, ki ga pokurimo vsako leto več, čeprav so posledice nesporno jasne in merljive v stotinah milijonov (!) prezgodnjih smrti samo v tem desetletju. Zaradi kaskadnega stopnjevanja podnebnih sprememb je napoved za daljši rok nepredstavljivo grozljiva.

Vse to že dolgo vemo. Poznamo ukrepe za omejitev škode, ki bi jih nujno morali sprejeti. Pa jih odločevalci niti ne povohajo.

Ker živimo v koronskih časih, se nehote vsiljujejo vzporednice z ukrepi proti kovidu. In ko razum vse skupaj premleva, primerja in poskuša osmisliti, se v neki točki preprosto vda in zakriči: jebite se s sklicevanjem na znanost pri protikoronskih ukrepih, dokler ste gluhi za to isto znanost, ko terja od vas takojšnje ukrepanje pri daleč največjem izzivu v zgodovini človeštva!

aljosa, 7.8.2021

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020