BLOG | IGRE | ARHIV

Kako deluje fašizem

Stanley Jason, profesor na Yaleu, je 2015 napisal odmevno knjigo o propagandi. Njegova zadnja je o fašizmu (How Fascism Works, 2018). Močno aktualni sta obe.

Fašizem ni ideologija, ugotavlja avtor, ko se sprehaja po zgodovini in geografiji družbenih sistemov in išče vzorce. Rasna segregacija, napadalne vojne ali holokavst so možni sopotniki fašizma, niso pa njegovo bistvo. Kaj sploh je fašizem?

Avtorjev odgovor je nekoliko presenetljiv: fašizem je metoda prevzema in ohranjanja oblasti.

Mussolini in Hitler sta prigrabila oblast s skupkom posebnih prijemov. Če bi jih lahko patentirala, bi danes nekateri voditelji plačevali licenčnino. Kateri so ti prijemi?

Najprej je karantanski panter in Noriško kraljestvo. Fašizem se začne s fabriciranjem mita o veličastni preteklosti. Nadaljuje se z degradacijo sedanjosti: spodkoplje se zaupanje v obstoječe državne ustanove, oblatijo ali prevzamejo se mediji, razpihuje se strah in tesnoba. Nato se poišče grešnega kozla. Za globok padec iz slavne preteklosti v depresivno sedanjost mora vendar nekdo biti kriv: manjšine, tujci, LGBTQ, kulturni marksizem, feminizem, ali vsaj - samostojna ženska; namišljena mitska preteklost je vselej strogo patriarhalna in se naslaja ob zvokih vojaških fanfar.

Po označenem krivcu se vžge iz vseh topov sovražnega govora. Krepi se napetost, sovražnost, razkol.

To je stanje fašizma.

Fašizem nima nobenega drugega cilja. Z razpihovanjem sovraštva ohranja samega sebe. Zgolj to. Nobene globoke ideologije ni v njem. Stanleyeva knjiga ima zato zgovoren podnaslov: The Politics of Us and Them.

Knjigo je dobro brati skupaj s še dvema: This is how democracies die (Levitsky, Ziblatt), ter Orbán: Novi evropski avtokrat (Lendvai). Prva pokaže inherentno ranljivost sodobnih parlamentarnih demokracij pred populističnimi napadi od znotraj, s poudarkom na Trumpovskih ZDA. Druga je faktografsko poročilo madžarskega zdrsa v avtokracijo. Slednja se bere kot do polovice izpeljan akcijski načrt naše vlade in njena podrobna agenda za naprej.

Kako je fašizem mogoče ustaviti? Odgovor je en sam: dovolj zgodaj. V vsakem drugem primeru bo za seboj pustil pogorišče.

aljosa, 12.8.2021

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020