BLOG | IGRE | ARHIV

Imunski sistem

V teh koronskih časih je imunski sistem mega zvezdnik. Vsi ga naenkrat poznajo in ponujajo nasvete za njegovo krepitev. Malo rekreacije, zdrava hrana, C vitamin in meditacija, pa bo imunski sistem v vrhunski formi. Virusi in druga zalega nimajo šans. Preprosto in naravno.

Imunski sistem sem prvič bežno srečal ob prebiranju Sapolskega. Tip je vrhunski nevroznanstvenik in tako dobro piše, da ga še laiki štekamo. Moj takratni vtis je bil: čista fascinacija. Nad čim? Nad zapletenostjo! Ter nad potrpežljivostjo genialnih norcev, ki to zapletenost raziskujejo.

Živo telo je kot sistem enačb z nešteto neznankami. Vsaka vpliva na vse druge. Majhna sprememba na enem koncu naredi štalo na drugem. Komunikacija po živcih in ožilju je šifrirana, gesla za dešifriranje so razpršena. Deli telesa med seboj sodelujejo in hkrati tekmujejo. Štrene pa mešajo še patogeni vsiljivci.

Imunski sistem je v centru te logistične pošasti.

Da ga danes za silo poznamo, gre zasluga zanesenjaškim čudakom, ki so živeli in se postarali v laboratoriju ob čikih in kavi in v družbi poskusnih podgan. Ki so leta in desetletja brcali v prazno, preden se je pokazal kak nov drobec spoznanja. Večna tekma imunskega sistema s patogeni je tako blazno zvijačna, polna udarcev pod pas in kršenja pravil, da se normalnemu človeku zrola, če jo hoče razumeti. Tudi če je imunski sistem v olimpijski formi, je izid negotov, ker tudi patogeni vsak dan na polno trenirajo. In oni igrajo to igro izpadanja vsaj 3 milijarde let dlje od nas.

Koronski instant strokovnjaki, ki so se učili po bližnjicah, pripovedujejo drugačno zgodbo. O čudežno vsemogočnem imunskem sistemu, ki naj bi ga narava podarila ravno človeku, kroni stvarstva, da bo z njim po naravni poti premagoval vse druge umotvore te iste narave.

aljosa, 15.8.2021

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020