BLOG | IGRE | ARHIV

Covid-19 leta 2018?

Na podstrani svetovne banke (WITS) se je pojavilo statistično poročilo iz leta 2018, v katerem so prikazani nakupi medicinske opreme za Covid-19. Korona virus je bil odkrit ob koncu 2019. Poročilo je iz leta 2018. Je svetovna banka nehote razkrila dokaz o mednarodni zaroti?

Vprašanje vsekakor terja odgorvor, zato sem ga poiskal.

Najprej, kaj je WITS. To je spletna aplikacija za prikaz podatkov, ki jih države vsako leto pošiljajo ZNu. Med temi podatki so tudi nakupi in prodaja blaga po kategorijah.

Kategorija "COVID-19 Diagnostic Test instrument..." ima kodno oznako 902780. Kar pomeni, da mora nekje obstajati spisek vseh razpoložljivih kategorij. V računalniškem žargonu mu pravimo šifrant. Z nekaj brskanja sem ga našel. Imenuje se "Harmonized Commodity Description and Coding Systems (HS)". Uveden je bil leta 1996 in nato nekajkrat posodobljen. Zadnjič leta 2017. Uporablja se za mednarodno klasifikacijo blaga, predvsem za potrebe carinjenja.

Ker so prav vsi omenjeni podatki javno dostopni, ni bilo težko poiskati kategorije s kodo 902780, ki naj bi predstavljala testne instrumente za Covid-19. Vendar pa v opisu kategorije piše takole: "Instruments and apparatus; for physical or chemical analysis, for measuring or checking viscosity, porosity, expansion, surface tension or quantities of heat, sound or light, n.e.c. in heading no. 9027". Nobenega covida torej.

Kaj to pomeni? Brez najmanjšegsa dvoma sledi, da so vse države, ki so leta 2018 pošiljale ZNu podatke o trgovini, v kategorijo 902780 vpisale splošne merilne pripomočke, in ne teste za covid. Kako to vem? Ker tako piše v navodilih, ki so jih morale prebrati in upoštevati države, da so svoje podatke o trgovini sploh lahko oddale.

In zakaj potem na strani WITS piše "Covid-19"? Tehnični odgovor je preprost. V podatkovni bazi je bil pred nekaj dnevi spremenjen opis kategorije 902780, posledično pa so se opisi spremenili tudi na starejših statističnih poročilih. Zakaj? Ne vem. Da je bil opis spremenjen šele pred nekaj dnevi, sklepam po tem, da se dotično poročilo v vseh spletnih arhivih (time machine) pojavi šele 3.9.2020. Pred tem datumom ni na spletu nikakršne sledi o tej strani.

Spreminjanje opisov obstoječim šifram je v ITju znana, a izredno slaba praksa. Pobrskal sem po dokumentaciji ZNa, če o tem kaj piše. In našel tole:

"WCO Reused Codes - It is unlikely that discontinued HS codes are to be used in later editions, nevertheless it is possible. Please note that the scope of reused codes may be different or similar. See the list at HS Reused Codes."

Vprašanje je torej pojasnjeno, vsaj kar se mene tiče. Glede na spletni odziv pričakujem, da se bo opis kategorije 902780 zelo kmalu spet spremenil, na WITSu pa bo objavljeno pojasnilo.

aljosa, 7.9.2020

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020