BLOG | IGRE | ARHIV

Cestni razbojniki

V pripravi je nov, še ostrejši zakon o prometnih predpisih. Najbolj problematično pri njem ni to, da nas bo za nedolžen prekršek surovo udaril po žepu, temveč spoznanje, da se zaradi tega nihče več ne vznemirja. Če je bilo pred nekaj leti, ko so prvič drastično zvišali kazni, vsaj še čutiti nekaj jeze in besa, danes prevladuje le sprijaznjenje in vdanost v usodo. Nobenega zgražanja, ne v medijih ne drugje. Tiho smo kot pretepen pes, ki je tolikokrat dobil prek hrbta, da se mu še lajati več ne da. Cankarijanski klišeji o hlapčevski naravi Slovencev, ki ljubijo gospodarje toliko bolj, koliko bolj jih mlatijo, morda le niso čisto iz trte zviti.

Pravijo nam, dušebrižniški vladarji, da bodo s strožjim zakonom izboljšali varnost. Za tako trditev nimajo niti najmanjšega argumenta, ampak trdijo pa vseeno. Isto so zatrjevali že ob prejšnji zaostritvi, pa se ni črna statistika prav nič spremenila. Je pa bilo več frustracij in stresa, več jebemtimater policajem, in najbrz tudi kak osebni bankrot, če je bila položnica višja od plače. Seveda ne poslanske plače, za njih so kazni še vedno le kot pljunek v ocean. Nesreč pa ni bilo nič manj, kar je empirično preverljivo dejstvo. In ko jih tudi zdaj ne bo, se lahko ves krog še enkrat ponovi.

Ali pa je morda z novim zakonom vse v najlepšem redu in samo jaz nič ne razumem. Mogoče imajo prav, ko pravijo, da so visoke kazni naperjene le proti neodgovornim objestnežem, cestnim divjakom, ponavadi še nalitim z alkoholom, ter da takih norcev nihče normalen ne bi smel braniti. Treba jih je uničiti in zatreti, naj stane kar hoče. In ker lahko to najlažje dosežemo z visokimi kaznimi, bomo ostali vozniki morali za skupno dobro pač potrpeti.

Mogoče pa res. Potem ima tudi G. W. Bush nemara prav, ko pravi, da je iraška vojna naperjena le proti teroristom in da nasprotniki vojne nimamo pojma in nič ne razumemo. Teroriste je pač treba treba iztrebiti, naj stane kar hoče, to pa je najlažje narediš z bombami. Ostalih 20 milijonov Iračanov bo že potrpelo.

Položnice niso bombe, logika je pa ista.

aljosa, 18.11.2007

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020