BLOG | IGRE | ARHIV

Čavun - MI2 kot protistrup za enoumje

Stara zaveza pravi, da se lahko človek znebi grehov in krivd, ki ga težijo, če jih obesi na kozla. Grešnega kozla mora kajpak izgnati v puščavo. Sam tako ostane čist in neomadeževan.

Precej pozneje je to ponovil Freud. Človek svoje slabosti nezavedno pripisuje drugim ljudem, grešnim kozlom, ter tako ohranja svojo podobo čisto in neomadeževano.

Freud je spregovoril tudi o tiču. Ta ni privesek med nogami, ampak prispodoba vsega, kar nam manjka. Vsakomur nekaj manjka, je dodal Lacan, zato je človek bitje želje. Tič kot simbol objekta želje je v središču človekovega duševnega aparata. Poanto komada Čavun zato vsakdo razume, tudi če ni bral Freuda.

Še pozneje se je na Freuda oprl Adorno, ko je poskusil pojasniti pojav fašizma. Fašizem potrebuje dvoje, je povzel Adorno: vodjo in množico s premajhnim tičem. Vodja je človek, ki nikogar ne ljubi, zato pa zna ubesediti praznino, ki jo množica nejasno čuti. Ker prazna posoda ni izbirčna, lahko vodja množici ponudi karkoli - tudi grešne kozle za sproščanje sovraštva. Tako se rodi fašizem.

In nazadnje pridejo fantje z Rogatca. Debele špehe knjig zakamuflirajo v rockovski komad, ga podložijo s svojo fenomenalno muziko in servirajo ob pravem času. Njihov komad ni filozofija ali psihologija in tudi ne poziv na barikade. Hkrati pa je natanko vse to in še več. Je umetnost najžlahtnejše sorte in duhovit trijumf iskrivega duha nad zadrtostjo.

MI2 - Čavun

aljosa, 28.4.2021

Objavi komentar

aljosa © 2000 - 2020